KOENZIM Q10

Mymedabc.com

APAKAH COQ10?

Koenzim Q10 (CoQ10) adalah antioksidan semula jadi disintesis oleh badan, didapati dalam banyak makanan, dan boleh didapati sebagai tambahan. Ia datang dalam dua bentuk: Ubiquinol, bentuk antioksidan yang aktif, dan ubiquinone, bentuk teroksida, mana badan sebahagiannya memeluk Ubiquinol. Banyak makanan tambahan pelbagai bahan mengandungi kedua-dua bentuk CoQ10. Secara umum, enzim menyokong enzim dalam pelbagai fungsi biokimia mereka. CoQ10 adalah peserta penting dalam rantaian tindak balas kimia metabolik yang menjana tenaga dalam sel. Ia terdapat dalam setiap sel badan (ubiquinone nama berpunca daripada keleluasaan), tetapi hadir dalam kepekatan yang lebih tinggi dalam organ-organ dengan keperluan tenaga yang lebih tinggi seperti buah pinggang, hati, dan hati.

Banyak kajian perubatan menunjukkan manfaat CoQ10 apabila diambil sebagai makanan tambahan, kebanyakan yang berpunca daripada peranan penting dalam penggunaan oksigen dan pengeluaran tenaga, terutamanya dalam sel-sel otot jantung.

MENGAPA COQ10 YANG DIPERLUKAN?

Coenzyme Q10 adalah bermanfaat untuk kesihatan jantung hati. Ia membantu dalam mengekalkan negeri oksidatif normal kolesterol LDL, membantu memastikan kesihatan peredaran darah, dan menyokong fungsi optimum otot jantung. CoQ10 juga boleh membantu menyokong kesihatan dinding saluran. Di samping itu, Coenzyme Q10 boleh memainkan peranan dalam mengurangkan bilangan dan keterukan sakit kepala migrain, dan meningkatkan motilitas sperma pada lelaki. Beberapa penyelidikan telah menunjukkan nilai terapeutik dalam dos yang tinggi untuk melambatkan perkembangan penyakit Parkinson, tetapi satu kajian 2011 oleh Institut Kebangsaan bagi Penyakit neurologi dan Strok mendapati tiada manfaat dalam melambatkan simptom atau degenerasi neural. Beberapa ujian klinikal kecil telah menyatakan suplemen CoQ10 boleh membantu mencegah dan merawat radang gusi, keadaan yang dikenali sebagai gingivitis.

APAKAH TANDA-TANDA KEKURANGAN KOENZIM Q10?

Kajian di kedua-dua haiwan dan manusia telah dikaitkan dengan ketara penurunan tahap CoQ10 dengan pelbagai penyakit. Sejak enzim ini didapati dalam kepekatan yang tinggi dalam sel-sel otot jantung, kekurangan telah dikaitkan dengan masalah kardiovaskular termasuk angina, aritmia, kegagalan jantung dan tekanan darah tinggi. Masalah dengan peraturan gula darah, gingival (gusi) kesihatan dan ulser perut juga telah dikaitkan dengan kekurangan CoQ10. Mereka yang mengambil statin untuk menurunkan kolesterol mempunyai risiko tertentu untuk kekurangan, kerana bukan sahaja melakukan statin mengurangkan tahap kolesterol, tetapi mereka juga menghalang sintesis CoQ10 dalam badan. Rendah tahap CoQ10 pada pesakit pada statin boleh menyumbang kepada kesan-kesan sampingan yang biasa terapi statin seperti keletihan dan sakit sendi dan otot.

BERAPA BANYAK, DAN APA JENIS KOENZIM Q10, ADAKAH ORANG DEWASA PERLUKAN?

Tiada Nilai rasmi cadangan harian, tetapi Dr. Weil menunjukkan sekurang-kurangnya 90 hingga 120 mg tambahan CoQ10 untuk mana-mana orang dewasa mengambil ubat statin dan bagi mereka yang mempunyai sejarah keluarga penyakit jantung, atau yang berisiko tinggi untuk penyakit kardiovaskular. Dos ini juga sesuai untuk lelaki yang sihat dan wanita sebagai langkah pencegahan dan untuk membantu mengekalkan sistem kardiovaskular yang sihat. CoQ10 adalah larut lemak, jadi mengambil makanan dengan hidangan yang mengandungi lemak. Carilah bentuk Ubiquinol lembut gel apabila mengambil CoQ10 sebagai makanan tambahan yang berdiri sendiri, kerana ini mempunyai kecekapan antioksidan lebih besar daripada bentuk ubiquinone itu.

BERAPA BANYAK COQ10 ADAKAH ANAK PERLUKAN?

Dr. Weil mencadangkan perundingan dengan pakar pediatrik anak anda sebelum memulakan dia atau dia di CoQ10.

BAGAIMANA ANDA MENDAPAT CUKUP COQ10 DARI MAKANAN?

Walaupun badan itu berupaya untuk mensintesis CoQ10, Dr. Weil percaya bahawa menambah makanan yang tinggi CoQ10 kepada pemakanan dan mengambil makanan tambahan harian adalah dinasihatkan untuk yang berisiko populasi yang dinyatakan di atas. A diet biasa Amerika akan termasuk kira-kira 10 mg CoQ10 setiap hari, jadi suplemen biasanya diperlukan untuk mencapai jumlah yang Dr. Weil dianggap oleh optimum. Makanan seperti ikan dan daging, dan minyak dari kacang soya, bijan, dan biji sesawi (canola) adalah sumber pemakanan yang baik.

ADAKAH TERDAPAT APA-APA RISIKO YANG BERKAITAN DENGAN TERLALU BANYAK KOENZIM Q10?

Terdapat penyelidikan yang terhad di ketoksikan CoQ10, tetapi bukti awal menunjukkan bahawa dos tambahan sehingga 1,200 mg sehari boleh memberi manfaat kepada mereka yang mempunyai keadaan kesihatan tertentu, terutamanya penyakit Parkinson, tanpa kesan sampingan yang diketahui. Beberapa kajian mendapati dos harian yang lebih tinggi selamat sehingga 3600 mg bagaimanapun ketidakselesaan gastrousus dilaporkan dengan dos yang tinggi ini.

VIDEO KOENZIM Q10

Mymedabc.com