LEVONORGESTREL

Mymedabc.com

APA YANG LEVONORGESTREL DIGUNAKAN UNTUK?

 • kontraseptif kecemasan dalam tempoh 72 jam selepas hubungan seks tanpa perlindungan.

Levonorgestrel dikenali sebagai ‘pagi selepas pil. Ianya diambil untuk mengurangkan kemungkinan untuk hamil jika anda mempunyai hubungan seks tanpa perlindungan, atau jika kaedah biasa anda kontraseptif telah gagal, contohnya kondom telah berpecah atau anda terlupa untuk mengambil pil anda.

BAGAIMANAKAH LEVONORGESTREL BERFUNGSI?

tablet levonorgestrel mengandungi levonorgestrel bahan aktif, yang merupakan kata terbitan sintetik hormon seks wanita yang berlaku secara semula jadi, progesteron.

Ia tidak difahami sepenuhnya bagaimana ubat ini menghalang kehamilan. Ia berfikir untuk bekerja dengan menghalang ovulasi dan persenyawaan dan juga dengan mengubah lapisan rahim, bergantung kepada peringkat kitaran haid

Dalam kitaran normal haid wanita, telur matang dan dilepaskan dari ovari setiap bulan (ovulasi).Ovari kemudian menghasilkan progesteron, yang menghalang pembebasan telur lagi.Levonorgestrel, teknik badan ke dalam pemikiran ovulasi yang telah berlaku, yang menghalang pembebasan telur dari ovari.

Levonorgestrel juga meningkatkan ketebalan mukus semulajadi di leher rahim (serviks), menjadikannya lebih sukar untuk sperma untuk menyeberangi dari faraj ke dalam rahim dan berjaya menyuburkan sebarang telur yang ada.

Levonorgestrel juga dianggap mengubah lapisan rahim, mencegah ia daripada bersedia untuk telur disenyawakan. Ini bermakna bahawa jika telur dilepaskan dari ovari dan disenyawakan, ia tidak boleh implan ke dalam rahim.

Keseluruhan proses dari persenyawaan untuk implantasi dalam rahim boleh mengambil masa sehingga tiga hari, jadi pagi selepas pil hanya boleh menghentikan kehamilan daripada berlaku sehingga 72 jam selepas hubungan seks tanpa perlindungan. Dianggarkan 84 peratus kehamilan akan dihalang jika pagi selepas ini pil diambil dalam tempoh 72 jam selepas hubungan seks tanpa perlindungan. Tablet ini lebih berkesan untuk mencegah kehamilan sebelum ini ia diambil, jadi ia adalah penting untuk mengambil secepat mungkin selepas hubungan seks tanpa perlindungan, dan bukannya kelewatan untuk hari ketiga.

BAGAIMANA SAYA MENGAMBIL LEVONORGESTREL?

 • Terdapat satu tablet yang perlu diambil. Ia perlu diambil secepat mungkin selepas hubungan seks tanpa perlindungan, sebaik-baiknya dalam tempoh 12 jam dan tidak lewat daripada 72 jam selepas.
 • tablet ini boleh diambil sama ada dengan atau tanpa makanan.
 • Jika anda sakit dalam masa dua jam mengambil tablet, satu sama lain perlu diambil segera.Anda perlu berjumpa dengan doktor, ahli farmasi atau klinik perancang keluarga untuk mendapatkan nasihat dan untuk mendapatkan tablet lain.

MAKLUMAT PENTING TENTANG LEVONORGESTREL

 • Levonorgestrel tidak boleh dijual di farmasi untuk kanak-kanak perempuan di bawah umur 16 tahun kecuali dalam keadaan luar biasa. Kanak-kanak perempuan di bawah 16 yang memerlukan waktu pagi selepas pil dinasihatkan untuk berunding dengan doktor, klinik perancang keluarga atau mangsa jabatan di sebuah hospital. Beberapa kecederaan jabatan kecil di hospital juga menyediakan waktu pagi selepas pil.
 • ahli farmasi anda akan bertanya tentang tempoh terakhir anda dan apabila anda lalu mengadakan hubungan seks untuk memastikan ubat ini adalah sesuai untuk anda. Ubat ini boleh digunakan pada bila-bila semasa kitaran haid anda, selain dari jika haid anda lewat. Jika haid anda lewat, atau tempoh terakhir anda adalah lebih daripada lima hari lewat atau luar biasa ringan atau berat, anda perlu memberitahu ahli farmasi anda, kerana anda sudah mungkin mengandung dan ubat ini tidak akan berfungsi.
 • Ubat ini mungkin membuat tempoh seterusnya lebih awal atau kemudian daripada yang dijangkakan oleh beberapa hari. Jika tempoh seterusnya selepas mengambil ubat ini adalah lebih daripada tujuh hari lewat, atau tidak normal dalam mana-mana cara, anda perlu berjumpa dengan doktor untuk ujian kehamilan.
 • Ubat ini tidak akan sentiasa menghalang kehamilan. Jika anda hamil selepas mengambil ubat ini ada kemungkinan bahawa kehamilan akan beectopic (berlaku dalam tiub fallopio bukannya rahim). Untuk sebab ini, anda perlu berjumpa dengan doktor jika anda mengalami apa-apa sakit perut secara tiba-tiba atau tidak normal selepas mengambil ubat ini, dan jika tempoh seterusnya adalah lebih pendek atau lebih ringan daripada tempoh biasa anda.
 • Pagi selepas pil tidak menyediakan kontrasepsi berterusan untuk mencegah kehamilan selepas anda mengambilnya. Ia adalah disyorkan bahawa selepas mengambilnya, anda menggunakan kaedah halangan kontrasepsi seperti kondom atau topi, sehingga tempoh seterusnya datang. Ini juga disyorkan walaupun anda juga mengambil pil. Anda perlu berbincang bertanya kepada doktor anda, ahli farmasi atau klinik perancang keluarga untuk mendapatkan nasihat tentang kaedah tetap kontrasepsi.
 • Ubat ini hanya boleh digunakan sebagai langkah kecemasan. Ia tidak digalakkan untuk kegunaan berulang, kerana ia adalah mungkin bahawa ia boleh mengganggu kitaran haid anda.
 • kontraseptif kecemasan tidak melindungi anda daripada jangkitan kelamin.

SIAPA YANG TIDAK BOLEH MENGAMBIL LEVONORGESTREL?

 • Wanita yang sedang atau fikir mereka mungkin sudah mengandung (lihat di bawah).
 • Wanita yang mengalami gangguan darah keturunan yang jarang berlaku dipanggil Porphyria akut.
 • Wanita dengan masalah keturunan yang jarang berlaku daripada galaktosa sikap tidak bertoleransi, kekurangan laktase Lapp atau malabsorption glukosa-galaktosa (tablet levonorgestrel mengandungi laktosa).
 • Ubat ini tidak disyorkan untuk wanita yang boleh menjadi lebih berisiko kehamilan ektopik, sebagai contoh wanita yang sebelum ini mempunyai keradangan atau jangkitan dalam tiub fallopio (salpinigitis) atau kehamilan ektopik.
 • Ubat ini tidak disyorkan untuk wanita dengan fungsi hati yang teruk berkurangan.

Ubat ini tidak boleh digunakan jika anda alah kepada satu atau mana-mana bahan-bahan. Sila maklumkan kepada doktor atau ahli farmasi anda jika anda pernah mengalami apa-apa alahan.Jika anda rasa anda telah mengalami reaksi alahan, berhenti menggunakan ubat ini dan beritahu doktor atau ahli farmasi anda dengan segera.

LEVONORGESTREL HARUS DIGUNAKAN DENGAN BERHATI-HATI OLEH

 • Wanita dengan sindrom malabsorption teruk, seperti penyakit Crohn (kerana ini boleh menghalang tablet yang betul diserap).

BOLEHKAH SAYA MENGAMBIL LEVONORGESTREL SEMASA MENGANDUNG ATAU MENYUSUKAN BAYI?

Ubat-ubat tertentu tidak boleh digunakan semasa mengandung atau menyusukan bayi. Walau bagaimanapun, ubat-ubatan lain boleh digunakan dengan selamat semasa hamil atau menyusukan bayi memberikan manfaat kepada ibu melebihi risiko kepada bayi dalam kandungan.Sentiasa beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil, sebelum menggunakan ubat-ubatan.

 • Ubat ini tidak boleh diambil oleh wanita yang sedang hamil. Jika anda berfikir anda boleh menjadi hamil, jika haid anda lewat, atau jika tempoh terakhir anda adalah lebih daripada lima hari lewat atau luar biasa ringan atau berat, anda perlu memberitahu doktor anda, kerana anda sudah mungkin hamil. Mengambil ubat ini jika anda sedang hamil tidak akan berhenti kehamilan.
 • kontraseptif kecemasan tidak menghalang kehamilan pada setiap masa. Jika ubat ini tidak berfungsi untuk mencegah kehamilan, ia tidak diketahui mempunyai kesan buruk ke atas kehamilan yang terbentuk dalam rahim anda. Walau bagaimanapun, terdapat kemungkinan bahawa kehamilan yang boleh menjadi luar rahim selepas mengambil pagi selepas pil, jadi anda perlu berjumpa dengan doktor anda dengan segera jika anda berfikir anda boleh menjadi hamil selepas mengambilnya. Tanya klinik doktor, ahli farmasi atau perancangan keluarga anda untuk maklumat lanjut.
 • Sedikit ubat ini masuk ke dalam susu ibu. Jika anda perlu mengambil ubat ini semasa anda sedang menyusukan bayi ini tidak dianggap sebagai berbahaya kepada bayi kejururawatan.Walau bagaimanapun, anda boleh mengurangkan pendedahan bayi anda dengan ubat ini dengan mengambil tablet dengan segera selepas memberikan suapan. Pada masa penyusuan yang berikutnya adalah kerana, jumlah ubat dalam susu ibu yang kemudian akan dikurangkan.

APAKAH KESAN-KESAN SAMPINGAN YANG MUNGKIN LEVONORGESTREL?

Ubat-ubatan dan kesan sampingan mereka mungkin boleh menjejaskan individu dengan cara yang berbeza. Berikut adalah beberapa kesan sampingan yang diketahui berkaitan dengan ubat ini.Hanya kerana kesan sampingan yang dinyatakan di sini, ia tidak bermakna bahawa semua orang yang menggunakan ubat ini akan mengalami itu atau apa-apa kesan sampingan.

SANGAT BIASA (MENJEJASKAN LEBIH DARIPADA 1 DALAM 10 ORANG)

 • Sakit kepala.
 • Berasa tidak sihat.
 • Sakit perut.
 • Keletihan.
 • pendarahan faraj (tidak berkaitan dengan tempoh biasa anda).

BERSAMA (MENJEJASKAN ANTARA 1 DALAM 10 DAN 1 DALAM 100 ORANG)

 • Payu dara.
 • permulaan ditangguhkan haid akan datang (berjumpa dengan doktor anda jika tempoh seterusnya selepas mengambil ubat ini adalah lebih daripada tujuh hari lewat).
 • spotting haid atau pendarahan yang tidak teratur.
 • Cirit-birit.
 • Muntah-muntah.
 • Pening.

Berbincang dengan doktor, jururawat atau ahli farmasi jika anda mahu apa-apa lagi
maklumat tentang kesan-kesan sampingan yang mungkin ubat ini. Jika anda fikir anda
telah mengalami kesan sampingan, adakah anda tahu anda boleh melaporkan halaman ini menggunakan laman web kad kuning?

BOLEHKAH SAYA MENGAMBIL LEVONORGESTREL DENGAN UBAT-UBATAN LAIN?

Ia adalah penting untuk memberitahu doktor atau ahli farmasi apa ubat anda sudah mengambil, termasuk yang dibeli tanpa preskripsi dan ubat-ubatan herba, sebelum anda mengambil ubat ini, untuk memastikan bahawa gabungan itu selamat anda.

Pagi selepas pil mungkin kurang berkesan jika anda mengambil mana-mana ubat yang berikut, kerana ubat-ubatan ini mempercepatkan pecahan levonorgestrel oleh hati:

 • aprepitant
 • bosentan
 • barbiturat
 • carbamazepine
 • crizotinib
 • dabrafenib
 • efavirenz
 • eslicarbazepine
 • fosaprepitant
 • fosphenytoin
 • griseofulvin
 • nevirapine
 • oxcarbazepine
 • perampanel (12mg)
 • phenobarbital
 • phenytoin
 • primidone
 • rifampicin
 • rifabutin
 • ritonavir
 • rufinamide
 • ubat herba Wort St John ( Hypericum perforatum )
 • topiramate
 • vemurafenib .

Jika anda mengambil mana-mana ubat-ubatan ini dengan kerap, anda mungkin dinasihatkan untuk mempunyai acopper gegelung (IUD) dipasang sebagai kontraseptif kecemasan, kerana ini tidak dipengaruhi oleh ubat yang anda ambil. Satu alternatif adalah dengan mengambil dua tablet Levonelle (iaitu jumlah dos 3mg). Ini adalah penggunaan yang tidak berlesen ubat. Anda perlu berbincang pilihan anda dengan klinik doktor, ahli farmasi atau perancangan keluarga anda.

Ubat ini boleh meningkatkan tahap darah ubat yang berikut dan ini mungkin boleh meningkatkan risiko kesan sampingan mereka:

 • ciclosporin
 • selegiline
 • tizanidine
 • voriconazole .

Tanya doktor atau ahli farmasi anda untuk mendapatkan nasihat jika anda mengambil mana-mana ubat-ubatan ini.

Levonelle tidak boleh diambil bersama-sama dengan perancang kecemasan yang mengandungiulipristal (EllaOne) . Ia tidak akan mempunyai kesan gabungan dengan ini; sebenarnya EllaOne mungkin membuat Levonelle kurang berkesan.

UBAT-UBATAN LAIN YANG MENGANDUNGI BAHAN AKTIF YANG SAMA

 • kontraseptif kecemasan Boots (boleh didapati dari but farmasi).
 • yg bertepatan kontraseptif kecemasan (boleh didapati dari farmasi).
 • Isteranda (diketepikan pada preskripsi daripada doktor).
 • Levonelle 1500 (diketepikan pada preskripsi daripada doktor).
 • Upostelle (diketepikan pada preskripsi daripada doktor).

Norgeston adalah progesteron sahaja pil perancang (pil mini) yang mengandungi levonorgestrel.

Jaydess, Levosert dan Mirena adalah gegelung perancang yang mengandungi levonorgestrel.

LEVONORGESTREL VIDEO

Mymedabc.com