LOPERAMIDE

Mymedabc.com

APA LOPERAMIDE?

Loperamide adalah bentuk generik daripada jenama-nama Imodium dadah, ubat yang digunakan untuk merawat cirit-birit secara tiba-tiba.

Imodium berfungsi dengan memperlahankan pergerakan usus. Ini mengurangkan bilangan pergerakan usus dan menjadikan najis kurang berair.

Imodium juga boleh digunakan untuk mengurangkan jumlah pelepasan pada pesakit yang telah menjalani ileostomy (prosedur untuk bergerak buangan di dalam badan apabila kolon atau rektum tidak berfungsi dengan betul) atau untuk merawat cirit-birit pada pesakit dengan penyakit radang usus (IBD ).

Imodium datang sebagai tablet, kapsul, dan cecair untuk mengambil melalui mulut. Ia boleh didapati dengan atau tanpa preskripsi.

AMARAN IMODIUM

Kanak-kanak yang lebih muda daripada umur 6 tidak perlu menggunakan Imodium kecuali diarahkan oleh doktor mereka. Ubat ini tidak boleh digunakan pada bayi yang berumur kurang daripada 24 bulan.

Ia mungkin mengambil masa sehingga 48 jam untuk gejala anda bertambah baik. Hubungi doktor anda jika simptom anda tidak bertambah baik dalam tempoh dua hari mengambil Imodium (10 hari untuk cirit-birit kronik), atau jika anda mengalami najis berdarah atau demam.

Minum banyak air untuk membuat untuk kerugian semasa cirit-birit.

Jangan ambil jika najis anda yang berdarah, hitam, atau tinggal di sini, atau jika anda mengalami cirit-birit yang disebabkan oleh mengambil antibiotik. Beritahu doktor anda jika mempunyai demam, mukus dalam najis anda, sejarah penyakit hati, atau jika anda mengambil antibiotik.

Imodium merawat simptom masalah cirit-birit, tidak menyebabkan. Doktor anda akan menentukan bagaimana untuk merawat terbaik punca cirit-birit.

KEHAMILAN DAN IMODIUM

Ia adalah tidak diketahui sama ada Imodium akan membahayakan bayi dalam kandungan.Beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil semasa mengambil Imodium.

Dadah ini juga boleh masuk ke dalam susu ibu dan boleh membahayakan bayi yang menyusu.Tidak menyusukan anak semasa mengambil Imodium.

KESAN-KESAN SAMPINGAN LOPERAMIDE

Kesan-kesan sampingan yang biasa Imodium:
Beritahu doktor anda jika anda mempunyai apa-apa kesan sampingan yang berikut.

Pening
Mengantuk
Mulut kering
Muntah
Sembelit
Keletihan
Sakit perut, ketidakselesaan, atau pembesaran
Serious Kesan sampingan Imodium:
Hubungi doktor anda dengan segera jika anda mengalami mana-mana kesan sampingan yang serius berikut.

Ruam kulit
Gatal
Hives
Berdehit
Kesukaran bernafas
Kembali ke Atas
Loperamide (Imodium) Interaksi

Imodium dan Alkohol
minum alkohol semasa mengambil Imodium boleh meningkatkan kesan mengantuk ubat.

Imodium dan Dadah Interaksi
Beritahu doktor mengenai semua preskripsi, bukan preskripsi, haram, rekreasi, herba, pemakanan, atau ubat-ubatan diet anda mengambil, terutama saquinavir (Invirase) atau pramlintide (Symlin).

Imodium dan Interaksi lain
Mengambil Imodium boleh membuat anda mengantuk atau pening. Anda tidak boleh memandu atau mengendalikan mesin sehingga anda tahu bagaimana ubat ini akan memberi kesan kepada anda.

Anda juga harus mengelak daripada menjadi terlalu panas atau kering semasa cuaca panas atau bersenam semasa mengambil ubat ini.

INTERAKSI LOPERAMIDE

IMODIUM DAN ALKOHOL

Minum alkohol semasa mengambil Imodium boleh meningkatkan kesan mengantuk ubat.

IMODIUM DAN DADAH INTERAKSI

Beritahu doktor mengenai semua preskripsi, bukan preskripsi, haram, rekreasi, herba, pemakanan, atau ubat-ubatan diet anda mengambil, terutama saquinavir (Invirase) atau pramlintide (Symlin).

IMODIUM DAN INTERAKSI LAIN

Mengambil Imodium boleh membuat anda mengantuk atau pening. Anda tidak boleh memandu atau mengendalikan mesin sehingga anda tahu bagaimana ubat ini akan memberi kesan kepada anda.

Anda juga harus mengelak daripada menjadi terlalu panas atau kering semasa cuaca panas atau bersenam semasa mengambil ubat ini.

LOPERAMIDE DOS

Imodium biasanya diambil selepas setiap kali membuang air besar longgar. Ia kadang-kadang diambil mengikut jadual untuk cirit-birit kronik. Cara pengambilan adalah berdasarkan kepada keadaan dan tindak balas kepada rawatan anda. Pada kanak-kanak, dos juga berdasarkan kepada umur dan berat badan.

Ambil dos anda Imodium seperti yang diarahkan pada bungkusan atau oleh doktor anda.

Dewasa tidak perlu menggunakan lebih daripada 8 miligram (mg) dalam tempoh 24 jam jika diri-merawat atau 16 mg jika di bawah pengawasan doktor.

Jika anda mengambil bentuk tablet kunyah daripada Imodium, anda perlu mengambil ia dengan perut kosong. Tablet perlu dikunyah sepenuhnya sebelum menelan.

Jika anda mengambil tablet membubarkan, anda perlu keringkan tangan anda sebelum membuka pek untuk mengeluarkan tablet. Letakkan tablet pada lidah dan membenarkan ia untuk membubarkan sepenuhnya, dan kemudian menelan. Jangan hancurkan, perpecahan, atau memecahkan tablet. Jangan keluarkan tablet daripada pek sehingga betul-betul sebelum mengambilnya. Anda tidak perlu untuk mengambil air dengan bentuk ubat.

Jika anda sedang mengambil bentuk penggantungan lisan (cecair) yang Imodium, goncang dengan baik sebelum anda mengukur dos. Anda perlu mengukur cecair dengan sudu dos pengukur khas atau cawan perubatan.

Imodium AD cecair dan New Imodium AD cecair mengandungi dua kekuatan yang berbeza ubat.Jika anda bertukar daripada menggunakan satu jenama yang lain, anda perlu ikut arahan dos teliti.Imodium AD Liquid juga mengandungi sejumlah kecil alkohol.

IMODIUM OVERDOSE

Gejala dos berlebihan mungkin termasuk pening, mengantuk, kencing kurang daripada biasa, kembung, kejang perut yang teruk, atau muntah-muntah.

Hubungi pusat kawalan racun atau bilik kecemasan dengan segera jika anda mengesyaki dos berlebihan. Anda boleh berhubung dengan pusat kawalan racun di (800) 222-1222.

TERLEPAS DOS IMODIUM

Jika anda berada di dos yang dijadualkan Imodium, mengambil dos terlepas anda sebaik sahaja anda ingat. Walau bagaimanapun, jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan terus mengikut jadual ubat biasa anda. Jangan “berganda” untuk membuat untuk satu yang tidak dijawab.

VIDEO LOPERAMIDE

Mymedabc.com