LACTITOL

Mymedabc.com

Lactitol merupakan alkohol gula disaccharide (polyol) yang digunakan sebagai pemanis gantian pukal. Ianya berasal dari susu semulajadi gula laktosa (dihasilkan dengan mengurangkan glukosa laktosa) dengan kira-kira 40% daripada kemanisan gula. Berbanding dengan karbohidrat biasa yang menyediakan 4 kalori per gram, lactitol menyediakan 2.4 kalori setiap gram. rasa manis yang bersih lactitol adalah sama dengan profil rasa sukrosa. Ia adalah pemanis kalori rendah yang dihasilkan oleh dua pengeluar Danisco dan Purac Biochem dan mereka memasarkannya dalam kedua-dua bentuk anhydrous dan monohydrate.

Oleh kerana kestabilannya, kelarutan, dan rasa sama dengan sukrosa ia digunakan dalam pelbagai rendah lemak dan tenaga yang rendah makanan seperti coklat, gula percuma penyediaan gula-gula, gula-gula getah, makanan yang dipanggang dan pengganti gula.

Tidak seperti laktosa, lactitol tidak dihidrolisiskan oleh enzim laktase untuk metabolisme. Ia sebenarnya tidak terhidrolisis dan tidak diserap di dalam usus kecil tetapi dimetabolismakan di dalam usus besar oleh bakteria dan ditukarkan kepada biomas, asid organik, karbon dioksida dan sejumlah kecil hidrogen. Metabolisme lagi keputusan asid organik dalam pembahagian kalori 2 kalori setiap gram. Lactitol seperti alkohol gula lain (sorbitol, mannitol, maltitol dan xylitol) diluluskan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) sebagai ‘umumnya diiktiraf sebagai selamat. Kebanyakan negara-negara di seluruh dunia telah meluluskan penggunaan lactitol dalam banyak produk makanan. FDA juga telah meluluskan ia sebagai makanan ketagihan dan tidak dikaitkan dengan kerosakan gigi atau menyebabkan kenaikan tahap gula dalam darah.

Lactitol adalah serbuk kristal putih dengan rasa manis yang bersih dan tidak berkata selepas rasa.Lactitol adalah bukan higroskopik iaitu ia tidak menyerap air dalam produk apabila digunakan dan membantu untuk meningkatkan jangka hayat dengan mengekalkan kualiti produk sebagai contoh ia membantu untuk mengekalkan kegaringan dan kesegaran biskut dan gula-gula getah. Ia adalah haba stabil, stabil dalam keadaan berasid dan alkali dan mempunyai kelarutan sama kepada glukosa. Lebih-lebih lagi kerana kemanisan yang sederhana dan kalori yang rendah ia boleh digabungkan dengan lain-lain pemanis intensiti yang tinggi dan digunakan sebagai pemanis gantian pukal. Sebagai lactitol ditapai dalam usus besar ia mempunyai kesan yang baik terhadap flora mikro kolon. fungsi Lactitol sebagai prebiotik peningkatan dalam bakteria prebiotik bersama-sama dengan penurunan pH kolon menyebabkan kemerosotan ketara potensi patogen dalam usus besar. Sebagai lactitol menyumbang hampir separuh kalori sukrosa, mempunyai indeks glycemic yang rendah dan tidak menyebabkan peningkatan gula darah atau paras insulin ia dianggap selamat untuk digunakan bagi orang-orang dengan diabetes. Berbanding dengan gula ia membantu mengawal tahap gula dalam darah, tahap insulin, berat badan dan lemak dalam tubuh seseorang dengan diabetes.

Mymedabc.com