LACTOBACILLUS ACIDOPHILUS

Mymedabc.com

APA ACIDOPHILUS (LACTOBACILLUS ACIDOPHILUS)?

Lactobacillus acidophilus ialah sejenis bakteria yang juga probiotik digunakan secara meluas.

Probiotik ditakrifkan oleh National Institutes of Health Center Komplementari dan Alternatif Perubatan (NCCAM) sebagai mikroorganisma “mesra”, biasanya bakteria, yang tumbuh secara semula jadi dalam usus manusia dan melindungi kita terhadap bakteria “buruk” yang boleh menyebabkan penyakit.

Lactobacillus acidophilus dijual di bawah jenama Acidophilus, Bacid, Flora-Q, dan Novaflor.

Ia berfungsi dengan mewujudkan persekitaran yang bermusuhan untuk bakteria “buruk”, dan sering disyorkan sebagai tambahan kepada antibiotik, yang membunuh bakteria baik dan buruk sama-sama, menyakitkan keseimbangan usus.

Ia dipercayai bahawa probiotik seperti lactobacillus acidophilus membantu menggalakkan kesihatan gastrousus dengan memulihkan keseimbangan.

AMARAN ACIDOPHILUS

Walaupun acidophilus telah digunakan untuk merawat atau mencegah pelbagai penyakit, termasuk jangkitan yis, cirit-birit, sindrom usus terganggu, intoleransi laktosa, masalah usus, dan jangkitan saluran kencing, Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) telah meluluskan mana-mana tuntutan kesihatan.

Walaupun acidophilus menghasilkan beberapa kesan sampingan, data mengenai keselamatan, terutama keselamatan jangka panjang, adalah terhad, menurut NCCAM.

Sejak FDA tidak mengawal probiotik, kebimbangan mengenai kawalan kualiti yang telah dibangkitkan. Sesetengah produk probiotik telah didapati mengandungi organisma hidup sama ada kurang daripada mendakwa, atau berbeza jenis bakteria daripada yang disenaraikan pada label, mengikut NCCAM. Ada yang telah didapati dicemari dengan bahan kimia toksik atau ubat-ubatan lain.

Sebelum mengambil acidophilus, beritahu doktor anda jika anda mempunyai sebarang masalah kesihatan lain, terutama sistem imun yang lemah atau alahan. Jika anda menerima kemoterapi atau rawatan lain yang mungkin menjejaskan sistem imun anda, anda perlu membincangkan mengambil probiotik dengan doktor anda.

Jika anda sensitif terhadap laktosa, anda mungkin mengalami sakit perut daripada produk yang mengandungi lactobacillus acidophilus.

Elakkan lactobacillus acidophilus jika anda mempunyai kerosakan usus atau pertumbuhan bakteria di dalam usus, kerana risiko yang lebih tinggi bahawa bakteria boleh meninggalkan saluran gastrousus dan berpotensi menyebabkan sepsis (apabila jangkitan merebak ke seluruh badan).

Lactobacillus acidophilus tidak boleh diambil oleh orang yang mempunyai injap jantung tiruan kerana ada risiko kecil jangkitan bakteria.

KEHAMILAN DAN ACIDOPHILUS

Jika anda hamil atau pemikiran untuk menjadi hamil, atau mengingati penyusuan, berbincang dengan doktor anda sebelum mengambil acidophilus.

Lactobacillus acidophilus tablet faraj dan budaya acidophilus yang mengandungi lactobacillus telah dikaji di kalangan wanita hamil, dan didapati untuk menghasilkan sebarang kesan sampingan yang berbahaya.

ACIDOPHILUS KESAN (LACTOBACILLUS ACIDOPHILUS) SIDE

KESAN-KESAN SAMPINGAN YANG BIASA ACIDOPHILUS:

 • gas usus atau kembung
 • Sakit perut
 • Cirit-birit

KESAN-KESAN SAMPINGAN YANG SERIUS SEPERTI:

 • Hives
 • kesukaran bernafas
 • Bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak

Jika anda mengalami apa-apa kesan sampingan yang serius mendapatkan bantuan perubatan dengan segera. Ini boleh menjadi tanda-tanda tindak balas alahan terhadap acidophilus.

ACIDOPHILUS (LACTOBACILLUS ACIDOPHILUS) INTERAKSI

Sentiasa beritahu doktor anda mengenai semua ubat-ubatan lain yang anda mengambil – sama ada mereka preskripsi atau over-the-counter – termasuk ubat-ubat herba dan makanan tambahan pemakanan atau diet, kerana mereka mungkin berinteraksi dengan acidophilus.

Jika anda mengambil ubat-ubatan berikut, pastikan untuk berunding dengan doktor anda sebelum menggunakan probiotik, termasuk lactobacillus acidophilus:

 • Sulfasalazine (digunakan untuk merawat ulser kolitis)
 • Antibiotik (mereka mungkin membunuh bakteria acidophilus, jadi mengambil mereka sekurang-kurangnya dua jam sebelum atau selepas probiotik)

ACIDOPHILUS (LACTOBACILLUS ACIDOPHILUS) DOS

Sumber-sumber pemakanan utama lactobacillus acidophilus ialah susu diperkaya dengan acidophilus, yogurt mengandungi lactobacillus acidophilus sebenar budaya, dan produk soya yang ditapai (seperti miso), dan tempe.

Ia juga datang dalam bentuk berikut:

 • Membekukan kering serbuk, serbuk, dan kapsul
 • persediaan cecair
 • suppositories faraj

Bagi orang dewasa, dos yang disyorkan lactobacillus acidophilus bergantung kepada keadaan yang dirawat. Berikut adalah beberapa garis panduan daripada University of Sistem Perubatan Maryland:

 • Untuk mencegah atau merawat cirit-birit: Ambil satu untuk dua bilion unit tanah jajahan membentuk (CFUs) bagi setiap hari, walaupun sesetengah doktor mengesyorkan up 10 hingga 15 bilion sel setiap hari. Untuk mengelakkan cirit-birit yang berkaitan antibiotik, mengambil dua hingga tiga jam selepas antibiotik.
 • Untuk jangkitan yis faraj: Gunakan suppositories probiotik direka khas untuk kegunaan faraj.
 • Untuk kesihatan usus: Ambil satu kepada 15 bilion CFUs harian, jika orang dewasa yang sihat.

Semak dengan pakar kanak-kanak sebelum memberi probiotik, atau apa-apa makanan tambahan, untuk bayi atau kanak-kanak.

Ia telah dicadangkan bahawa memberi lactobacillus acidophilus kepada bayi berusia kurang daripada enam bulan mungkin meningkatkan risiko mereka mendapat alahan kepada susu lembu.

Lactobacillus acidophilus telah digunakan untuk merawat kolik pada bayi, tetapi ada bukti yang cukup untuk keselamatannya.

ACIDOPHILUS OVERDOSE

Jika anda mengambil lebih daripada dos yang disyorkan acidophilus, dapatkan bantuan perubatan dengan segera atau hubungi pusat kawalan racun.

TERLEPAS DOS ACIDOPHILUS

Jika anda berada di regimen berjadual untuk acidophilus, berbincang dengan doktor anda jika anda terlupa satu dos.

Mymedabc.com