LEVOCARNITINE

Mymedabc.com

APA LEVOCARNITINE?

Levocarnitine adalah makanan tambahan pemakanan preskripsi. Ia digunakan untuk merawat orang-orang yang tidak mempunyai carnitine yang cukup dalam badan mereka.

GAMBARAN KESELURUHANLEVOCARNITINE

Levocarnitine digunakan untuk mencegah dan merawat kekurangan carnitine. Ia digunakan untuk mencegah dan merawat keadaan ini pada pesakit dengan penyakit buah pinggang menjalani rawatan dialisis. Ianya diberikan kepada orang-orang yang badan tidak boleh betul menggunakan carnitine dari diet mereka. Kekurangan carnitine boleh membawa kepada masalah hati, jantung, dan otot. Doktor anda boleh menganggap kekurangan carnitine dengan menetapkan levocarnitine untuk anda.

Carnitine datang dalam dua bentuk. Levocarnitine (L-carnitine) tidak patut dikelirukan dengan bentuk D, L-carnitine (dilabelkan sebagai “vitamin BT” ‘). Hanya L-bentuk carnitine digunakan oleh badan untuk merawat kekurangan carnitine serius. The D, L-bentuk tidak membantu lemak badan menggunakan dan benar-benar boleh mengganggu dan menyebabkan kekurangan levocarnitine.

produk levocarnitine tertentu telah diluluskan secara khusus oleh Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan untuk kegunaan perubatan dan boleh didapati hanya dengan preskripsi doktor.

Setelah ubat yang telah diluluskan untuk pemasaran untuk kegunaan tertentu, pengalaman boleh menunjukkan bahawa ia juga berguna bagi masalah perubatan yang lain. Walaupun penggunaan ini tidak termasuk dalam pelabelan produk, levocarnitine digunakan pada pesakit tertentu dengan keadaan perubatan yang berikut:

 • kekurangan Carnitine yang terhasil daripada rawatan dengan asid valproic

PENGGUNAAN YANG BETULLEVOCARNITINE

Ambil levocarnitine dengan atau selepas makan. Juga, jika anda mengambil ia dalam bentuk cecair, minum perlahan-lahan. Ia akan menjadi kurang cenderung untuk sakit perut anda jika anda mengambil ia dengan cara ini. Bentuk cecair boleh diambil bersendirian atau dibubarkan dalam minuman atau makanan cecair lain.

Ubat ini juga kurang mungkin menyebabkan kesan yang tidak diingini apabila terdapat jumlah yang tetap di dalam darah. Jika anda mengambil lebih daripada satu dos sehari, mengambil dos pada waktu yang sama rata dijarakkan sepanjang hari. Dos hendaklah dijarakkan sekurang-kurangnya 3 hingga 4 jam selain. Jika anda memerlukan bantuan dalam merancang masa terbaik untuk mengambil ubat anda, semak dengan profesional penjagaan kesihatan anda.

DOSLEVOCARNITINE

Dos ubat ini akan berbeza untuk pesakit yang berlainan. Ikut arahan doktor anda atau arahan pada label. Maklumat berikut termasuk hanya dos purata ubat ini. Jika dos anda adalah berbeza, tidak mengubahnya melainkan jika doktor anda memberitahu anda untuk berbuat demikian.

Jumlah ubat yang anda ambil bergantung kepada kekuatan ubat. Juga, jumlah dos yang anda ambil setiap hari, masa yang dibenarkan antara dos dan tempoh masa yang anda mengambil ubat ini bergantung kepada masalah perubatan yang mana anda sedang menggunakan ubat.

JANGAN menukar jenama atau bentuk dos levocarnitine tanpa memeriksa dengan doktor anda.Produk yang berbeza mungkin tidak berfungsi dengan cara yang sama. Jika anda mengisi semula ubat anda dan ia kelihatan berbeza, periksa dengan ahli farmasi.

 • Untuk bentuk dos oral (penyelesaian):
  • Untuk mencegah atau merawat kekurangan carnitine:
   • Dewasa dan remaja-At pertama, 1 gram diambil sekali sehari dengan makanan.Doktor anda mungkin menukar dos jika diperlukan.
   • Kanak-kanak-Dos adalah berdasarkan berat badan dan mesti ditentukan oleh doktor anda. Dos yang biasa pada mulanya adalah 50 mg per kg (22.7 mg per paun) berat badan sehari, dibahagikan kepada jumlah yang lebih kecil dengan makanan. Doktor anda mungkin menukar dos jika diperlukan.
 • Untuk bentuk dos oral (tablet):
  • Untuk mencegah atau merawat kekurangan carnitine:
   • Dewasa dan remaja-990 miligram mengambil dua atau tiga kali sehari dengan makanan.
   • Kanak-kanak-Dos adalah berdasarkan berat badan dan mesti ditentukan oleh doktor anda. Dos yang biasa pada mulanya adalah 50 mg per kg (22.7 mg per paun) berat badan sehari, dibahagikan kepada jumlah yang lebih kecil dengan makanan. Doktor anda mungkin menukar dos jika diperlukan.
 • Untuk bentuk dos suntikan:
  • Untuk merawat kekurangan carnitine:
   • Dewasa dan kanak-kanak-Dos adalah berdasarkan berat badan dan mesti ditentukan oleh doktor anda. Dos yang biasa ialah 50 mg bagi setiap kg (22.7 mg per paun) berat badan sehari disuntik ke dalam vena. Doktor anda mungkin menukar dos jika diperlukan.
  • Untuk mencegah dan merawat kekurangan carnitine pada pesakit penyakit buah pinggang pada hemodialisis:
   • Dewasa dan kanak-kanak-10 hingga 20 mg bagi setiap kg berat badan sehari, selepas dialisis. Dos boleh dikurangkan berdasarkan keputusan ujian makmal, selepas 3 hingga 4 minggu terapi.

TERLEPAS DOSELEVOCARNITINE

Jika anda terlepas satu dos ubat ini, mengambil ia sebagai secepat mungkin. Walau bagaimanapun, jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan kembali kepada jadual dos biasa anda. Jangan menggandakan dos.

Mengambil dos terlalu dekat bersama-sama boleh meningkatkan sakit perut.

PENGGUNAAN & STORAGELEVOCARNITINE

Simpan ubat di dalam bekas tertutup pada suhu bilik, jauh daripada haba, kelembapan, dan cahaya langsung. Elakkan daripada membeku.

Jauhkan dari jangkauan kanak-kanak.

Jangan simpan ubat lama atau ubat tidak diperlukan lagi.

SEBELUM MENGGUNAKANLEVOCARNITINE

Dalam memutuskan untuk menggunakan ubat, risiko mengambil ubat itu mesti dipertimbangkan dengan baik ia akan lakukan. Ini adalah keputusan anda dan doktor anda akan membuat. Untuk perubatan ini, yang berikut perlu dipertimbangkan:

ALAHANLEVOCARNITINE

Beritahu doktor anda jika anda pernah mempunyai apa-apa reaksi luar biasa atau alah kepada ubat ini atau mana-mana ubat-ubatan lain. Juga memberitahu profesional penjagaan kesihatan anda jika anda mempunyai mana-mana jenis alahan, seperti untuk makanan, pewarna, pengawet, atau haiwan. Bagi produk bukan preskripsi, membaca label atau pakej bahan-bahan dengan teliti.

PEDIATRICLEVOCARNITINE

Walaupun tidak ada maklumat khusus membandingkan penggunaan levocarnitine pada kanak-kanak dengan penggunaan dalam kumpulan umur yang lain, makanan tambahan ini dijangka tidak akan menyebabkan kesan sampingan yang berbeza atau masalah pada kanak-kanak daripada ia pada orang dewasa.

GERIATRICLEVOCARNITINE

Tidak ada maklumat khusus membandingkan penggunaan levocarnitine pada orang tua dengan penggunaan dalam kumpulan umur yang lain; Walau bagaimanapun, ubat ini dijangka tidak akan menyebabkan kesan sampingan yang berbeza atau masalah dalam orang yang lebih tua daripada ia di kalangan orang dewasa muda.

KEHAMILANLEVOCARNITINE

kehamilan Kategori penjelasan
semua trimester B Kajian haiwan telah menurunkan sebarang bukti kemudaratan kepada janin, bagaimanapun, tidak ada kajian yang mencukupi di kalangan wanita hamil ATAU kajian haiwan telah menunjukkan kesan yang buruk, tetapi kajian yang mencukupi di kalangan wanita hamil telah gagal untuk menunjukkan risiko kepada janin.

PEMAKANAN PAYUDARALEVOCARNITINE

Tiada kajian yang mencukupi di kalangan wanita untuk menentukan risiko bayi apabila menggunakan ubat ini semasa menyusu. Timbang potensi faedah terhadap potensi risiko sebelum mengambil ubat ini dalam tempoh penyusuan.

INTERAKSI DADAHLEVOCARNITINE

Walaupun ubat-ubatan tertentu tidak boleh digunakan bersama-sama pada semua, dalam kes-kes lain dua ubat yang berlainan boleh digunakan bersama-sama walaupun satu tindak balas mungkin berlaku. Dalam kes ini, doktor anda mungkin ingin menukar dos, atau langkah berjaga-jaga yang perlu. Apabila anda mengambil ubat ini, ia adalah amat penting bahawa profesional penjagaan kesihatan anda jika anda mengambil mana-mana ubat-ubatan yang disenaraikan di bawah.Interaksi berikut telah dipilih atas dasar kepentingan potensi mereka dan tidak semestinya merangkumi semua.

Menggunakan ubat ini dengan mana-mana ubat yang berikut biasanya tidak digalakkan, tetapi mungkin diperlukan dalam beberapa kes. Jika kedua-dua ubat-ubatan yang ditetapkan bersama-sama, doktor mungkin menukar dos atau berapa kerap anda menggunakan salah satu atau kedua-dua ubat-ubatan.

 • Acenocoumarol

INTERAKSI LAINLEVOCARNITINE

Ubat-ubat tertentu tidak boleh digunakan pada atau sekitar masa makan makanan atau makan makanan tertentu kerana interaksi mungkin berlaku. Menggunakan alkohol atau tembakau dengan ubat-ubatan tertentu juga boleh menyebabkan interaksi berlaku. Berbincang dengan profesional penjagaan kesihatan anda penggunaan ubat anda dengan makanan, alkohol atau tembakau.

LAIN-LAIN MASALAH PERUBATANLEVOCARNITINE

Kehadiran masalah perubatan yang lain boleh menjejaskan penggunaan ubat ini. Pastikan anda memberitahu doktor anda jika anda mengalami sebarang masalah perubatan yang lain, terutama sekali:

 • Sawan-berlaku lebih kerap dan lebih teruk pada pesakit yang mempunyai sejarah aktiviti penyitaan
 • Teruk buah pinggang disfungsi-pentadbiran dos yang tinggi levocarnitine lisan untuk jangka masa yang lama mungkin terkumpul di dalam badan pesakit dengan penyakit buah pinggang yang teruk

LANGKAH BERJAGA-JAGALEVOCARNITINE

Jangan menukar jenama atau bentuk dos levocarnitine tanpa memeriksa dengan doktor anda.Produk yang berbeza mungkin tidak berfungsi dengan cara yang sama. Jika anda mengisi semula ubat anda dan ia kelihatan berbeza, periksa dengan ahli farmasi.

LEVOCARNITINE VIDEO

Mymedabc.com