KETOPROFEN

Mymedabc.com
Jenis ubat Bukan steroid ubat anti-radang (NSAID)
Digunakan untuk Melegakan kesakitan dan keradangan, terutamanya dalam penyakit reumatik dan otot lain dan sendi
Juga dipanggil Ketocid®; Larafen®; Orudis®; Oruvail®; Tiloket®; Valket®
Juga Axorid® (gabungan ketoprofen dengan omeprazole)
Terdapat sebagai Kapsul, dan kapsul berpanjangan-release

ubat penahan sakit anti-radang seperti ketoprofen kadang-kadang dipanggil bukan steroid ubat anti-radang (NSAID), atau hanya ‘anti-inflamasi. Ketoprofen digunakan untuk merawat keadaan menyakitkan seperti artritis, keseleo dan strain, gout, sakit period (haid), dan sakit selepas pembedahan. Ia memudahkan kesakitan dan mengurangkan keradangan.

Ketoprofen berfungsi dengan menyekat kesan bahan kimia yang dipanggil cyclo-oxygenase (COX) enzim. Enzim ini membantu untuk membuat bahan kimia lain dalam badan, yang dipanggil prostaglandin. Sesetengah prostaglandin dihasilkan di tapak kecederaan atau kerosakan, dan menyebabkan kesakitan dan keradangan. Dengan menyekat kesan enzim COX, kurang prostaglandin dihasilkan, yang bermaksud kesakitan dan keradangan reda.

Ketoprofen terdapat pada preskripsi. Ia kadang-kadang digabungkan dengan ubat yang dipanggil omeprazole yang membantu untuk melindungi daripada kerengsaan perut, yang boleh menjadi biasa kesan sampingan.

Ketoprofen juga boleh didapati sebagai gel yang boleh digunakan terus ke kulit anda untuk membantu melegakan sakit otot dan sendi. Terdapat lebih banyak maklumat mengenai ini dalam risalah yang berasingan yang dipanggil Ketoprofen (topikal).

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil ketoprofen, ia adalah penting bahawa doktor atau ahli farmasi anda tahu:

 • Jika anda mempunyai asma atau sebarang gangguan alergi yang lain.
 • Jika anda pernah mempunyai perut atau ulser duodenum, atau jika anda mempunyai gangguan keradangan usus seperti penyakit Crohn atau kolitis ulser.
 • Jika anda hamil, cuba untuk bayi atau menyusukan bayi.
 • Jika anda di bawah 18 tahun atau lebih 65 tahun.
 • Jika anda mempunyai hati atau buah pinggang.
 • Jika anda mempunyai masalah jantung, atau masalah dengan saluran darah dan peredaran darah.
 • Jika anda mempunyai tekanan darah tinggi.
 • Jika anda pernah mempunyai masalah pembekuan darah.
 • Jika anda mempunyai gangguan penghubung tisu, seperti eritematosus lupus sistemik (satu keadaan keradangan juga dikenali sebagai lupus atau SLE).
 • Jika anda mengambil ubat yang lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada mana-mana NSAID lain (seperti aspirin, ibuprofen, diclofenac, dan indometacin), atau kepada mana-mana ubat-ubatan lain.
 • Sebelum anda mula mengambil ketoprofen, baca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek. Risalah ini akan memberikan anda lebih banyak maklumat mengenai kapsul dan menyediakan senarai penuh kesan sampingan yang anda mungkin mengalami dari mengambil mereka.
 • Ambil ketoprofen tepat seperti yang doktor anda telah memberitahu anda untuk. Dos harian biasa kapsul standard (contohnya, Orudis®) adalah 100-200 mg, diambil dibahagikan kepada 2-4 dos lebih sehari. Beberapa jenama ketoprofen kapsul melepaskan ubat dengan perlahan di atas hari untuk memberi kesan yang lebih walaupun dan berpanjangan. Jenama-jenama ini termasuk Oruvail®, Larafen® CR, Ketocid®, Tiloket® CR dan Valket® Retard. Ini kapsul berpanjangan keluaran diambil sekali sehari. Doktor anda akan memberitahu anda apa dos yang tepat untuk anda, dan dos ini juga akan dicetak pada label pakej untuk mengingatkan anda.
 • Ambil dos anda dengan makanan ringan atau selepas makan makan. Menelan kapsul keseluruhan – tidak mengunyah atau membuka kapsul.
 • Cuba untuk mengambil dos anda pada masa yang sama setiap hari, kerana ini akan membantu anda untuk ingat untuk mengambil mereka.
 • Jika anda terlupa mengambil satu dos, ambil ia sebaik sahaja anda ingat. Walau bagaimanapun, jika semasa anda masih ingat, ia adalah hampir masa untuk dos seterusnya kemudian meninggalkan dos yang terlupa. Jangan mengambil dua dos bersama-sama untuk menggantikan dos yang terlepas.
 • Ketoprofen boleh menyebabkan kulit anda menjadi lebih sensitif kepada cahaya matahari daripada biasa. Jangan gunakan kerusi untuk berjemur, dan mengelakkan cahaya matahari langsung atau menggunakan krim matahari dengan faktor perlindungan matahari 15 atau lebih tinggi sehingga anda tahu bagaimana kulit anda bertindak balas.
 • Doktor anda akan cuba untuk menetapkan anda dos yang paling rendah untuk masa yang singkat untuk mengurangkan risiko kesan sampingan. Jika anda perlu ketoprofen untuk masa yang lama, doktor anda mungkin mahu menetapkan ubat lain bersama-sama untuk melindungi perut anda daripada kerengsaan.
 • Cuba untuk menjaga apa-apa pelantikan tetap dengan doktor anda. Ini adalah supaya doktor anda boleh menyemak kemajuan anda, dan adalah penting terutamanya jika anda mengambil ketoprofen untuk keadaan jangka panjang.
 • Jika anda mengambil ketoprofen untuk gout dan gejala-gejala anda tidak bertambah baik dalam masa tujuh hari, anda harus memberitahu doktor anda tentang perkara ini.
 • Jika anda mempunyai asma, gejala-gejala seperti Bubar atau sesak nafas boleh menjadi lebih teruk dengan anti-inflamasi seperti ketoprofen. Jika ini berlaku kepada anda, anda perlu berhenti mengambil ketoprofen dan berjumpa dengan doktor anda secepat yang mungkin.
 • Jika anda membeli mana-mana ubat-ubatan, periksa dengan ahli farmasi bahawa mereka adalah selamat untuk mengambil dengan anti-radang seperti ketoprofen.
 • Jika anda menghadapi pembedahan atau rawatan pergigian, beritahu orang yang menjalankan rawatan yang ubat yang anda ambil.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Ini biasanya bertambah baik apabila badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda jika mana-mana kesan sampingan yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

Common-kesan sampingan ketoprofen – ini menjejaskan kurang daripada 1 dalam 10 orang yang mengambil ubat ini
Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Masalah penghadaman, pedih ulu hati, ketidakselesaan abdomen Jangan lupa untuk membawa kapsul selepas makan jika anda belum berbuat demikian. Jika ketidakselesaan ini berterusan, bercakap dengan doktor anda
Rasa atau sakit, cirit-birit Berpegang kepada makanan yang ringkas.Minum banyak cecair untuk menggantikan mana-mana cecair yang hilang
Lain-lain yang kurang biasa kesan sampingan : sembelit, angin, sakit kepala, rasa pening atau mengantuk, ruam gatal Jika mana-mana menjadi menyusahkan, bercakap dengan doktor anda

Penting : Jika anda mengalami mana-mana gejala sesuatu yang luar biasa tetapi mungkin serius berikut, berhenti mengambil ketoprofen dan hubungi doktor anda untuk mendapatkan nasihat merta:

 • Jika anda mempunyai apa-apa kesukaran bernafas seperti Bubar atau sesak nafas.
 • Jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti bengkak di sekeliling mulut atau muka anda, atau ruam kulit gatal.
 • Jika anda lulus darah atau najis hitam, muntah darah, atau mempunyai sakit perut.

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh ubat ini, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

VIDEO KETOPROFEN

Mymedabc.com