LORATADINE

Mymedabc.com

APA LORATADINE

Loratadine, dijual di bawah jenama Claritin dan Claritin-D (yang mengandungi loratadine plus pseudoephedrine), adalah ubat antihistamin over-the-kaunter.

ubat ini sering digunakan untuk merawat alahan hidung (rinitis alergi) dan gatal-gatal (urticaria).

kerja Antihistamin dengan menyekat pembebasan histamin, sejenis bahan kimia badan anda secara semulajadi menghasilkan apabila ia terdedah kepada sesuatu yang menyebabkan reaksi alergi.

Loratadine pada asalnya diluluskan oleh Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) pada tahun 1993 dan pada asalnya dihasilkan oleh Bayer Healthcare.

AMARAN LORATADINE

Orang yang alah kepada bahan ubat aktif (loratadine) atau mana-mana komponen lain dalam ubat itu tidak perlu mengambil loratadine.

Mereka yang lahir dengan fenilketonuria keadaan yang jarang berlaku juga harus mengelak daripada loratadine.

Jika anda mempunyai penyakit buah pinggang yang teruk atau masalah hati yang lemah, berbincang dengan doktor anda sebelum mengambil loratadine.

KEHAMILAN DAN LORATADINE

Loratadine ialah B dadah Kategori kehamilan, yang bermakna ia adalah tidak boleh menyebabkan kemudaratan kepada kanak-kanak yang belum lahir.

Apapun, anda perlu memberitahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil sebelum mengambil ini atau mana-mana ubat-ubatan lain.

Anda juga harus memberitahu doktor anda jika anda sedang menyusukan anak atau merancang untuk menyusu. Ia tidak disyorkan bahawa ibu-ibu menyusukan anak mengambil ubat ini.

LORATADINE UNTUK ANJING

Kerana loratadine tidak cenderung untuk menyebabkan sebanyak mengantuk sebagai Benadryl (diphenhydramine), ia boleh digunakan untuk anjing dengan alahan, jika doktor haiwan anda meluluskan penggunaannya.

Sebelum memberikan loratadine, pastikan bahawa anjing anda tidak mempunyai penyakit hati dan tidak mengambil sebarang antihistamin atau ubat-ubatan lain seperti cimetidine, erythromycin, atau ketoconazole, yang boleh berinteraksi dengan loratadine.

Tanya doktor haiwan anda apa dos adalah selamat untuk anjing anda.

Ia juga merupakan idea yang baik untuk memberi anjing anda sama ada hanya kapsul atau tablet kerana alkohol dalam bentuk cecair loratadine mungkin terlalu kuat untuk anjing anda.

KESAN-KESAN SAMPINGAN LORATADINE

KESAN-KESAN SAMPINGAN YANG BIASA LORATADINE

 • mengantuk
 • keletihan
 • Sakit perut
 • Sakit kepala
 • Dry mata, mulut kering, tekak kering
 • Cirit-birit
 • Reaksi bertentangan di mana anda berasa teruja, gelisah, atau saraf, yang dikenali sebagai paradoks CNS rangsangan bukannya mengantuk atau mengantuk

KESAN-KESAN SAMPINGAN YANG TERUK LORATADINE

 • kerosakan hati atau keradangan
 • Sesak di dada atau pernafasan tiub
 • Lulus atau pengsan
 • sawan
 • kiraan platelet yang rendah (thrombocytopenia)

INTERAKSI LORATADINE

Loratadine tidak diketahui mempunyai banyak interaksi ubat utama.

Walau bagaimanapun, ia masih penting untuk berkongsi dengan doktor anda dan ahli farmasi semua preskripsi, bukan preskripsi, haram, rekreasi, herba, pemakanan, atau pemakanan ubat-ubatan yang anda ambil.

Anda tidak boleh mengambil loratadine jika anda mengambil Ranexa (ranolazine).

Juga, sebelum mengambil loratadine, pertama berbincang dengan doktor anda jika anda mengambil mana-mana yang berikut:

 • Cordarone, Nexterone, atau Pacerone (amiodarone)
 • Prezista (darunavir)
 • Sprycel (dasatinib)

LORATADINE DAN ALKOHOL

Kerana kedua-dua alkohol dan loratadine boleh menyebabkan mengantuk, bersama-sama dengan mulut kering dan mata kering (yang mungkin mengaburkan penglihatan), anda harus mengelak daripada minum alkohol semasa mengambil loratadine.

LORATADINE DAN GRAPEFRUIT JUICE

Loratadine dan jus limau gedang kedua-duanya dipecahkan dalam hati dengan cara yang sama, jadi ada peluang yang kecil kesan buruk apabila kedua-duanya diambil pada masa yang sama.

Berbincang dengan doktor atau ahli farmasi anda mengenai minum jus limau gedang jika anda mengambil loratadine.

LORATADINE DOS

Loratadine datang dalam kapsul, tablet, dan sirap. Loratadine tidak sepatutnya diberikan kepada kanak-kanak di bawah umur itu 6.

Anda tidak boleh mengambil lebih daripada 10 miligram (mg), yang merupakan salah satu tablet atau kapsul dan dua sudu teh sirap hari loratadine, kecuali diarahkan oleh doktor anda.

LORATADINE OVERDOSE

Orang yang mengambil lebih daripada yang disyorkan 10 mg loratadine sehari mempunyai risiko yang lebih mengantuk teruk, degupan jantung perlumbaan, dan sakit kepala.

Kanak-kanak yang mengambil lebih daripada yang disyorkan 10 mg loratadine sebenarnya boleh mula bergerak dan berkelakuan serupa dengan orang-orang yang mempunyai penyakit Parkinson.

Jika anda mengesyaki dos berlebihan, hubungi pusat kawalan racun atau bilik kecemasan dengan segera. Anda boleh berhubung dengan pusat kawalan racun di (800) 222-1222.

TERLEPAS DOS LORATADINE

Jika anda terlepas dos Loratadine, cuba untuk mengambil ia sebaik sahaja anda ingat.

Walau bagaimanapun, jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan menyambung semula jadual dos biasa anda. Jangan menggandakan sehingga menggantikan dos yang terlepas.

Mymedabc.com