L-CYSTEINE

Mymedabc.com

L-Cysteine adalah asid amino, yang berfungsi sebagai blok binaan protein. Apabila digunakan sebagai makanan tambahan, cysteine biasanya dalam bentuk N-acetyl-L-cysteine, atau NAC. Badan anda menukarkan NAC ke cysteine dan kemudian ke dalam glutation antioksidan dipanggil.Antioksidan pertempuran bahan-bahan berbahaya yang dipanggil radikal bebas, yang memusnahkan membran sel dan DNA. Walaupun manfaatnya, suplemen cysteine perlu diambil hanya selepas anda berjumpa dengan doktor, kerana ia mempunyai potensi untuk menyebabkan kesan sampingan.

CYSTEINE KETOKSIKAN

The University of Maryland Medical Center melaporkan bahawa dos yang sangat tinggi – lebih daripada 7 gram – daripada cysteine boleh menjadi toksik kepada sel-sel badan anda dan boleh menyebabkan kematian. Anda juga harus mengelak daripada lain-lain bentuk cysteine seperti D-cystine, 5-methyl cysteine dan D-cysteine, kerana mereka adalah toksik, juga.

KESAN-KESAN SAMPINGAN GASTROUSUS

Mengambil NAC, atau L-cysteine, melalui mulut boleh menyebabkan muntah-muntah, cirit-birit, sakit epigastric, pedih hulu hati, pendarahan rektum, pencernaan yg terganggu dan loya, laporan Drugs.com. Dispepsia merangkumi pelbagai masalah penghadaman seperti kembung, sendawa, ketidakselesaan perut, hilang selera makan dan gas. Penggunaan acetylcysteine nebulized – bahan aktif NAC – mungkin mendatangkan kesan buruk seperti lelehan hidung, keradangan lapisan mukosa mulut dan meludah sehingga darah dari saluran pernafasan.

REAKSI ALAHAN

Apabila diberikan secara intravena untuk merawat keracunan acetaminophen, L-cysteine boleh menimbulkan reaksi alahan teruk yang termasuk pembengkakan tisu lembut di bawah kulit termasuk bibir, muka dan sekitar mata, dan bengkak pada lapisan dalam kulit. Makanan tambahan cysteine juga boleh menyebabkan reaksi alahan berbahaya.

KESAN-KESAN SAMPINGAN DERMATOLOGIC

Ruam boleh berlaku dengan pentadbiran intravena makanan tambahan cysteine. Ruam terutamanya terdiri daripada curahan fana – serangan sekejap kemerahan kulit bersama-sama dengan perasaan terbakar – pada leher, muka dan batang atas.

KESAN-KESAN SAMPINGAN PERNAFASAN

Apabila meniupkan ke dalam paru-paru, L-cysteine boleh mencetuskan gejala seperti kebas mulut, mengantuk, hidung berair dan sesak di dada. makanan tambahan itu boleh membuat gejala asma yang lebih teruk. Jika anda mempunyai asma, anda perlu menggunakan L-cysteine hanya di bawah bimbingan doktor anda.

KESAN SAMPINGAN SISTEM SARAF

Jika anda mengambil L-cysteine secara lisan, anda mungkin mengalami kesan sampingan sistem saraf pusat seperti cahaya headedness, pening, lemah dan mengantuk. Gejala-gejala lain seperti peningkatan tekanan dan sakit kepala antara tengkorak telah kadang-kadang berlaku selepas mengambil dos lisan, kata Drugs.com.

INTERAKSI UBAT

penggunaan L-cysteine boleh meningkatkan kesan-kesan ubat-ubatan sistem imun yang tertekan seperti cyclophosphamide, prednisone atau azathioprine. Oleh itu, berbincang dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum mengambil makanan tambahan cysteine dengan ubat-ubatan ini.Begitu juga, kesan ubat-ubatan yang digunakan untuk merawat sakit dada seperti isosorbide dan nitroglycerin menjadi lebih kuat apabila diambil bersama-sama dengan L-cysteine. Gabungan ini juga boleh meningkatkan risiko kesan sampingan seperti sakit kepala yang teruk dan boleh membawa kepada kejatuhan tekanan darah anda. Oleh itu, mengambil L-cysteine dengan ubat-ubatan ini hanya selepas doktor anda memberitahu anda untuk berbuat demikian.

CADANGAN PENTING

Anda harus mengelak daripada mengambil makanan tambahan cysteine jika anda mempunyai cystinuria, satu keadaan buah pinggang di mana cysteine berlebihan dibuang dalam air kencing anda, menasihati PPUM. L-cysteine juga boleh meningkatkan tahap homocysteine, sejenis asid amino terikat kepada penyakit jantung. Oleh itu, periksa tahap homocysteine anda jika anda menggunakan makanan tambahan itu.

Mymedabc.com