LUTROPIN ALFA

Mymedabc.com

APA LUTROPIN ALFA?

Lutropin alfa adalah satu bentuk disucikan hormon dipanggil luteinizing (LOO-tin-mata kekuatan batin) hormon, atau LH. Hormon ini adalah penting dalam pembangunan folikel (telur) yang dihasilkan oleh ovari di kalangan wanita.

Lutropin alfa digunakan bersama-sama dengan follitropin alfa untuk merawat kemandulan di kalangan wanita dengan kekurangan LH.

Lutropin alfa tidak akan menyebabkan ovulasi (pengeluaran telur oleh ovari). Anda akan perlu untuk menerima ubat-ubatan lain untuk merangsang ovulasi.

Lutropin alfa juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Anda tidak perlu menggunakan ubat ini jika anda mempunyai kegagalan utama ovari, pendarahan faraj yang tidak normal, tiroid yang tidak terkawal atau gangguan kelenjar adrenal, sista ovari, rahim atau kanser ovari, tumor kelenjar pituitari, atau kemandulan yang tidak disebabkan oleh kekurangan ovulasi.

Jangan gunakan lutropin alfa jika anda hamil.

Berhenti menggunakan lutropin alfa, tidak mempunyai hubungan seks, dan hubungi doktor anda dengan segera jika anda mempunyai mana-mana gejala berikut: sakit perut, kembung, mual, muntah-muntah, cirit-birit, berat badan yang cepat, sedikit atau tiada air kecil, atau sakit apabila anda bernafas, kadar jantung yang cepat, atau sesak nafas.

Anda tidak perlu menggunakan ubat ini jika anda ada alahan kepada lutropin alfa atau ubat-ubatan yang sama (seperti follitropin, menotropin, urofollitropin), atau jika anda mempunyai:

 • kemandulan yang tidak disebabkan oleh kekurangan ovulasi;
 • keadaan yang dipanggil kegagalan ovari utama;
 • pendarahan faraj yang tidak normal yang belum diperiksa oleh doktor;
 • gangguan yang tidak dirawat atau tidak terkawal tiroid atau kelenjar adrenal;
 • sista ovari;
 • kanser rahim atau ovari;
 • tumor kelenjar pituitari; atau
 • jika anda hamil.

Doktor akan melakukan ujian darah dan pemeriksaan pelvik untuk memastikan anda tidak mempunyai syarat-syarat yang akan menghalang anda daripada dengan selamat menggunakan lutropin alfa.

kesuburan pasangan seksual lelaki anda juga perlu diperiksa sebelum anda dilayan dengan lutropin alfa.

Untuk memastikan lutropin alfa adalah selamat untuk anda, beritahu doktor anda jika anda mempunyai faktor-faktor risiko untuk penyakit arteri koronari, seperti:

 • diabetes;
 • tekanan darah tinggi atau kolesterol tinggi;
 • sejarah keluarga penyakit arteri koronari;
 • merokok; atau
 • berat badan berlebihan.

Menggunakan lutropin alfa boleh meningkatkan peluang anda mempunyai kehamilan berganda (kembar, kembar tiga, kembar empat, dan lain-lain). A kandungan kembar adalah kehamilan yang berisiko tinggi untuk ibu dan bayi. Ikut arahan doktor mengenai penjagaan khas anda mungkin perlu semasa kehamilan anda.

Lutropin alfa juga boleh meningkatkan risiko kehamilan tiub, keguguran, lahir mati, kelahiran pramatang, kecacatan kelahiran, atau demam selepas bersalin jika anda menjadi hamil selepas dirawat dengan ubat ini. Berbincanglah dengan doktor anda jika anda bimbang tentang risiko-risiko ini.

Lutropin alfa boleh meningkatkan risiko anda mendapat kanser rahim. Tanya doktor anda mengenai risiko khusus anda. Laporkan sebarang pendarahan faraj yang luar biasa dengan segera.

Kategori kehamilan X. Walaupun lutropin alfa boleh membantu anda hamil, ubat ini boleh membahayakan bayi dalam kandungan atau menyebabkan kecacatan kelahiran. Jangan gunakan lutropin alfa jika anda hamil. Beritahu doktor anda dengan segera jika anda menjadi hamil semasa rawatan.

Ia adalah tidak diketahui sama ada lutropin alfa melalui susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi yang menyusu. Beritahu doktor anda jika anda menyusukan bayi.

LUTROPIN KESAN SAMPINGAN ALFA

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; sukar bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Sesetengah wanita yang menggunakan ubat ini mengalami keadaan yang dipanggil sindrom hyperstimulation ovari (OHSS), terutamanya selepas rawatan pertama. OHSS boleh dianggap sebagai masalah yang mengancam nyawa. Berhenti menggunakan lutropin alfa, tidak mempunyai hubungan seks, dan hubungi doktor anda dengan segera jika anda mempunyai mana-mana gejala berikut OHSS:

 • sakit perut, kembung;
 • loya, muntah-muntah, cirit-birit;
 • berat badan yang cepat, terutama di muka dan bahagian tengah anda;
 • sedikit atau tidak membuang air kecil; atau
 • sakit apabila anda bernafas, kadar jantung yang cepat, rasa sesak nafas (terutamanya apabila berbaring).

Juga hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai tanda-tanda strok atau darah beku, seperti:

 • kebas secara tiba-tiba atau kelemahan (terutama pada sebelah badan), sakit kepala yang teruk secara tiba-tiba, pertuturan tidak jelas, masalah pandangan dan imbangan;
 • sakit dada, batuk secara tiba-tiba, berdehit, pernafasan cepat, batuk darah; atau
 • kesakitan, bengkak, kehangatan, atau kemerahan pada satu atau kedua-dua kaki.

Kesan-kesan sampingan mungkin termasuk:

 • loya, sakit perut, cirit-birit, sembelit, gas;
 • sakit pelvis, senggugut;
 • sakit payudara;
 • sakit kepala;
 • kesakitan atau kerengsaan mana suntikan itu diberikan;
 • perasaan letih; atau
 • gejala sejuk seperti hidung tersumbat, bersin, sakit tekak;

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

LUTROPIN ALFA INTERAKSI

Ikut arahan doktor anda tentang apa-apa sekatan ke atas makanan, minuman, atau aktiviti.

ubat-ubatan lain boleh berinteraksi dengan alfa lutropin, termasuk preskripsi dan ubat over-the-kaunter, vitamin, dan produk herba. Beritahu setiap penyedia penjagaan kesihatan anda tentang semua ubat yang anda gunakan sekarang dan apa-apa ubat anda memulakan atau berhenti mengguna.

LUTROPIN ALFA DOS

Lutropin alfa disuntik di bawah kulit. Anda boleh ditunjukkan bagaimana untuk menggunakan suntikan di rumah. Jangan menyuntik diri ubat ini jika anda tidak faham bagaimana untuk memberi suntikan dan betul melupuskan jarum dan picagari digunakan.

Ikut semua arahan pada label preskripsi anda. Jangan gunakan ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Ubat ini datang dengan arahan pesakit untuk penggunaan yang selamat dan berkesan. Ikut arahan ini dengan teliti. Tanya doktor atau ahli farmasi jika anda mempunyai sebarang soalan.

Lutropin alfa adalah ubat serbuk yang perlu dicampur dengan cecair (pelarut) sebelum menggunakannya. Jika anda menggunakan suntikan di rumah, pastikan anda memahami bagaimana untuk bergaul dengan baik dan menyimpan ubat.

Perlahan-lahan pusaran ubat selepas pencampuran. Jangan goncang botol ubat atau anda boleh merosakkan ubat. Sediakan dos anda hanya apabila anda sudah bersedia untuk memberi suntikan. Jangan gunakan jika ubat itu adalah mendung, mempunyai warna yang berubah, atau mempunyai zarah di dalamnya. Memanggil ahli farmasi anda untuk perubatan baru.

Lutropin alfa biasanya diberikan setiap hari sehingga 14 hari. Yang pasti ubat yang berkesan, anda perlu kerap ujian darah dan ujian ultrasound. Anda juga mungkin perlu untuk merakam suhu badan anda pada carta harian.

Untuk hasil yang terbaik daripada rawatan kesuburan anda, ikut arahan doktor anda dengan berhati-hati.

Gunakan jarum pakai buang hanya sekali. Ikut mana-mana negeri atau tempatan undang-undang mengenai membuang jarum digunakan dan picagari. Gunakan tusukan-bukti “sharps” bekas pelupusan (Rujuk ahli farmasi anda di mana untuk mendapatkan satu dan bagaimana untuk membuang ia jauh). Bekas ini daripada capaian kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Simpan ubat serbuk bercampur pada suhu bilik jauh dari kelembapan, haba, dan cahaya.

Anda juga boleh menyimpan serbuk dalam peti sejuk. Tidak membekukan.

Ketidaksuburan sering dirawat dengan kombinasi ubat-ubatan. Gunakan semua ubat-ubatan seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Baca panduan ubat atau arahan pesakit dibekalkan dengan setiap ubat. Jangan ubah dos atau jadual ubat tanpa nasihat doktor anda.

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi talian Pusat Racun Negara di 1-800-222-1222.

Hubungi doktor anda untuk arahan jika anda terlepas dos lutropin alfa.

VIDEO LUTROPIN ALFA

Mymedabc.com