LODOXAMIDE

Mymedabc.com

APAKAH MAKLUMAT YANG PALING PENTING YANG PERLU SAYA TAHU TENTANG LODOXAMIDE OFTALMIK?

Jangan benarkan hujung penitis menyentuh mana-mana permukaan, termasuk mata atau tangan.Jika penitis menjadi tercemar ia boleh menyebabkan jangkitan pada mata anda, yang boleh membawa kepada kehilangan penglihatan atau kerosakan serius kepada mata.

Jangan gunakan lodoxamide semasa anda memakai kanta lekap. Ubat ini mungkin mengandungi bahan pengawet yang boleh diserap oleh kanta sentuh lembut dan menyebabkan perubahan warna. Tunggu sekurang-kurangnya 15 minit selepas menggunakan lodoxamide sebelum meletakkan kanta lekap anda di dalam.

Berhenti menggunakan lodoxamide dan hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai pembakaran yang teruk atau rasa pedih apabila anda memohon titis mata, atau untuk jangka masa yang lama selepas menggunakan turun.

APAKAH OFTALMIK LODOXAMIDE?

Lodoxamide adalah ubat alahan. Ia menghalang proses di dalam badan yang menyebabkan gejala alahan sebagai tindak balas kepada bahan-bahan alahan yang menyebabkan.

Lodoxamide oftalmik (untuk mata) digunakan untuk merawat gejala mata bermusim seperti keradangan, gatal-gatal, kemerahan, dan terbakar.

Lodoxamide oftalmik juga boleh digunakan untuk tujuan lain yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

APAKAH YANG PERLU SAYA BINCANGKAN DENGAN KESIHATAN SAYA SEBELUM MENGGUNAKAN LODOXAMIDE OFTALMIK?

Anda tidak perlu menggunakan ubat ini jika anda ada alahan kepada lodoxamide.

kategori FDA kehamilan B. Lodoxamide dijangka tidak akan membahayakan bayi dalam kandungan. Beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil semasa rawatan.

Ia adalah tidak diketahui sama ada lodoxamide melalui susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi yang menyusu. Jangan gunakan ubat ini tanpa memberitahu doktor anda jika anda menyusukan bayi.

BAGAIMANA SAYA PERLU MENGGUNAKAN OFTALMIK LODOXAMIDE?

Gunakan ubat ini seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Jangan gunakan dalam jumlah yang lebih besar atau lebih lama daripada yang disyorkan. Ikut arahan pada label preskripsi anda.

Jangan gunakan lodoxamide semasa anda memakai kanta lekap. Ubat ini mungkin mengandungi bahan pengawet yang boleh diserap oleh kanta sentuh lembut dan menyebabkan perubahan warna. Tunggu sekurang-kurangnya 15 minit selepas menggunakan lodoxamide sebelum meletakkan kanta lekap anda di dalam.

Basuh tangan anda sebelum menggunakan ubat titis mata.

Untuk memohon titisan mata:

  • Dongakkan kepala ke belakang dan tarik ke bawah kelopak mata yang lebih rendah anda untuk mewujudkan satu poket kecil. Pegang penitis di atas mata dengan ke bawah penitis tip.Melihat ke atas dan jauh dari penitis seperti yang anda memerah setitik, kemudian tutup mata anda.
  • Perlahan-lahan tekan jari anda ke sudut bahagian dalam mata (berhampiran hidung) selama kira-kira 1 minit untuk menyimpan cecair dari mengalir ke salur air mata anda. Jika anda menggunakan lebih daripada satu penurunan dalam mata yang sama, tunggu kira-kira 5 minit sebelum meletakkan dalam penurunan seterusnya.
  • Jangan benarkan hujung penitis menyentuh mana-mana permukaan, termasuk mata atau tangan. Jika penitis menjadi tercemar ia boleh menyebabkan jangkitan pada mata anda, yang boleh membawa kepada kehilangan penglihatan atau kerosakan serius kepada mata.

Jangan gunakan titisan mata jika cecair mempunyai warna yang berubah atau mempunyai zarah di dalamnya. Hubungi doktor anda untuk preskripsi baru.

Menyimpan titik pada suhu bilik sejuk jauh daripada haba dan kelembapan. Menyimpan botol tertutup rapat apabila tidak digunakan.

APA YANG AKAN BERLAKU SEKIRANYA SAYA TERTINGGAL SATU DOS?

Gunakan dos tertinggal sebaik sahaja anda teringat. Jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, tunggu sehingga itu untuk menggunakan ubat dan biarkan sahaja dos yang terlepas. Janganmenggunakan ubat lebih daripada yang diarahkan oleh doktor.

APAKAH YANG AKAN BERLAKU JIKA SAYA BERLEBIHAN?

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan jika anda berfikir anda telah menggunakan terlalu banyak ubat ini.

Dos berlebihan oftalmik lodoxamide digunakan untuk mata tidak mungkin berlaku.

APA YANG PERLU SAYA ELAKKAN SEMASA MENGGUNAKAN OFTALMIK LODOXAMIDE?

Jangan sentuh penitis kepada mana-mana permukaan, termasuk mata atau tangan anda. penitis adalah steril. Jika ia menjadi tercemar, ia boleh menyebabkan jangkitan di mata anda.

Jangan gunakan sebarang ubat mata yang lain melainkan jika doktor anda telah ditetapkan mereka.

APAKAH KESAN-KESAN SAMPINGAN YANG MUNGKIN OFTALMIK LODOXAMIDE?

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; kesukaran bernafas, bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Berhenti menggunakan lodoxamide dan hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai pembakaran yang teruk atau rasa pedih apabila anda memohon titis mata, atau untuk jangka masa yang lama selepas menggunakan turun.

Kurang kesan sampingan yang serius mungkin termasuk:

  • pembakaran ringan, rasa pedih atau kerengsaan mata;
  • gatal-gatal mata, berair, sakit, atau kemerahan;
  • penglihatan kabur;
  • mata kering;
  • kelopak mata bengkak atau bengkak;
  • perasaan bahawa sesuatu yang di dalam matamu; atau
  • pembentukan kerak atau saliran dari mata anda.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Beritahu doktor anda mengenai sebarang kesan sampingan yang luar biasa atau mengganggu. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

APAKAH UBAT LAIN YANG AKAN MENJEJASKAN LODOXAMIDE OFTALMIK?

Ia tidak mungkin bahawa ubat-ubatan lain yang anda ambil secara lisan atau menyuntik akan mempunyai kesan ke atas oftalmik lodoxamide. Tetapi banyak ubat boleh berinteraksi antara satu sama lain. Beritahu doktor mengenai semua preskripsi anda dan over-the-kaunter ubat-ubatan, vitamin, mineral, produk herba dan ubat yang ditetapkan oleh doktor lain. Jangan memulakan ubat baru tanpa memberitahu doktor anda.

DI MANA SAYA BOLEH MENDAPATKAN MAKLUMAT LANJUT?

ahli farmasi anda boleh memberikan lebih banyak maklumat mengenai oftalmik lodoxamide.

VIDEO LODOXAMIDE

Mymedabc.com