LEVOLEUCOVORIN

Mymedabc.com

APAKAH LEVOLEUCOVORIN?

Levoleucovorin digunakan untuk merawat atau mencegah kesan-kesan toksik methotrexate pada orang yang telah menerima methotrexate untuk merawat kanser tulang.

Levoleucovorin juga digunakan untuk merawat atau mencegah kesan-kesan toksik methotrexate pada orang yang mayatnya tidak menghapuskan methotrexate betul selepas dadah dimetabolismekan. Levoleucovorin juga boleh digunakan untuk merawat kesan-kesan toksik yang methotrexate berlebihan tidak sengaja.

Levoleucovorin juga digunakan dalam kombinasi kemoterapi dengan fluorourasil untuk merawat kanser kolorektal yang telah merebak ke bahagian-bahagian badan yang lain. Levoleucovorin merawat hanya simptom kanser kolorektal tetapi tidak merawat kanser itu sendiri.

Levoleucovorin tidak boleh digunakan untuk merawat anemia yang disebabkan oleh kekurangan vitamin B12.

Levoleucovorin juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Anda tidak boleh menerima ubat ini jika anda ada alahan kepada levoleucovorin atau asid folik atau asid folinic.

Anda tidak boleh menerima ubat ini jika anda ada alahan kepada levoleucovorin, asid folik, atau asid folinic.

Jika boleh, sebelum anda menerima levoleucovorin, beritahu doktor atau penjaga anda jika anda mempunyai:

 • penyakit buah pinggang;
 • penyakit hati; atau
 • jika anda mengalami dehidrasi.

kategori FDA kehamilan ialah C. Tidak diketahui sama ada levoleucovorin akan membahayakan bayi dalam kandungan. Beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil semasa menggunakan ubat ini.

Ia adalah tidak diketahui sama ada levoleucovorin melalui susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi yang menyusu. Anda tidak boleh menyusukan anak semasa anda menggunakan levoleucovorin.

Dalam keadaan kecemasan, ia mungkin tidak mungkin sebelum anda dilayan dengan levoleucovorin untuk memberitahu penjaga anda jika anda hamil atau menyusukan bayi. Pastikan mana-mana doktor menjaga kehamilan anda atau bayi anda tahu anda telah menerima ubat ini.

KESAN-KESAN SAMPINGAN LEVOLEUCOVORIN

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; sukar bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Beritahu doktor atau penjaga anda segera jika anda mempunyai:

 • lepuh atau ulser di dalam mulut, gusi merah atau bengkak, masalah menelan;
 • teruk berterusan loya, muntah-muntah, atau cirit-birit;
 • perasaan kurang serius, seperti anda mungkin akan pengsan;
 • penyitaan (sawan);
 • dehidrasi gejala-perasaan sangat haus atau panas, tidak dapat membuang air kecil, berpeluh berat, atau kulit yang panas dan kering; atau
 • masalah-sedikit buah pinggang atau tidak membuang air kecil; sakit semasa kencing atau sukar; bengkak di kaki atau buku lali anda.

Kesan-kesan sampingan mungkin termasuk:

 • loya, muntah-muntah;
 • cirit-birit; atau
 • sakit mulut.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

LEVOLEUCOVORIN INTERAKSI

Ikut arahan doktor anda tentang apa-apa sekatan ke atas makanan, minuman, atau aktiviti.

Beritahu doktor mengenai semua ubat yang anda gunakan, dan mereka yang anda memulakan atau berhenti menggunakan semasa rawatan anda dengan levoleucovorin, terutama sekali:

 • multivitamin atau mineral tambahan daripada mengandungi asid folik; atau
 • ubat sulfa (Bactrim, Septra, Sulfatrim, SMX-TMP atau SMZ-TMP, dan lain-lain).

Senarai ini tidak lengkap. ubat-ubatan lain boleh berinteraksi dengan levoleucovorin, termasuk preskripsi dan over-the-kaunter ubat-ubatan, vitamin, dan produk herba. Tidak semua interaksi mungkin disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

DOS LEVOLEUCOVORIN

Levoleucovorin disuntik ke dalam vena melalui IV. Pembekal penjagaan kesihatan akan memberi anda suntikan ini.

Bagi ketoksikan methotrexate, levoleucovorin biasanya diberikan setiap 6 jam untuk 10 dos. Anda kemungkinan besar akan menerima dos pertama anda 24 jam selepas permulaan infusi methotrexate anda, atau dengan seberapa segera yang mungkin dalam tempoh 24 jam selepas dos berlebihan sengaja.

Untuk kolorektal levoleucovorin barah biasanya diberikan setiap hari sebagai rawatan 5 hari, berulang setiap 4 hingga 5 minggu.

Selepas rawatan dengan levoleucovorin, anda akan diawasi untuk memastikan ubat ini telah berkesan dan anda tidak lagi mempunyai apa-apa kesan methotrexate.

Anda akan perlu ujian perubatan yang kerap untuk membantu doktor anda menentukan berapa lama untuk merawat anda dengan levoleucovorin.

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi talian Pusat Racun Negara di 1-800-222-1222.

Jika ubat ini diberikan oleh profesional penjagaan kesihatan dalam suasana yang klinikal, anda tidak mungkin tertinggal satu dos.

Jika anda menerima levoleucovorin setiap hari dalam kitaran rawatan 4 minggu, hubungi doktor anda untuk arahan jika anda terlepas temujanji untuk suntikan dijadualkan.

VIDEO LEVOLEUCOVORIN

Mymedabc.com