L-CARNITINE

Mymedabc.com

L-Carnitine dan Aku akan pergi belakang saya menulis tentang manfaat kesihatan L-carnitine dalam isu yang pertama Health & Healing  pada Ogos 1991. Ketika itu semua yang kita benar-benar tahu mengenai tambahan ini adalah bahawa ia lebih baik angina, fungsi jantung, dan senaman toleransi pada pesakit yang mempunyai penyakit arteri koronari dan kegagalan jantung. Sebagai penyelidikan lanjut muncul selama ini, saya telah menambah kepada segelintir protokol rawatan yang lain.

Sekarang, bagaimanapun, saya mencadangkan L-carnitine kepada lebih ramai pesakit saya kerana kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa apabila orang yang lebih tua mengambil selamat, makanan tambahan ini murah, ia meningkatkan tenaga fizikal dan mental dan daya tahan, mengurangkan keletihan dan otot kehilangan, dan meningkatkan fungsi kognitif.

DUA FAEDAH UTAMA L-CARNITINE: ENERGY AND HEALTHY AGING

L-Carnitine adalah asid amino yang disintesis dalam hati dan buah pinggang dan tertumpu di organ yang paling metabolisme aktif badan: otak, jantung dan otot. tugas utamanya adalah untuk mengangkut asid lemak ke dalam mitokondria, di mana mereka dibakar untuk tenaga.

Muda, orang yang sihat menghasilkan carnitine yang mereka perlukan. Walau bagaimanapun, tahap mungkin dihabiskan oleh buah pinggang dan hati penyakit, kecacatan genetik, asid valproic (ubat epilepsi), kanser dan peningkatan usia. Penurunan dalam fungsi mitokondria adalah punca asas yang besar longkang tenaga yang berkaitan dengan penuaan dan carnitine memainkan peranan penting dalam meningkatkan pengeluaran tenaga. Oleh itu, ia tidak menghairankan bahawa kekurangan dalam asid amino ini dikaitkan dengan keletihan, kehilangan jisim otot dan peningkatan dalam lemak badan, kelembapan mental dan fizikal, dan kelemahan.

Ini membawa kepada soalan yang jelas. Boleh menambahkan semula kedai carnitine dengan pemakanan tambahan melambatkan atau menterbalikkan beberapa kesan buruk penuaan?

L-CARNITINE MELETAKKAN PEP DALAM LANGKAH ANDA

ujian klinikal tambahan L-carnitine telah membuahkan hasil yang konsisten positif dari segi keletihan fizikal dan mental yang dilaporkan sendiri, keupayaan untuk melaksanakan, dan perubahan dalam badan komposisi-terutamanya apabila subjek kajian adalah lebih tua dan / atau telah didokumenkan kekurangan carnitine. Berikut adalah satu contoh.

penyelidik Itali mendaftar centenarians, yang penat dengan mudah dan telah terjejas kekuatan dan mobiliti, dan memberikan kepada mereka sama ada 2 g L-carnitine atau plasebo kapsul setiap hari. Selepas enam bulan, tiada perubahan ketara diperhatikan dalam kumpulan plasebo. Mereka yang mengambil L-carnitine, bagaimanapun, meningkat purata 8.4 paun jisim otot dan kehilangan empat paun lemak. ketahanan mental dan fizikal bertambah baik, dan mereka mendapat purata empat mata pada 0-30 skala Peperiksaan Negeri Mini-Mental, ujian biasa fungsi ingatan.

Sekarang anda boleh lihat mengapa saya begitu bersemangat tentang manfaat kesihatan L-carnitine. Jika 100 tahun kanak-kanak berusia boleh mempunyai perputaran luar biasa itu, bayangkan apa yang ia boleh lakukan jika anda mula mengambil L-carnitine dalam 60-an atau 70-an anda, apabila kepekatan carnitine mula menjunam?

L-CARNITINE TAWARAN SOKONGAN CARDIOVASCULAR LUAR BIASA

Pada Whitaker Kesihatan, kita meletakkan semua pesakit dengan penyakit kardiovaskular di L-carnitine. Keberkesanannya telah disahkan oleh satu meta-analisis yang diterbitkan baru-baru ini di Mayo Clinic Proceedings . Penyelidik menganalisis 13 kajian plasebo terkawal yang melibatkan 3,629 pesakit yang mempunyai sejarah serangan jantung. Berbanding dengan plasebo, L-carnitine mengurangkan angina sebanyak 40 peratus, aritmia ventrikular berbahaya oleh 65 peratus, dan kematian sebanyak 27 peratus.

Sebelum kita teruskan, saya ingin untuk menangani isu keselamatan berkenaan dengan penyakit jantung. Beberapa hari sebelum meta-analisis ini dikeluarkan, media mempunyai kegilaan makan lebih kecil, kajian yang tidak ketara yang mencadangkan carnitine pemakanan dan L-carnitine makanan tambahan menggalakkan penyakit kardiovaskular. Kebodohan kesimpulan yang tidak masuk akal ini adalah jelas kepada sesiapa yang mengganggu untuk memeriksa sains. Tetapi kebanyakan media melakukan sedikit lebih daripada persidangan akhbar muntah atau berarak lockstep dengan orang-orang seperti New York Times , yang melakukan kerja yang sudah-sudah nyata, dan getaran bunyi tentang “bahaya carnitine” pergi virus. (Untuk maklumat lanjut, rujuk kepada post blog ini.)

Sementara itu, menakjubkan, benar-benar mempunyai nilai berita yang Mayo Clinic Prosidingmeta-analisis telah semua tetapi diabaikan. Tiada siapa menarik balik amaran terhadap L-carnitine, karena masih merasa di Internet dari apa yang saya digunakan untuk berfikir sumber sebagai ternama seperti Dr. Oz. Jangan percaya. Sains disangkal lagi membuktikan bahawa L-carnitine adalah sangat selamat dan tidak menyebabkan penyakit jantung. Sebaliknya, ia adalah salah satu makanan tambahan yang terbaik untuk merawat keadaan kardiovaskular.

MALAH LEBIH KEBAIKAN L-CARNITINE

L-carnitine sering diletakkan sebagai bantuan penurunan berat badan. Walaupun ia pasti meningkatkan komposisi badan pada orang tua, banyak kajian pada orang muda tidak begitu positif, mungkin kerana mereka sudah mempunyai kedai carnitine optimum. Ia boleh, bagaimanapun, meningkatkan daya tahan senaman dan kapasiti dalam semua kumpulan umur dengan meningkatkan tahap carnitine otot dan meningkatkan metabolisme tenaga. L-carnitine bukanlah peluru ajaib, tetapi jika anda bersedia untuk bersenam terutamanya jika anda mengikuti mini-cepat dengan senaman protokol-it boleh membantu.

Faedah-faedah lain L-carnitine, terutama asetil-L-carnitine, termasuk memori pada orang tua dan memperlahankan perkembangan Alzheimer bertambah baik. Kumpulan asetil dalam jenis ini L-carnitine boleh digunakan untuk membentuk asetilkolina, satu neurotransmitter penting yang ketara menurun sebagai kemajuan demensia. Kedua-dua bentuk, bagaimanapun, meningkatkan pengeluaran tenaga mitokondria dan kuasa sehingga sel-sel otak tenaga kebuluran.

Pesakit kanser mungkin akan mendapat manfaat daripada L-carnitine juga. Kebanyakan orang yang menjalani kemoterapi dan / atau rawatan radiasi melaporkan keletihan ketara. Di samping itu, penyakit maju dikaitkan dengan cachexia, atau membuang otot dan berat badan, dan tahap carnitine rendah juga boleh menyumbang kepada ini. L-carnitine tidak adalah terapi kanser, tetapi ia telah dilaporkan untuk meningkatkan keletihan dan kualiti hidup-dan itulah alasan yang cukup untuk menggunakannya.

Lebih banyak faedah daripada L-carnitine termasuk melegakan sindrom keletihan kronik, neuropati diabetes, penyakit vaskular periferal dan claudication sekejap, rintangan insulin dan diabetes jenis 2, penyakit buah pinggang dan dialisis, dan kemandulan lelaki dan mati pucuk.

Untuk semua sebab-sebab ini dan banyak lagi, saya telah menambah L-carnitine untuk regimen makanan tambahan harian saya dan cadangkan anda mempertimbangkan melakukan perkara yang sama.

MULA MERAIH KEBAIKAN L-CARNITINE

Anda boleh mendapatkan carnitine daripada sumber makanan termasuk ayam, ikan, susu, dan daging merah, tetapi untuk tujuan terapeutik saya mengesyorkan makanan tambahan. Jika ingatan adalah kebimbangan utama anda, anda mungkin mahu pergi dengan asetil-L-carnitine; jika tidak, saya akan melekat dengan lebih murah L-carnitine. Dos yang dicadangkan ialah 2-4 g setiap hari, diambil dalam dos yang dibahagikan (1-2 g dua kali sehari) antara waktu makan.

VIDEO L-CARNITINE

Mymedabc.com