KANAMYCIN

Mymedabc.com

Kanamycin adalah antibiotik yang membunuh sesetengah spesies bakteria. Bakteria membiak dengan cepat dan mampu mutasi pesat, yang boleh menghasilkan bakteria baru yang tidak terdedah kepada antibiotik. Dalam kes rintangan kanamycin, masalah ini diburukkan lagi sebagai rintangan bakteria terhadap antibiotik yang berkaitan juga boleh memberikan beberapa rintangan untuk kanamycin.

Kumpulan aminoglycoside antibiotik termasuk kanamycin dan juga bahan-bahan seperti gentamicin dan streptomycin. Kumpulan antibiotik menyerang pelbagai patogen bakteria. Kaedah untuk tindakan yang mengganggu sintesis protein sel bakteria. Mereka melakukan ini dengan berpegang kepada struktur yang dikenali sebagai 30S ribosom, yang membantu untuk membina helai protein.

Menyekat ribosome 30S menghalang bakteria daripada menghasilkan protin yang diperlukan untuk hidup dan membesar. Ia juga menyebabkan sel untuk membelanjakan protein menghasilkan tenaga yang tidak berguna. Kanamycin juga membuat membran sel yang kurang kukuh, yang boleh memudaratkan bakteria.

Bakteria membiak dengan cepat dan boleh hadir dalam jumlah yang besar. Penduduk bakteria boleh berbeza dari segi genetik dan, oleh itu, dalam sasaran yang berpotensi untuk antibiotik. Jika orang yang dijangkiti mengambil antibiotik, ubat yang boleh membunuh semua bakteria yang terdedah dan meninggalkan bakteria di belakang yang mempunyai rintangan antibiotik khas untuk itu. Ini kemudiannya boleh tumbuh di luar kawalan lagi dan menjadi kebal kepada antibiotik yang sama.

Contoh jangkitan bakteria yang mungkin boleh dirawat dengan kanamycin termasuk coli Escherichia, marcescens Serratia, dan Mycobacterium tuberculosis jangkitan. Dalam oftuberculosis kes itu, yang biasanya tahan beberapa dadah, kanamycin adalah rawatan barisan kedua dan hanya ditetapkan selepas rawatan awal gagal. Ia biasanya diambil dalam kombinasi dengan ubat-ubatan lain untuk meningkatkan keberkesanan rawatan dalam kes patogen telah kanamycin rintangan.

Gen dan mutasi adalah sebab-sebab untuk rintangan kanamycin. bakteria yang semula jadi boleh tahan kepada ubat. Satu contoh ialah gen nptII, yang terdapat secara semulajadi dalam bakteria dan yang menghasilkan enzim yang menghalang tindakan kanamycin dalam sel bakteria. Ini jenis ketahanan semula jadi pas turun-temurun bakteria.

bakteria yang berbeza juga boleh mendapatkan gen rintangan kanamycin secara mendatar. A virus bakteria, yang sebelum ini dijangkiti satu sel, secara tidak sengaja boleh mengambil gen daripada sel itu dan membawanya ke dalam sel yang lain. Bakteria juga boleh memberi setiap pakej kecil lain bahan genetik dalam bulatan kecil DNA, yang dikenali sebagai plasmid. Kadang-kadang, sel hanya memungut gen longgar dari sel-sel rosak dalam alam sekitar.

VIDEO KANAMYCIN

Mymedabc.com