LINCOMYCIN

Mymedabc.com

APA LINCOMYCIN?

Lincomycin adalah antibiotik yang melawan bakteria.

Lincomycin digunakan untuk merawat jangkitan bakteria yang teruk pada orang yang tidak boleh menggunakan antibiotik penisilin.

Lincomycin hanya digunakan untuk jangkitan yang teruk. Ubat ini tidak akan merawat jangkitan virus seperti selesema sejuk atau biasa.

Lincomycin juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Lincomycin hanya digunakan untuk jangkitan yang teruk. Ubat ini tidak akan merawat jangkitan virus seperti selesema sejuk atau biasa.

ubat antibiotik boleh menyebabkan pertumbuhan bakteria yang biasanya tidak berbahaya dalam usus. Ini boleh membawa kepada jangkitan yang menyebabkan ringan kepada cirit-birit yang teruk, walaupun bulan selepas dos antibiotik terakhir anda. Hubungi doktor anda tanda pertama cirit-birit semasa dan sejurus selepas rawatan anda dengan lincomycin.

Jika anda mempunyai cirit-birit yang berair atau berdarah, berhenti menggunakan lincomycin dan hubungi doktor anda dengan segera. Jangan gunakan ubat anti-cirit-birit melainkan jika doktor anda memberitahu anda. Menghentikan cirit-birit boleh membuat jangkitan usus lebih teruk.

Anda tidak boleh menerima ubat ini jika anda ada alahan kepada lincomycin atau clindamycin.

ubat antibiotik boleh menyebabkan pertumbuhan bakteria yang biasanya tidak berbahaya dalam usus. Ini boleh membawa kepada jangkitan yang menyebabkan ringan kepada cirit-birit yang teruk, walaupun bulan selepas dos antibiotik terakhir anda. Jika tidak dirawat keadaan ini boleh membawa kepada masalah usus yang mengancam nyawa. Sebelum anda menerima lincomycin, beritahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah gangguan usus seperti ulser kolitis.

Orang dewasa dan mereka yang sakit atau lemah mungkin lebih sensitif kepada kesan-kesan cirit-birit yang disebabkan oleh ubat ini.

Untuk memastikan lincomycin adalah selamat untuk anda, juga beritahu doktor anda jika anda mempunyai:

 • asma;
 • alahan yang teruk; atau
 • hati atau penyakit buah pinggang.

Kategori kehamilan ialah C. Tidak diketahui sama ada lincomycin akan membahayakan bayi dalam kandungan. Beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil semasa menggunakan ubat ini.

Lincomycin boleh masuk ke dalam susu ibu dan boleh membahayakan bayi yang menyusu. Anda tidak boleh menyusukan anak semasa menggunakan ubat ini.

KESAN-KESAN SAMPINGAN LINCOMYCIN

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; sukar bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Jika anda mempunyai cirit-birit yang berair atau berdarah, berhenti menggunakan lincomycin dan hubungi doktor anda dengan segera.

Juga hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai:

 • sedikit atau tidak membuang air kecil;
 • lepuh atau ulser di dalam mulut, gusi merah atau bengkak, masalah menelan;
 • kelemahan secara tiba-tiba atau perasaan sakit, demam, menggigil, bengkak kelenjar, batuk, kesukaran bernafas; atau
 • sakit sendi, sakit kulit, ruam atau gatal-gatal, mudah lebam atau pendarahan.

Kesan sampingan yang biasa termasuk:

 • loya, muntah-muntah, bengkak atau lidah menyakitkan;
 • gatal-gatal faraj atau pelepasan;
 • gatal-gatal dubur;
 • gatal-gatal ringan atau ruam kulit;
 • nada dalam telinga anda; atau
 • pening, perasaan berputar.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

LINCOMYCIN INTERAKSI

Jangan gunakan ubat anti-cirit-birit (loperamide, Imodium, Kaopectate, Pepto-Bismol, dan lain-lain) melainkan jika doktor anda memberitahu anda. Menahan mana-mana cirit-birit yang disebabkan oleh ubat antibiotik boleh membuat keadaan ini lebih teruk.

ubat-ubatan lain boleh berinteraksi dengan lincomycin, termasuk preskripsi dan over-the-kaunter ubat-ubatan, vitamin, dan produk herba. Beritahu setiap penyedia penjagaan kesihatan anda tentang semua ubat yang anda gunakan sekarang dan apa-apa ubat anda memulakan atau berhenti mengguna.

LINCOMYCIN DOS

Lincomycin disuntik ke dalam otot, atau ke dalam vena melalui IV. Anda boleh ditunjukkan bagaimana untuk menggunakan IV di rumah. Jangan menyuntik diri ubat ini jika anda tidak faham bagaimana untuk memberi suntikan dan betul melupuskan jarum digunakan, IV tiub, dan lain-lain digunakan untuk menyuntik ubat.

Lincomycin biasanya diberikan setiap 12 hingga 24 jam. Ikut arahan doktor anda.

Gunakan jarum pakai buang hanya sekali, kemudian buang dalam bekas tusukan-bukti (minta ahli farmasi anda di mana anda boleh mendapatkan satu dan bagaimana membereskannya). Bekas ini daripada capaian kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Gunakan ubat ini untuk tempoh yang ditetapkan penuh masa. Simptom anda mungkin hilang sebelum jangkitan benar-benar dibersihkan. dos Skipping juga boleh meningkatkan risiko jangkitan lanjut yang tahan antibiotik.

Hubungi doktor anda tanda pertama cirit-birit semasa dan sejurus selepas rawatan anda dengan lincomycin.

Jika anda menggunakan ubat-ubatan jangka panjang ini, anda mungkin perlu ujian perubatan yang kerap di pejabat doktor anda. fungsi buah pinggang dan hati anda juga mungkin perlu diperiksa.

Jika anda menyimpan ubat ini di rumah, simpan pada suhu bilik jauh dari kelembapan dan haba.

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi talian Pusat Racun Negara di 1-800-222-1222.

Sejak lincomycin biasanya diberikan oleh seorang profesional penjagaan kesihatan, ia tidak mungkin bahawa anda akan tertinggal satu dos. Jika anda menggunakan lincomycin di rumah, hubungi doktor anda untuk arahan jika anda tertinggal satu dos.

VIDEO LINCOMYCIN

Mymedabc.com