LEVOBUNOLOL

Mymedabc.com

GAMBARAN KESELURUHAN

Beta-adrenergic ejen menyekat untuk mata digunakan untuk merawat beberapa jenis glaukoma.Mereka muncul untuk bekerja dengan mengurangkan pengeluaran cecair dalam mata. Ini mengurangkan tekanan dalam mata.

Ubat-ubat ini boleh didapati hanya dengan preskripsi doktor.

PENGGUNAAN YANG BETUL

Untuk menggunakan:

 • Pertama, basuh tangan anda. Dengan jari tengah, memohon tekanan ke sudut dalam mata (dan terus mengenakan tekanan untuk 1 atau 2 minit selepas ubat yang telah diletakkan di dalam mata). Ini adalah penting terutamanya jika agen penghalang beta-adrenergic oftalmik digunakan untuk merawat bayi dan kanak-kanak. Dongakkan kepala ke belakang dan dengan jari telunjuk tangan yang sama, tarik kelopak mata lebih rendah dari mata untuk membentuk kantung. Drop ubat ke dalam beg kecil dan perlahan-lahan menutup mata. Jangan berkelip.Pastikan mata tertutup untuk 1 atau 2 minit untuk membolehkan ubat untuk diserap.
 • Dengan serta-merta selepas menggunakan ubat titis mata, basuh tangan anda untuk mengeluarkan apa-apa ubat yang boleh diberikan kepada mereka.
 • Untuk memastikan ubat yang bebas kuman yang mungkin, jangan sentuh hujung aplikator untuk mana-mana permukaan (termasuk mata). Juga, perlu bekas tertutup rapat.
 • Jika anda menggunakan Levobunolol dengan topi pematuhan (C Cap):
  • Sebelum menggunakan ubat titis mata buat kali pertama, pastikan nombor 1 atau hari yang betul dalam seminggu muncul dalam tetingkap pada penutup.
  • Buka penutup dan menggunakan ubat titis mata seperti yang diarahkan.
  • Gantikan penutup. Memegang topi di antara ibu jari dan jari telunjuk, berputar botol sehingga penutup klik ke kedudukan seterusnya. Ini akan memberitahu anda masa dos seterusnya.
  • Selepas setiap dos, berputar botol sehingga penutup klik ke kedudukan yang memberitahu anda masa dos seterusnya.
 • Jika anda menggunakan penyelesaian timolol gel-membentuk:
  • Sebelum menggunakan ubat titis setiap kali, menghidupkan tertutup botol terbalik dan goncang sekali.
  • Jika anda menggunakan mata yang lain jatuh di samping penyelesaian gel-membentuk, titisan mata yang lain boleh digunakan terlebih dahulu, kemudian tunggu sekurang-kurangnya sepuluh minit sebelum menggunakan ubat ini.
 • Jika anda memakai kanta sentuh lembut dan ubat mata anda mengandungi benzalkonium klorida:
  • Mengeluarkan kenalan anda sebelum anda menggunakan mata anda jatuh. Tunggu selama lima belas minit selepas menggunakan ubat titis mata sebelum meletakkan kenalan anda dalam mata anda.

Gunakan ubat ini hanya seperti yang diarahkan . Jangan gunakan lebih daripada itu dan tidak menggunakannya lebih kerap daripada doktor anda pesan. Yang mungkin boleh meningkatkan peluang perubatan terlalu banyak diserap ke dalam badan dan kemungkinan kesan sampingan.

DOS

Ubat-ubatan dos di dalam kelas ini akan berbeza untuk pesakit yang berlainan. Ikut arahan doktor anda atau arahan pada label. Maklumat berikut termasuk hanya dos purata ubat-ubatan ini. Jika dos anda adalah berbeza, tidak mengubahnya melainkan jika doktor anda memberitahu anda untuk berbuat demikian.

Jumlah ubat yang anda ambil bergantung kepada kekuatan ubat. Juga, jumlah dos yang anda ambil setiap hari, masa yang dibenarkan antara dos dan tempoh masa yang anda mengambil ubat ini bergantung kepada masalah perubatan yang mana anda sedang menggunakan ubat.

Untuk betaxolol, Carteolol, atau metipranolol

 • Untuk bentuk dos oftalmik:
  • Untuk glaukoma:
   • Dewasa dan kanak-kanak lebih tua-Topikal, untuk konjunktiva, 1 penurunan dua kali sehari.
   • Bayi dan kanak-kanak yang lebih muda-Dose mesti ditentukan oleh doktor.

untuk levobetaxolol

 • Untuk bentuk dos oftalmik:
  • Untuk glaukoma:
   • Orang dewasa Topikal, untuk konjunktiva, 1 penurunan dua kali sehari.
   • Kanak-kanak-Penggunaan dan dos mestilah ditentukan oleh doktor.

Untuk Levobunolol atau timolol

 • Untuk bentuk dos oftalmik:
  • Untuk glaukoma:
   • Dewasa dan kanak-kanak lebih tua-Topikal, untuk konjunktiva, 1 drop satu atau dua kali sehari.
   • Bayi dan kanak-kanak yang lebih muda-Dose mesti ditentukan oleh doktor.

TERLEPAS DOSE

Hubungi doktor atau ahli farmasi anda untuk arahan.

Jika anda terlepas satu dos ubat ini dan jadual dos anda adalah:

 • Satu dos sehari-Gunakan terlepas dos secepat mungkin. Walau bagaimanapun, jika anda tidak ingat dos yang terlepas sehingga hari seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan kembali kepada jadual dos biasa anda. Jangan menggandakan dos.
 • Lebih daripada satu dos sehari-Gunakan terlepas dos secepat mungkin. Walau bagaimanapun, jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan kembali kepada jadual dos biasa anda. Jangan menggandakan dos.

Jika anda mempunyai sebarang soalan mengenai ini, periksa dengan doktor anda.

PENGGUNAAN & STORAGE

Jauhkan dari jangkauan kanak-kanak.

Simpan ubat di dalam bekas tertutup pada suhu bilik, jauh daripada haba, kelembapan, dan cahaya langsung. Elakkan daripada membeku.

Jangan simpan ubat lama atau ubat tidak diperlukan lagi.

Store levobetaxolol dalam kedudukan tegak.

ALAHAN

Beritahu doktor anda jika anda pernah mempunyai apa-apa reaksi luar biasa atau alah kepada ubat-ubatan dalam kumpulan ini atau mana-mana ubat-ubatan lain. Juga memberitahu profesional penjagaan kesihatan anda jika anda mempunyai apa-apa jenis ofallergies lain, seperti untuk makanan pewarna, pengawet, atau haiwan. Bagi produk bukan preskripsi, membaca label atau pakej bahan-bahan dengan teliti.

PEDIATRIC

Bayi mungkin terutamanya sensitif kepada kesan-kesan ejen menyekat beta-adrenergic oftalmik.Ini boleh meningkatkan peluang kesan sampingan semasa rawatan.

GERIATRIC

Orang tua terlalu sensitif kepada kesan-kesan ejen menyekat beta-adrenergic oftalmik. Jika ubat terlalu banyak diserap ke dalam badan, peluang untuk kesan sampingan semasa rawatan boleh meningkat.

KEHAMILAN

Oftalmik ejen menyekat beta-adrenergic boleh diserap ke dalam badan. Ubat-ubatan ini belum dikaji di kalangan wanita hamil. Kajian pada haiwan tidak menunjukkan betaxolol itu, Levobunolol, metipranolol, atau timolol menyebabkan kecacatan kelahiran. Walau bagaimanapun, dos yang tinggi levobetaxolol diberikan melalui mulut arnab mengandung telah ditunjukkan untuk menyebabkan kecacatan kelahiran pada bayi arnab, dan dos yang sangat besar Carteolol diberikan melalui mulut kepada tikus hamil telah terbukti menyebabkan tulang rusuk berombak pada bayi tikus. Di samping itu, beberapa kajian pada haiwan telah menunjukkan bahawa ejen menyekat beta-adrenergic meningkatkan peluang kematian pada janin haiwan. Sebelum menggunakan oftalmik ejen menyekat beta-adrenergic, pastikan doktor anda tahu jika anda mengandung atau jika anda boleh menjadi hamil.

PEMAKANAN PAYUDARA

Betaxolol dan timolol, dan mungkin lain-lain agen menyekat beta-adrenergic, apabila diambil melalui mulut, boleh masuk ke dalam susu ibu. Sejak oftalmik ejen menyekat beta-adrenergic boleh diserap ke dalam badan, mereka juga boleh masuk ke dalam susu ibu. Walau bagaimanapun, ia tidak diketahui sama ada oftalmik ejen menyekat beta-adrenergic masuk ke dalam susu payudara, dan ubat-ubatan ini tidak dilaporkan menyebabkan masalah di kalangan bayi yang menyusu.

INTERAKSI DADAH

Walaupun ubat-ubatan tertentu tidak boleh digunakan bersama-sama pada semua, dalam kes-kes lain dua ubat yang berlainan boleh digunakan bersama-sama walaupun satu tindak balas mungkin berlaku. Dalam kes ini, doktor anda mungkin ingin menukar dos, atau langkah berjaga-jaga yang perlu. Apabila anda mengambil mana-mana ubat-ubatan ini, ia adalah amat penting bahawa profesional penjagaan kesihatan anda jika anda mengambil mana-mana ubat-ubatan yang disenaraikan di bawah. Interaksi berikut telah dipilih atas dasar kepentingan potensi mereka dan tidak semestinya merangkumi semua.

Menggunakan ubat-ubatan di dalam kelas ini dengan mana-mana ubat yang berikut biasanya tidak digalakkan, tetapi mungkin diperlukan dalam beberapa kes. Jika kedua-dua ubat-ubatan yang ditetapkan bersama-sama, doktor mungkin menukar dos atau berapa kerap anda menggunakan salah satu atau kedua-dua ubat-ubatan.

 • amiodarone
 • clonidine
 • diltiazem
 • Epinephrine
 • Fingolimod
 • verapamil

INTERAKSI LAIN

Ubat-ubat tertentu tidak boleh digunakan pada atau sekitar masa makan makanan atau makan makanan tertentu kerana interaksi mungkin berlaku. Menggunakan alkohol atau tembakau dengan ubat-ubatan tertentu juga boleh menyebabkan interaksi berlaku. Berbincang dengan profesional penjagaan kesihatan anda penggunaan ubat anda dengan makanan, alkohol atau tembakau.

LAIN-LAIN MASALAH PERUBATAN

Kehadiran masalah perubatan yang lain boleh menjejaskan penggunaan ubat-ubatan di dalam kelas ini. Pastikan anda memberitahu doktor anda jika anda mengalami sebarang masalah perubatan yang lain, terutama sekali:

 • Reaksi alahan, teruk (sejarah) -Gunakan seorang agen penghalang beta-adrenergic oftalmik boleh mengurangkan keberkesanan ubat (adrenalina) digunakan untuk merawat reaksi alahan yang teruk.
 • Asma (atau sejarah), bronkitis kronik, emphysema, atau masalah-masalah lain paru-paru penyakit yang teruk pernafasan, termasuk kematian akibat bronchospasm (kekejangan tiub bronkial), telah dilaporkan pada pesakit dengan asma berikut menggunakan beberapa oftalmik menyekat beta-adrenergic ejen (Carteolol, Levobunolol, metipranolol dan timolol).Walaupun biasanya bukan masalah, kemungkinan berdehit atau bernafas bermasalah juga wujud withbetaxolol dan levobetaxolol.
 • Diabetes jenis 2 mellitus atau
 • Hipoglisemia (gula darah rendah) -Ophthalmic ejen menyekat beta-adrenergic boleh menutup beberapa tanda-tanda dan gejala-gejala hipoglisemia (gula darah rendah), seperti denyutan jantung yang cepat dan menggeletar, walaupun mereka tidak menutup tanda-tanda lain seperti pening atau berpeluh.
 • Jantung atau saluran darah penyakit Ophthalmic ejen menyekat beta-adrenergic boleh mengurangkan aktiviti jantung.
 • Myasthenic beta-adrenergic ejen menyekat syarat-Ophthalmic boleh memburukkan lagi kelemahan otot yang disebabkan oleh penyakit seperti myasthenia gravis.
 • Terlalu aktif ejen menyekat beta-adrenergic tiroid Ophthalmic boleh menutup tanda-tanda dan gejala-gejala hipertiroidisme (tiroid terlalu aktif) tertentu. Tiba-tiba menghentikan penggunaan ejen menyekat beta-adrenergic oftalmik boleh menyebabkan peningkatan mendadak dan berbahaya dalam gejala tiroid.

LANGKAH BERJAGA-JAGA

Doktor anda perlu memeriksa tekanan mata anda pada lawatan tetap untuk memastikan bahawa yourglaucoma sedang dikawal.

Hubungi doktor anda dengan segera jika anda mengalami pembedahan mata, anda mengalami trauma dengan mata anda, atau anda mengalami jangkitan mata untuk menentukan jika anda perlu terus menggunakan bekas semasa anda ubat titis mata.

Untuk masa yang singkat selepas anda menggunakan ubat ini, visi anda mungkin kabur. Pastikan penglihatan anda adalah jelas sebelum anda memandu, mesin digunakan, atau melakukan apa-apa lagi yang boleh menjadi berbahaya jika anda tidak dapat melihat dengan baik.

Sebelum anda mempunyai apa-apa jenis pembedahan, rawatan pergigian, atau rawatan kecemasan, beritahu doktor atau doktor gigi yang perubatan yang bertanggungjawab bahawa anda menggunakan ubat ini . Menggunakan agen penghalang beta-adrenergic oftalmik pada masa ini boleh menyebabkan peningkatan risiko kesan sampingan.

Bagi pesakit kencing manis:

 • Oftalmik ejen menyekat beta-adrenergic boleh menjejaskan tahap gula dalam darah. Mereka juga boleh menutup beberapa tanda-tanda hipoglisemia (gula darah rendah), seperti menggeletar atau peningkatan kadar nadi atau tekanan darah. Walau bagaimanapun, tanda-tanda gula darah rendah, seperti pening atau berpeluh, tidak terjejas. Jika anda mendapati sebarang perubahan pada keputusan ujian darah atau air kencing anda atau jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, semak dengan doktor anda.

Sesetengah ejen menyekat beta-adrenergic oftalmik (betaxolol, Carteolol dan metipranolol) boleh menyebabkan mata anda untuk menjadi lebih sensitif kepada cahaya daripada mereka seperti biasa. Memakai cermin mata hitam dan mengelakkan terlalu banyak pendedahan kepada cahaya terang boleh membantu mengurangkan ketidakselesaan.

VIDEO LEVOBUNOLOL

Mymedabc.com