LIDOCAIN

Mymedabc.com

APA LIDOCAINE TOPIKAL?

Lidocaine adalah anestetik setempat (kebas ubat). Ia berfungsi dengan menyekat isyarat saraf dalam badan anda.

Lidocaine topikal (untuk digunakan pada kulit) digunakan untuk mengurangkan kesakitan atau rasa tidak selesa yang disebabkan oleh kerengsaan kulit seperti selaran matahari, gigitan serangga, racun ivy, oak racun, racun sumac, dan luka-luka kecil, calar atau luka terbakar. topikal Lidocaine juga digunakan untuk merawat ketidakselesaan rektum yang disebabkan oleh buasir.

Lidocaine topikal juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Lidocaine adalah anestetik setempat (kebas ubat). Ia berfungsi dengan menyekat isyarat saraf dalam badan anda.

likat Lidocaine digunakan untuk merawat kudis dalam mulut, semasa prosedur pergigian untuk mengebaskan gusi, dan untuk mengebaskan mulut dan tekak sebelum pembedahan atau prosedur perubatan.

Lidocaine likat juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Dos ubat kebas boleh menyebabkan kesan sampingan maut jika terlalu banyak ubat yang diserap melalui kulit anda. Gejala dos berlebihan mungkin termasuk degupan jantung tidak sekata, penyitaan (sawan), perlahan bernafas, koma, atau kegagalan pernafasan (bernafas berhenti).

Gunakan jumlah terkecil ubat ini diperlukan untuk kebas kulit atau melegakan kesakitan. Jangan gunakan dalam jumlah yang besar topikal lidocaine, atau penutup dirawat kawasan kulit dengan pembalut atau bungkus plastik tanpa nasihat perubatan.

Pastikan kedua-dua digunakan dan tidak digunakan patch kulit lidocaine dari capaian kanak-kanak atau haiwan peliharaan. Jumlah lidocaine di patch kulit boleh membahayakan kanak-kanak atau haiwan peliharaan yang sengaja menghisap atau menelan patch. Dapatkan rawatan perubatan kecemasan jika ini berlaku.

Jangan gunakan ubat ini untuk merawat tumbuh gigi sakit bayi. Kematian boleh berlaku dari penggunaan ubat ini untuk kanak-kanak kecil.

Gunakan jumlah terkecil ubat ini diperlukan untuk kebas atau melegakan kesakitan. Jangan gunakan dalam jumlah yang besar lidocaine likat.

Dos ubat kebas boleh menyebabkan kesan sampingan maut jika terlalu banyak ubat yang diserap melalui gusi anda dan ke dalam darah anda.

Anda tidak perlu menggunakan topikal lidocaine jika anda alah kepada mana-mana jenis kebas perubatan.

keracunan dos maut berlaku apabila ubat kebas digunakan tanpa nasihat doktor perubatan (seperti semasa prosedur kosmetik seperti laser penyingkiran rambut). Walau bagaimanapun, berlebihan juga telah berlaku di kalangan wanita yang dirawat dengan ubat kebas sebelum mempunyai mamografi a.

Berhati-hati memilih prosedur kosmetik dilakukan tanpa doktor hadir perubatan.

Untuk memastikan lidocaine topikal adalah selamat untuk anda, beritahu doktor anda jika anda mempunyai:

 • penyakit hati; atau
 • jika anda mengambil ubat irama jantung.

kategori FDA kehamilan B. Lidocaine topikal dijangka tidak akan membahayakan bayi dalam kandungan. Beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil semasa rawatan.

Ia adalah tidak diketahui sama ada lidocaine topikal melalui susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi yang menyusu. Beritahu doktor anda jika anda menyusukan bayi.

Dos ubat kebas boleh menyebabkan kesan sampingan maut jika terlalu banyak ubat yang diserap melalui gusi anda dan ke dalam darah anda. Ini adalah lebih cenderung untuk berlaku apabila menggunakan ubat kebas tanpa nasihat doktor perubatan. Gejala dos berlebihan mungkin termasuk mengantuk, degupan jantung yang perlahan, penyitaan (sawan), perlahan bernafas atau pernafasan yang berhenti.

Jangan gunakan lidocaine likat untuk merawat tumbuh gigi sakit bayi. Seorang bayi sengaja boleh menelan ubat ini jika ia diletakkan di dalam mulut. masalah jantung, sawan, kecederaan otak yang teruk, dan kematian boleh berlaku dari penggunaan ubat ini untuk kanak-kanak kecil. Sentiasa tanya doktor sebelum menggunakan ubat-ubatan untuk merawat sakit tumbuh gigi bayi anda.

Anda tidak perlu menggunakan lidocaine likat jika anda alah kepada mana-mana jenis kebas perubatan.

Untuk memastikan lidocaine likat adalah selamat untuk anda, beritahu doktor anda jika anda mempunyai:

 • penyakit hati;
 • masalah jantung yang serius seperti “blok AV”;
 • alahan terhadap sebarang ubat-ubatan; atau
 • pecah, bengkak, atau kulit atau tisu gusi rosak.

kategori FDA kehamilan B. Lidocaine likat dijangka tidak akan membahayakan bayi dalam kandungan. Beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil semasa rawatan.

likat Lidocaine boleh masuk ke dalam susu ibu tetapi ia tidak mungkin membahayakan bayi yang menyusu. Walau bagaimanapun, anda perlu memberitahu doktor anda jika anda menyusukan bayi.

Orang dewasa mungkin lebih sensitif kepada kesan-kesan ubat ini.

LIDOCAINE KESAN SAMPINGAN TOPIKAL

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; kesukaran bernafas, bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai:

 • pembakaran yang teruk, rasa pedih, atau kerengsaan mana ubat yang telah digunakan;
 • bengkak atau kemerahan;
 • pening secara tiba-tiba atau mengantuk selepas ubat digunakan;
 • kekeliruan, penglihatan kabur, nada dalam telinga anda; atau
 • sensasi luar biasa suhu.

Kesan sampingan yang biasa termasuk:

 • kerengsaan ringan di mana ubat-ubatan yang digunakan; atau
 • kebas di tempat-tempat di mana ubat itu sengaja digunakan.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; kesukaran bernafas, bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Berhenti menggunakan lidocaine likat dan hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai:

 • mengantuk, kemurungan, kekeliruan, rasa gementar atau resah;
 • lemah, pernafasan perlahan, kadar jantung yang perlahan;
 • perasaan kurang serius, seperti anda mungkin akan pengsan;
 • mati rasa atau perasaan sejuk;
 • muntah; atau
 • penglihatan kabur.

Kesan-kesan sampingan mungkin termasuk:

 • rasa yang luar biasa atau yang tidak menyenangkan di dalam mulut; atau
 • kebas di tempat-tempat di mana ubat itu sengaja digunakan.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

INTERAKSI TOPIKAL LIDOCAINE

Tidak membenarkan ubat ini untuk bersentuhan dengan mata anda. Jika ia berlaku, bilas dengan air.

Elakkan daripada menyentuh sebelah melekit tampalan kulit lidocaine semasa memohon ia.

Elakkan kawasan kulit sengaja mencederakan dirawat semasa mereka kebas. Elakkan tersentuh dengan permukaan yang sangat panas atau sangat sejuk.

Elakkan makan, gula-gula getah, atau minum cecair panas sehingga perasaan di dalam mulut anda telah kembali sepenuhnya. Mengunyah sambil mulut anda kebas boleh menyebabkan kecederaan menggigit lidah, bibir, atau dalam pipi anda anda.

Tidak membenarkan ubat untuk bersentuhan dengan mata anda. Bilas dengan air jika ubat ini ke dalam mata anda.

Elakkan daripada menggunakan ubat-ubatan lain di kawasan anda merawat dengan lidocaine likat melainkan jika doktor anda memberitahu anda.

Ia tidak mungkin bahawa ubat-ubatan lain yang anda ambil secara lisan atau menyuntik akan mempunyai kesan pada topically digunakan lidocaine. Tetapi banyak ubat boleh berinteraksi antara satu sama lain. Beritahu setiap penyedia penjagaan kesihatan anda tentang semua ubat yang anda gunakan, termasuk preskripsi dan ubat over-the-kaunter, vitamin, dan produk herba.

Ia tidak mungkin bahawa ubat-ubatan lain yang anda ambil secara lisan atau menyuntik akan mempunyai kesan pada topically digunakan lidocaine likat. Tetapi banyak ubat boleh berinteraksi antara satu sama lain. Beritahu setiap penyedia penjagaan kesihatan anda tentang semua ubat yang anda gunakan, termasuk preskripsi dan ubat over-the-kaunter, vitamin, dan produk herba.

LIDOCAINE TOPIKAL DOS

topikal Lidocaine datang dalam pelbagai bentuk yang berbeza (gel, semburan, krim, losyen, salap, cecair, patch kulit). Gunakan ubat ini seperti yang diarahkan pada label, atau seperti yang telah ditetapkan oleh doktor anda. Jangan sapu ubat ini dalam jumlah yang lebih besar daripada yang disyorkan.

Jangan ambil melalui mulut. topikal Lidocaine adalah untuk digunakan hanya pada kulit. Jika ubat ini mendapat di mata, hidung, mulut, rektum atau faraj, bilas dengan air.

Gunakan jumlah terkecil perubatan diperlukan untuk kebas kulit atau melegakan kesakitan. Badan anda boleh menyerap terlalu banyak ubat ini jika anda menggunakan terlalu banyak, jika anda memohon di kawasan kulit yang besar, atau jika anda memohon haba, pembalut, atau bungkus plastik untuk kawasan kulit yang dirawat. Kulit yang dipotong atau gatal-gatal juga boleh menyerap ubat lebih topikal daripada kulit yang sihat.

Jangan sapu ubat ini kepada kawasan kulit bengkak atau luka tusukan dalam. Elakkan menggunakan ubat pada kulit yang mentah atau menggelembung, seperti luka terbakar yang teruk atau lelasan.

Jangan tutup kulit dirawat melainkan jika doktor anda memberitahu anda.

Lidocaine topikal boleh digunakan dengan hujung jari anda atau swab kapas.

Jika ubat anda datang dengan arahan pesakit untuk penggunaan yang selamat dan berkesan, ikut arahan ini dengan teliti. Tanya doktor atau ahli farmasi jika anda mempunyai sebarang soalan.

Simpan pada suhu bilik jauh dari kelembapan dan haba.

Pastikan kedua-dua digunakan dan tidak digunakan lidocaine patch kulit topikal dari capaian kanak-kanak atau haiwan peliharaan. Jumlah lidocaine di patch kulit boleh membahayakan kanak-kanak atau haiwan peliharaan yang sengaja menghisap atau menelan patch. Dapatkan rawatan perubatan kecemasan jika ini berlaku.

Ikut semua arahan pada label preskripsi anda. Jangan gunakan ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Jika ubat anda datang dengan arahan pesakit untuk penggunaan yang selamat dan berkesan, ikut arahan ini dengan teliti. Tanya doktor atau ahli farmasi jika anda mempunyai sebarang soalan.

likat Lidocaine boleh digunakan dengan hujung jari anda atau swab kapas, atau dengan aplikator yang diberikan dengan ubat.

Gunakan jumlah terkecil ubat ini diperlukan untuk kebas atau melegakan kesakitan. Jangan gunakan dalam jumlah yang besar lidocaine likat.

Elakkan menelan ubat tersebut semasa memohon kepada gusi anda atau bahagian dalam mulut anda.

Badan anda boleh menyerap lebih banyak ubat ini jika:

 • anda menggunakan terlalu banyak;
 • anda menelan ubat;
 • anda memohon ubat untuk tisu gusi yang dipotong atau jengkel; atau
 • anda memohon haba ke kawasan yang dirawat.

Elakkan makan dalam masa 1 jam selepas menggunakan ubat ini di dalam mulut atau tekak. Anda mungkin mempunyai masalah menelan dan tercekik boleh berlaku, terutamanya dalam kanak-kanak.

Simpan pada suhu bilik jauh dari kelembapan dan haba.

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi talian Pusat Racun Negara di 1-800-222-1222.

Dos ubat kebas boleh menyebabkan kesan sampingan maut jika terlalu banyak ubat yang diserap melalui kulit anda dan ke dalam darah anda. Gejala boleh termasuk degupan jantung tidak sekata, penyitaan (sawan), perlahan bernafas, koma, atau kegagalan pernafasan (bernafas berhenti).

Lidocaine digunakan untuk kulit tidak mungkin menyebabkan dos berlebihan melainkan jika anda menggunakan lebih daripada dos yang disyorkan.

Penggunaan tidak wajar topikal lidocaine boleh menyebabkan kematian.

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi Poison garis Bantuan di 1-800-222-1222 jika sesiapa yang telah sengaja menelan ubat. Dos berlebihan likat lidocaine boleh membawa maut.

Lidocaine likat tidak mungkin menyebabkan dos berlebihan melainkan jika anda menggunakan lebih daripada dos yang disyorkan. Overdose juga boleh berlaku jika anda memohon haba kepada kawasan yang dirawat.

Penggunaan tidak wajar likat lidocaine boleh menyebabkan kematian.

Gejala dos berlebihan mungkin termasuk mengantuk, nada dalam telinga, kekeliruan, penglihatan berganda anda, rasa gegaran panas atau sejuk, atau berjabat, penyitaan (sawan), degupan jantung yang perlahan, pernafasan lemah atau cetek, dan tidak sedar diri.

Sejak topikal lidocaine digunakan apabila diperlukan, anda mungkin tidak mengikut jadual dos. Jika anda berada di jadual, menggunakan dos yang tertinggal sebaik sahaja anda ingat. Langkau dos yang tertinggal jika ia hampir masa untuk dos yang dijadualkan berikutnya. Jangan gunakan ubat tambahan untuk menggantikan dos yang terlepas.

Sejak likat lidocaine digunakan apabila diperlukan, anda mungkin tidak mengikut jadual dos. Jika anda berada di jadual, menggunakan dos yang tertinggal sebaik sahaja anda ingat. Langkau dos yang tertinggal jika ia hampir masa untuk dos yang dijadualkan berikutnya. Jangan gunakan ubat tambahan untuk menggantikan dos yang terlepas.

LIDOCAINE VIDEO

Mymedabc.com