LEVALBUTEROL

Mymedabc.com

APA LEVALBUTEROL?

Levalbuterol adalah bronkodilator. Ia membantu membuka saluran udara di dalam paru-paru anda untuk membuat ia lebih mudah untuk bernafas. Ubat ini digunakan untuk merawat dan mencegah bronchospasm.

GAMBARAN KESELURUHAN

Levalbuterol digunakan untuk mencegah atau merawat bronchospasm pada pesakit dengan asma dan penyakit paru-paru yang lain. .

Levalbuterol tergolong dalam keluarga ubat-ubatan dikenali sebagai bronkodilator adrenergic.Adrenergic bronkodilator adalah ubat yang disedut melalui mulut untuk membuka tiub bronkial (saluran udara) dalam paru-paru. Mereka melegakan batuk, berdehit, sesak nafas, dan pernafasan bermasalah dengan meningkatkan aliran udara melalui tiub bronkial.

Ubat ini boleh didapati hanya dengan preskripsi doktor.

PENGGUNAAN YANG BETUL

Gunakan ubat ini hanya seperti yang diarahkan oleh doktor anda . Jangan gunakan lebih daripada itu dan tidak menggunakannya lebih kerap daripada doktor anda pesan. Juga, jangan berhenti menggunakan ubat ini atau mana-mana ubat-ubatan asma tanpa memberitahu doktor anda. Yang mungkin boleh meningkatkan peluang untuk masalah pernafasan.

The levalbuterol penyelesaian penyedutan harus digunakan dengan nebulizer jet yang disambungkan kepada sebuah pemampat udara dengan aliran udara yang baik. Penyelesaian penyedutan dan nebulizer akan datang dengan arahan pesakit. Baca dan ikut arahan ini dengan teliti. Tanya doktor anda jika anda mempunyai sebarang soalan.

Untuk menggunakan penyelesaian penyedutan nebulizer :

 • Buka beg dan keluarkan satu botol.
 • Buka botol dan letakkan penyelesaian penyedutan dalam takungan ubat atau cawan nebulizer pada mesin.
 • Menyambung nebulizer kepada topeng muka atau lidah.
 • Gunakan topeng muka atau pelekap mulut untuk bernafas dalam perubatan.
 • Menggunakan nebulizer selama kira-kira 5 hingga 15 minit, atau sehingga ubat dalam cawan nebulizer itu hilang.
 • Bersihkan semua bahagian nebulizer selepas setiap kali digunakan.
 • Jangan gunakan jika penyelesaian menjadi keruh.
 • Jangan campurkan ubat lain penyedutan dengan levalbuterol di nebulizer, melainkan jika disuruh oleh doktor anda.

Bagi pesakit yang menggunakan levalbuterol penyedutan aerosol :

 • The aerosol kanister levalbuterol menyediakan kira-kira 200 pewangi, bergantung kepada saiz kanister doktor anda pesan. Anda harus cuba untuk menyimpan rekod bilangan pewangi anda menggunakan sehingga anda akan tahu apabila kanister adalah hampir kosong. kanister ini, tidak seperti beberapa kanister aerosol lain, tidak boleh diapungkan dalam air untuk menguji segala isinya.
 • Apabila anda menggunakan inhaler untuk kali pertama, atau jika anda tidak menggunakan ia pada masa ini, inhaler yang mungkin tidak memberikan jumlah yang tepat perubatan dengan sedutan pertama. Oleh itu, sebelum menggunakan inhaler, ujian atau ia perdana.
 • Untuk menguji atau perdana inhaler:
  • Goncang inhaler baik sebelum setiap kali digunakan.
  • Ambil penutup dari penggerak (atau lidah). Memeriksa penggerak kehadiran objek asing dan memastikan bahawa kanister itu duduk dalam penggerak sebelum setiap kali digunakan.
  • Perdana inhaler dengan melepaskan 4 semburan ujian di udara, jauh dari wajah anda.inhaler sekarang akan bersedia untuk menyediakan jumlah yang tepat ubat apabila anda menggunakannya.
 • Untuk menggunakan alat sedut:
  • Goncang inhaler dengan baik.
  • Tarik nafas keluar sepenuhnya melalui mulut, membuang sebagai banyak udara dari paru-paru anda yang mungkin. Letakkan corong sepenuhnya ke dalam mulut anda, memegang inhaler dalam kedudukan lidah turun dan menutup bibir anda di sekitarnya.
  • Sambil bernafas dalam-dalam dan perlahan-lahan melalui mulut anda, sepenuhnya menekan bahagian atas kanister logam dengan jari tengah anda. Sejurus selepas sedutan itu diserahkan, melepaskan jari anda dari kanister dan keluarkan alat sedut dari mulut anda.
  • Tahan nafas anda selama 10 saat, jika boleh.
  • Jika doktor anda telah ditetapkan lebih daripada penyedutan / sedutan tunggal, tunggu 1 minit antara pewangi. Kemudian, goncang inhaler dengan baik dan mengulangi.
  • Gantikan penutup pada pelekap mulut selepas setiap kali digunakan.
  • Bersihkan penggerak atau lidah rasmi sekurang-kurangnya sekali seminggu.
 • Untuk membersihkan alat sedut:
  • Untuk membersihkan penggerak biru plastik (atau lidah), keluarkan kanister dan topi lidah merah.
  • Basuh penggerak melalui bahagian atas dan bawah dengan air panas selama 30 saat sekurang-kurangnya sekali seminggu.
  • Melepaskan air yang berlebihan dan membiarkan bahagian alat sedut udara kering sepenuhnya sebelum meletakkan alat sedut kembali bersama-sama.
  • Jangan bersihkan kanister logam atau membenarkan kanister logam untuk menjadi basah.Jangan tenggelamkan kanister logam dalam air.
  • Untuk mengeringkan, melepaskan lebihan air dan biarkan udara penggerak kering sepenuhnya, seperti sekelip mata.
  • Apabila penggerak kering, menggantikan kanister dan penutup corong. Pastikan kanister sepenuhnya dan tegas dimasukkan ke dalam penggerak. Tersumbat dari perubatan membina-up adalah lebih kerap berlaku jika penggerak tidak dibenarkan untuk udara kering dengan teliti.
 • Jika penggerak anda menjadi disekat (sedikit atau tidak ada ubat yang keluar dari corong), basuh penggerak anda dan udara kering dengan teliti. Jika anda memerlukan inhaler anda sebelum penggerak plastik benar-benar kering, goncang air yang berlebihan off penggerak, menggantikan Kanister, goncang, dan ujian semburan dua kali ke udara dari muka anda, untuk membuang sebahagian besar air yang tinggal dalam penggerak. Kemudian mengambil dos yang ditetapkan. Selepas penggunaan, rewash dan udara kering penggerak teliti.

DOS

Dos ubat ini akan berbeza untuk pesakit yang berlainan. Ikut arahan doktor anda atau arahan pada label. Maklumat berikut termasuk hanya dos purata ubat ini. Jika dos anda adalah berbeza, tidak mengubahnya melainkan jika doktor anda memberitahu anda untuk berbuat demikian.

Jumlah ubat yang anda ambil bergantung kepada kekuatan ubat. Juga, jumlah dos yang anda ambil setiap hari, masa yang dibenarkan antara dos dan tempoh masa yang anda mengambil ubat ini bergantung kepada masalah perubatan yang mana anda sedang menggunakan ubat.

 • Untuk mencegah atau merawat bronchospasm:
  • Untuk penyedutan aerosol bentuk dos:
   • Dewasa dan kanak-kanak 4 tahun dan lebih tua-Two sedutan setiap 4 hingga 6 jam.Dalam sesetengah pesakit satu sedutan setiap 4 jam mungkin mencukupi.
   • Kanak-kanak bawah umur 4 tahun-Penggunaan dan dos mestilah ditentukan oleh doktor anda.
  • Untuk penyedutan bentuk penyelesaian dos (digunakan dengan nebulizer a):
   • Dewasa dan kanak-kanak yang berumur 12 tahun dan lebih tua-At pertama, 0.63 miligram (mg) dalam nebulizer tiga kali sehari, setiap 6 hingga 8 jam setiap hari.Sesetengah pesakit mungkin perlu bermula dari 1.25 mg dalam nebulizer tiga kali sehari.
   • Kanak-kanak 6 hingga 11 tahun dan lebih tua-0.31 mg dalam nebulizer tiga kali sehari.Doktor anda boleh meningkatkan dos anda seperti yang diperlukan. Walau bagaimanapun, dos yang biasanya tidak lebih daripada 0.63 mg tiga kali sehari.
   • Kanak-kanak yang berumur kurang daripada 6 tahun-Penggunaan dan dos mestilah ditentukan oleh doktor anda.

TERLEPAS DOSE

Jika anda terlepas satu dos ubat ini, mengambil ia sebagai secepat mungkin. Walau bagaimanapun, jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan kembali kepada jadual dos biasa anda. Jangan menggandakan dos.

Jika jadual dos anda adalah berbeza dari semua perkara di atas dan anda terlepas satu dos ubat ini, atau jika anda mempunyai sebarang soalan mengenai ini, periksa dengan doktor anda.

PENGGUNAAN & STORAGE

Jauhkan dari jangkauan kanak-kanak.

Jangan simpan ubat lama atau ubat tidak diperlukan lagi.

Bertanya kepada pakar penjagaan kesihatan anda bagaimana anda perlu melupuskan mana-mana ubat-ubatan anda tidak menggunakan.

Simpan ubat di dalam pau foil sehingga anda sudah bersedia untuk menggunakannya. Simpan pada suhu bilik, jauh daripada haba dan cahaya langsung. Tidak membekukan.

Pastikan penyelesaian penyedutan dalam kantung foil sehingga anda sudah bersedia untuk menggunakannya. Selebihnya botol dalam beg kecil yang harus digunakan dalam masa 2 minggu selepas beg foil telah dibuka.

SEBELUM MENGGUNAKAN

Dalam memutuskan untuk menggunakan ubat, risiko mengambil ubat itu mesti dipertimbangkan dengan baik ia akan lakukan. Ini adalah keputusan anda dan doktor anda akan membuat. Untuk perubatan ini, yang berikut perlu dipertimbangkan:

ALAHAN

Beritahu doktor anda jika anda pernah mempunyai apa-apa reaksi luar biasa atau alah kepada ubat ini atau mana-mana ubat-ubatan lain. Juga memberitahu profesional penjagaan kesihatan anda jika anda mempunyai mana-mana jenis alahan, seperti untuk makanan, pewarna, pengawet, atau haiwan. Bagi produk bukan preskripsi, membaca label atau pakej bahan-bahan dengan teliti.

PEDIATRIC

kajian yang sesuai tidak dilakukan ke atas hubungan umur untuk kesan oflevalbuterol penyelesaian pada kanak-kanak yang lebih muda dari usia 6 tahun, dan levalbuterol aerosol pada kanak-kanak bawah umur 4 tahun. Keselamatan dan keberkesanan belum ditubuhkan pada kumpulan umur.

GERIATRIC

kajian yang perlu dilakukan sehingga kini tidak menunjukkan masalah geriatrik khusus yang akan mengehadkan kegunaan levalbuterol di kalangan orang tua. Walau bagaimanapun, pesakit tua lebih cenderung untuk mempunyai masalah buah pinggang, yang mungkin memerlukan berhati-hati dan pelarasan dalam dos untuk pesakit yang menerima levalbuterol.

KEHAMILAN

kehamilan Kategori penjelasan
semua trimester C kajian haiwan telah menunjukkan kesan yang buruk dan tidak ada kajian yang mencukupi di kalangan wanita hamil ATAU no kajian haiwan telah dijalankan dan tidak ada kajian yang mencukupi di kalangan wanita hamil.

PEMAKANAN PAYUDARA

Tiada kajian yang mencukupi di kalangan wanita untuk menentukan risiko bayi apabila menggunakan ubat ini semasa menyusu. Timbang potensi faedah terhadap potensi risiko sebelum mengambil ubat ini dalam tempoh penyusuan.

INTERAKSI DADAH

Walaupun ubat-ubatan tertentu tidak boleh digunakan bersama-sama pada semua, dalam kes-kes lain dua ubat yang berlainan boleh digunakan bersama-sama walaupun satu tindak balas mungkin berlaku. Dalam kes ini, doktor anda mungkin ingin menukar dos, atau langkah berjaga-jaga yang perlu. Apabila anda mengambil ubat ini, ia adalah amat penting bahawa profesional penjagaan kesihatan anda jika anda mengambil mana-mana ubat-ubatan yang disenaraikan di bawah.Interaksi berikut telah dipilih atas dasar kepentingan potensi mereka dan tidak semestinya merangkumi semua.

Menggunakan ubat ini dengan mana-mana ubat yang berikut biasanya tidak digalakkan, tetapi mungkin diperlukan dalam beberapa kes. Jika kedua-dua ubat-ubatan yang ditetapkan bersama-sama, doktor mungkin menukar dos atau berapa kerap anda menggunakan salah satu atau kedua-dua ubat-ubatan.

 • albuterol
 • Amineptine
 • amitriptyline
 • Amitriptylinoxide
 • amoxapine
 • Butriptyline
 • clomipramine
 • Desipramine
 • Dibenzepin
 • Dothiepin
 • doxepin
 • Epinephrine
 • Fenoterol
 • Hexoprenaline
 • imipramine
 • Iprindole
 • Lofepramine
 • melitracen
 • nortriptyline
 • Opipramol
 • Propizepine
 • Protriptyline
 • Tianeptine
 • Trimipramine
 • Tulobuterol

INTERAKSI LAIN

Ubat-ubat tertentu tidak boleh digunakan pada atau sekitar masa makan makanan atau makan makanan tertentu kerana interaksi mungkin berlaku. Menggunakan alkohol atau tembakau dengan ubat-ubatan tertentu juga boleh menyebabkan interaksi berlaku. Berbincang dengan profesional penjagaan kesihatan anda penggunaan ubat anda dengan makanan, alkohol atau tembakau.

LAIN-LAIN MASALAH PERUBATAN

Kehadiran masalah perubatan yang lain boleh menjejaskan penggunaan ubat ini. Pastikan anda memberitahu doktor anda jika anda mengalami sebarang masalah perubatan yang lain, terutama sekali:

 • diabetes atau
 • penyakit jantung atau
 • masalah rentak jantung (contohnya, aritmia, QT pemanjangan) atau
 • Hipertensi (tekanan darah tinggi) atau
 • Hipertiroidisme (tiroid terlalu aktif) atau
 • Sawan, sejarah-Gunakan dengan berhati-hati. Boleh membuat keadaan ini lebih teruk.
 • Penyakit buah pinggang-Gunakan dengan berhati-hati. Kesan boleh meningkat kerana penyingkiran perlahan ubat dari badan.

LANGKAH BERJAGA-JAGA

Jika anda akan menggunakan ubat ini untuk masa yang lama, ia adalah penting bahawa doktor anda memeriksa kemajuan anda atau anak anda pada lawatan tetap . Ini akan membolehkan doktor anda untuk melihat jika ubat ini berfungsi dengan betul dan memeriksa apa-apa kesan yang tidak diingini.

Ubat ini tidak boleh digunakan bersama-sama dengan ubat-ubatan dihidu lain yang serupa, asalbuterol itu (Accuneb®), isoproterenol (Isuprel®), metaproterenol (Alupent®), pirbuterol (Maxair®), atau terbutaline (Brethaire®).

Ubat ini boleh menyebabkan bronchospasm paradoks, yang bermakna pernafasan anda atau wheezingwill menjadi lebih buruk. Bronchospasm paradoks boleh mengancam nyawa. Semak dengan doktor anda dengan segera jika anda atau anak anda mempunyai batuk, kesukaran bernafas, sesak nafas, atau wheezingafter menggunakan ubat ini .

Berbincang dengan doktor anda atau mendapatkan bantuan perubatan dengan segera jika:

 • Simptom anda atau anak anda tidak bertambah baik atau mereka menjadi lebih teruk selepas menggunakan ubat ini.
 • inhaler anda tidak seolah-olah bekerja dan juga seperti biasa dan anda perlu menggunakannya lebih kerap.

Anda atau anak anda juga boleh mengambil ubat anti-radang, seperti steroid (perubatan kortison seperti), bersama-sama dengan ubat ini. Jangan berhenti mengambil ubat anti-radang, walaupun asma anda seolah-olah lebih baik, melainkan jika anda diberitahu untuk berbuat demikian oleh doktor anda.

Levalbuterol boleh menyebabkan jenis serius reaksi alahan, termasuk anafilaksis. Anaphylaxiscan mengancam nyawa dan memerlukan perhatian perubatan dengan segera. Semak dengan doktor anda dengan segera jika anda atau anak anda mengalami ruam kulit, gatal-gatal, gatal-gatal, masalah pernafasan, masalah menelan, atau mana-mana bengkak tangan, muka, atau mulut semasa anda menggunakan ubat ini.

Hypokalemia (kalium rendah dalam darah) boleh berlaku semasa anda menggunakan ubat ini.Semak dengan doktor anda dengan segera jika anda atau anak anda mempunyai lebih daripada satu daripada gejala berikut: sawan, kurang air kencing, mulut kering, dahaga meningkat, degupan jantung yang tidak teratur, hilang selera makan, perubahan mood, sakit otot atau kekejangan, loya atau muntah-muntah, kebas atau kesemutan di tangan, kaki, atau bibir, sesak nafas, atau keletihan luar biasa atau kelemahan.

Jangan mengambil ubat-ubatan lain kecuali mereka telah berbincang dengan doktor anda. Ini termasuk preskripsi atau nonprescription (over-the-counter [OTC]) ubat-ubatan untuk mengawal selera makan, asma, selsema, batuk, demam hay, atau masalah sinus, dan herba atau vitamin tambahan.

Mymedabc.com