LACTULOSE

Mymedabc.com
Jenis ubat An julap osmosis
Digunakan untuk sembelit
Juga dipanggil Lactugal®
Terdapat sebagai ubat cecair oral

Sembelit adalah masalah biasa. Ia boleh bermaksud sama ada pergi ke tandas kurang kerap daripada biasa untuk mengosongkan usus anda, atau lulus keras atau najis menyakitkan. Sembelit boleh disebabkan oleh beberapa perkara. Tidak makan serat yang cukup atau tidak minum air yang cukup boleh menyebabkan sembelit. Beberapa keadaan (seperti kehamilan) boleh menyebabkan sembelit, begitu juga kekurangan senaman atau pergerakan (seperti teraniaya di tempat tidur) dan beberapa ubat-ubatan.

Selalunya, meningkatkan jumlah serat dalam diet anda (seperti dengan makan lebih buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin dan roti mil penuh) dan minum air yang banyak setiap hari berkesan boleh mencegah atau melegakan sembelit. Anda akan telah disyorkan lactulose, julap, untuk membantu melegakan sembelit jika anda tidak boleh meningkatkan serat dalam diet anda atau jika ini tidak mencukupi. Lactulose berfungsi dengan melukis bendalir ke dalam usus anda, yang menjadikan najis anda lebih lembut dan lebih mudah untuk lulus. Ia boleh didapati pada preskripsi, dan ia juga boleh dibeli tanpa preskripsi di farmasi.

Lactulose juga perubahan keasidan najis dan ini membantu untuk menggalakkan pertumbuhan beberapa kuman (bakteria) di dalam usus. Oleh kerana itu, lactulose juga ditetapkan untuk mereka yang mempunyai masalah hati dipanggil encephalopathy hepatik. Jika anda telah ditetapkan untuk sebab ini, tanya doktor anda jika anda memerlukan maklumat lanjut mengenai ubat itu.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil lactulose ia adalah penting bahawa doktor atau ahli farmasi anda tahu:

 • Jika anda sedang sembelit supaya anda fikir anda mungkin mempunyai tersumbat.
 • Jika anda tidak mampu untuk menghadamkan gula susu (tidak toleran laktosa).
 • Jika anda mempunyai keadaan yang dipanggil galactosaemia, di mana badan anda tidak boleh memproses galaktosa.
 • Jika anda hamil atau menyusukan bayi. Lactulose tidak diketahui berbahaya kepada bayi, tetapi semasa anda menjangkakan atau menyusukan bayi, anda hanya perlu mengambil ubat-ubatan atas syor doktor.
 • Jika ia dimaksudkan untuk kanak-kanak. Ini kerana julap hanya boleh diberikan kepada anak-anak atas nasihat doktor atau profesional penjagaan kesihatan.
 • Jika anda mengambil ubat-ubatan lain, termasuk yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, herba dan ubat-ubatan pelengkap.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ini atau kepada mana-mana ubat-ubatan lain.
 • Sebelum anda memulakan rawatan, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari pek. Ia akan memberi anda lebih banyak maklumat mengenai lactulose dan akan menyediakan anda dengan senarai penuh kesan-kesan sampingan yang anda mungkin mengalami.
 • Mengambil lactulose tepat seperti yang diarahkan oleh doktor anda, atau seperti yang diarahkan pada pek. Dos yang biasa untuk sembelit dalam orang dewasa adalah 15 ml (tiga 5 ml sudu) dua kali sehari, walaupun dos anda dinasihatkan untuk mengambil mungkin berbeza daripada ini kerana ia akan diselaraskan untuk memenuhi keperluan anda.
 • Jika seorang doktor atau profesional penjagaan kesihatan telah mengesyorkan lactulose untuk anak anda, periksa label pada pek dengan teliti untuk memastikan bahawa anda memberikan dos yang betul untuk usia anak anda.
 • Jika anda terlupa mengambil satu dos, jangan bimbang, hanya mengambil dos seterusnya apabila ia perlu dibayar. Jangan mengambil dua dos bersama-sama untuk menggantikan dos yang terlupa.
 • Lactulose boleh mengambil masa sehingga 48 jam untuk bertindak, jadi ia mungkin mengambil masa dua atau tiga hari sebelum anda berasa manfaat sepenuhnya. Walau bagaimanapun, jika selepas beberapa hari anda tidak merasa simptom anda bertambah baik, atau jika mereka menjadi lebih buruk, anda harus bercakap dengan doktor untuk nasihat lanjut.
 • Adalah penting bagi anda untuk minum semasa anda sembelit. Dewasa harus bertujuan untuk minum sekurang-kurangnya dua liter (kira-kira 8-10 cawan) cecair setiap hari. Kebanyakan jenis minuman akan lakukan, tetapi sebagai permulaan, cuba hanya minum segelas air 3-4 kali sehari sebagai tambahan kepada apa yang anda biasa minum.
 • Cuba makan makanan yang seimbang yang mengandungi makanan yang tinggi serat seperti roti mil penuh dan bijirin penuh dan bijirin, buah-buahan dan sayur-sayuran, beras perang dan pasta gandum tulen. Jika anda tidak biasa dengan diet serat yang tinggi, ia mungkin yang terbaik untuk meningkatkan jumlah serat yang anda makan secara beransur-ansur.
 • Mengekalkan badan anda yang aktif akan membantu anda untuk terus bergerak sistem pencernaan anda, jadi cuba untuk mengambil beberapa latihan sehari-hari biasa.
 • Anda mungkin ingin untuk memasukkan beberapa makanan dalam diet anda yang mengandungi sorbitol. Sorbitol adalah gula semula jadi. Ia tidak dicerna dengan baik dan menarik air ke dalam usus anda yang mempunyai kesan najis melembutkan. Buah-buahan (dan jus mereka) yang mempunyai kandungan sorbitol tinggi termasuk epal, aprikot, gooseberries, anggur (dan kismis), pic, pear, plum, prun, raspberi dan strawberi.
 • Makanan seperti kuih-muih, puding, gula-gula, keju dan kek boleh membuat sembelit lebih teruk dan mungkin yang terbaik dielakkan.
 • Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai bagaimana untuk mencegah atau merawat sembelit dalam risalah keadaan berasingan yang dipanggil Sembelit di kalangan orang dewasa dan Sembelit pada kanak-kanak.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang yang boleh berlaku dengan lactulose. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda. Bercakap dengan doktor atau ahli farmasi jika satu daripada yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

Lactulose-kesan sampingan Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
angin berlebihan (kembung perut), perut (abdomen) ketidakselesaan atau kekejangan Kesan-kesan ini tidak lama lagi menetap sebagai menyesuaikan badan anda tetapi jika mereka terus atau menjadi menyusahkan, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk nasihat lanjut
Rasa atau sakit Cuba ambil lactulose dengan makanan, atau mencampurkan dos anda dengan air atau jus buah-buahan

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh ubat, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk nasihat lanjut.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

LACTULOSE VIDEO

Mymedabc.com