LEVODOPA

Mymedabc.com

Levodopa adalah salah satu ubat utama yang digunakan untuk merawat simptom Parkinson. Ia boleh digunakan di semua peringkat keadaan.

Levodopa adalah bahan kimia bangunan-blok bahawa badan anda akan ditukar menjadi dopamine. Ia menggantikan dopamin yang sesat itu dalam Parkinson.

Terdapat bentuk berjenama dan unbranded levodopa didapati. Ini termasuk:

  • bersama beneldopa (Madopar, Madopar CR)
  • bersama careldopa (Caramet CR, Duodopa, Sinemet, Sinemet Plus, Sinemet CR, Half Sinemet CR, Lecado, bentuk unbranded)
  • bersama careldopa plus Entacapone (Stalevo)

Levodopa diberikan dengan benserazide atau Carbidopa, untuk memastikan ia boleh memasukkan otak dengan lebih cekap. Benserazide plus levodopa dikenali sebagai bersama beneldopa.Carbidopa plus levodopa dikenali sebagai bersama careldopa.

Jika anda menghadapi, atau mempunyai, rawatan untuk melanoma, beritahu doktor anda, pakar atau jururawat Parkinson (jika anda mempunyai satu) jika anda mengambil ubat-ubatan yang mengandungi levodopa.

MADOPAR DAN SINEMET

Kebanyakan orang boleh mengambil Madopar dan Sinemet tanpa mengalami penyakit atau loya.

Kebanyakan orang mengambil ubat-ubatan ini akan mengalami peningkatan jangka panjang yang besar, terutamanya dalam kekakuan dan kelambatan pergerakan.

Rawatan biasanya akan bermula pada dos yang rendah. Ini secara beransur-ansur meningkat sehingga anda dan doktor anda, pakar atau jururawat Parkinson bersetuju bahawa gejala-gejala anda di bawah kawalan.

Madopar boleh didapati dalam bentuk kapsul, yang tidak boleh dipecahkan, atau tablet larut, yang boleh larut dalam air.

Sinemet boleh diambil dalam bentuk pil.

Kedua-dua Madopar dan Sinemet datang dalam kekuatan yang berbeza, bergantung kepada dos GP anda, pakar atau jururawat Parkinson difikirkan yang anda perlukan.

Layari laman web elektronik Medicines Compendium (EMC) untuk bebas, sehingga kini maklumat mengenai ubat-ubat ini:

  • Madopar
  • Sinemet

PELEPASAN TERKAWAL MADOPAR DAN SINEMET

persediaan pelepasan terkawal mempunyai huruf CR selepas nama dadah.

Ini membolehkan levodopa yang memasuki badan anda perlahan-lahan dan bukannya semua sekali gus. Mereka akan meningkatkan masa antara dos.

Mereka boleh digunakan apabila dos levodopa standard mula hilang dan orang yang mengambil ia tidak lagi merasakan rawatan adalah berkesan.

pilihan pelepasan terkawal kadang-kadang boleh mengurangkan pergerakan sukarela (dyskinesia).Mereka boleh diambil sebelum tidur untuk mengurangkan kekejangan pada waktu malam.

LARUT MADOPAR

Madopar mempunyai bentuk larut yang boleh ditelan bulat-bulat atau larut dalam air.

Ia mengambil kesan lebih cepat kerana ia tidak perlu dipecahkan di dalam perut anda untuk melepaskan bahan aktif. Ini boleh menjadi pilihan yang baik jika anda mempunyai masalah menelan tablet atau kapsul.

tablet bukan dispersible atau kapsul tidak boleh dihancurkan dan dimasukkan ke dalam air.

DUODOPA

Duodopa adalah gel yang dipam secara berterusan melalui tiub yang dimasukkan ke dalam usus, di mana ia diserap oleh darah.

Pilihan ini hanya sesuai untuk sebilangan kecil orang yang menghidap simptom tidak boleh dikawal dengan rawatan yang lebih biasa.

Oleh kerana ia diberikan secara berterusan, jika anda ditetapkan duodopa anda kurang cenderung untuk mengalami pergerakan sukarela. Anda mungkin mempunyai tempoh kurang ‘mati’. Dan ia juga boleh membantu anda mengawal gejala-gejala anda pada waktu malam.

STALEVO

Stalevo menggabungkan levodopa dengan Carbidopa dan Entacapone dalam satu tablet.

Lihat halaman Stavelo pada laman web EMC untuk bebas, sehingga kini maklumat mengenai ubat ini.

LEVODOPA DAN PROTEIN

Mengambil levodopa dengan makanan kadang-kadang boleh membantu mengurangkan perasaan sakit. Walau bagaimanapun, bagi sesetengah orang, protein (didapati terutamanya dalam daging, ikan, telur, keju dan kacang) seolah-olah mengganggu bagaimana levodopa kerja ubat-ubatan, dengan menghentikan bagaimana dadah diserap oleh badan.

Ini bermakna dadah adalah kurang berkesan jika diambil dengan, atau selepas, juadah yang kaya dengan protein.

Sesetengah orang boleh mendapat manfaat daripada mengambil ubat mereka sekurang-kurangnya 30 minit sebelum mereka makan.

Jika ini tidak membantu, anda boleh mendapat manfaat daripada cuba diet protein pengagihan semula, di mana anda mengambil sebahagian besar protein harian anda pada waktu petang.

Ini boleh membantu rawatan levodopa yang lebih berkesan pada waktu siang, apabila anda mungkin memerlukan lebih.

Sebagai protein adalah penting untuk diet yang sihat, sebelum anda membuat apa-apa perubahan yang anda perlu bercakap dengan anda GP anda, pakar atau jururawat Parkinson. Mereka boleh menasihati anda tentang masa dos anda dan boleh membantu anda untuk mendapatkan nasihat daripada pakar diet berdaftar.

KESAN-KESAN SAMPINGAN DAN MASALAH DENGAN LEVODOPA

Pada hari-hari awal pengambilan levodopa, anda mungkin merasa sakit atau loya. Tetapi dalam kebanyakan orang ini adalah ringan dan akan lulus sebagai badan anda menyesuaikan diri dengan dadah.

Salah satu masalah utama dengan levodopa adalah kesan sampingan yang dikenali sebagai dyskinesia. Ini adalah pergerakan sukarela dan boleh meningkatkan dari masa ke masa.

Dari masa ke masa, levodopa boleh menjadi kurang berkesan. Anda boleh mendapatkan ‘mati’ tempoh di mana anda berasa lemah dan tidak dapat berfungsi dengan sempurna. Kesan dos anda boleh memakai off cepat.

Kesan sampingan yang lain termasuk:

  • kekeliruan
  • halusinasi dan khayalan
  • perubahan emosi
  • perubahan psikologi
  • mengantuk, pengsan atau pening

Kesan-kesan sampingan levodopa kadang-kadang boleh diperbaiki dengan menukar dos anda, bentuk ubat atau berapa kerap anda mengambilnya. Jika ini tidak berfungsi, dadah jenis lain boleh digabungkan dengan levodopa.

Bercakap dengan doktor anda, pakar atau jururawat Parkinson tentang rawatan yang sesuai untuk anda.

TINGKAH LAKU IMPULSIF DAN KOMPULSIF

Sesetengah orang mengambil levodopa mempunyai masalah mengawal tingkah laku impulsif dan kompulsif.

LEVODOPA VIDEO

Mymedabc.com