LYSINE

Mymedabc.com

APA LYSINE?

Lysine merupakan asid amino penting. Essential bermakna bahawa ia tidak dihasilkan oleh badan dan oleh itu ia perlu diambil sama ada oleh diet atau dengan mengambil makanan tambahan.Lysine didapati dalam makanan seperti kacang merah, daging merah, daging babi, ayam, ikan cod, sardin, kacang, telur, kacang soya, yis bir, dan produk tenusu.

Lysine telah digunakan dalam perubatan alternatif sebagai bantuan untuk mengelakkan kudis sejuk di sekeliling mulut (yang disebabkan oleh herpes simplex virus). Produk ini boleh membuat kudis sejuk berlaku kurang kerap dan boleh mengurangkan bilangan hari sakit sejuk berlangsung.Lysine bukan penawar untuk herpes.

Kegunaan lain lysine termasuk merawat asidosis metabolik, meningkatkan prestasi olahraga, dan membantu tubuh menyerap kalsium.

Tidak semua kegunaan untuk lisin telah diluluskan oleh FDA. Lysine tidak boleh digunakan bagi menggantikan ubat yang ditetapkan untuk anda oleh doktor anda.

Lysine sering dijual sebagai makanan tambahan herba. Tiada piawaian yang dikawal selia di tempat untuk banyak sebatian herba dan makanan tambahan dipasarkan telah didapati dicemari dengan logam toksik atau ubat-ubatan lain. Makanan tambahan herba / kesihatan harus dibeli dari sumber yang boleh dipercayai untuk mengurangkan risiko pencemaran.

Lysine juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan produk ini

Ikut semua arahan pada label produk dan pakej. Beritahu setiap penyedia penjagaan kesihatan anda tentang semua keadaan anda perubatan, alahan, dan semua ubat yang anda gunakan.

Sebelum menggunakan lisin, berbincang dengan pembekal penjagaan kesihatan anda. Anda mungkin tidak dapat menggunakan lisin jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu.

Tanya doktor, ahli farmasi, atau pembekal penjagaan kesihatan yang lain jika ia adalah selamat untuk anda gunakan lysine jika anda mempunyai:

  • osteoporosis;
  • penyakit buah pinggang; atau
  • tahap kalsium dalam darah anda.

Ia adalah tidak diketahui sama ada lisin akan membahayakan bayi dalam kandungan. Jangan gunakan produk ini tanpa nasihat perubatan jika anda hamil.

Ia adalah tidak diketahui sama ada lisin melalui susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi yang menyusu. Jangan gunakan produk ini tanpa nasihat perubatan jika anda menyusukan bayi.

Jangan memberi apa-apa makanan tambahan herba / kesihatan untuk kanak-kanak tanpa nasihat perubatan.

KESAN-KESAN SAMPINGAN LYSINE

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; sukar bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Kesan-kesan sampingan mungkin termasuk sakit perut dan cirit-birit.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

INTERAKSI LYSINE

Ikut arahan doktor anda tentang apa-apa sekatan ke atas makanan, minuman, atau aktiviti.

Lysine boleh meningkatkan jumlah kalsium badan anda menyerap, dan mengurangkan jumlah kalsium badan anda menghilangkan. Tanya doktor anda sebelum menggunakan kalsium dengan lisin.

ubat-ubatan lain boleh berinteraksi dengan lisin, termasuk preskripsi dan over-the-kaunter ubat-ubatan, vitamin, dan produk herba. Beritahu setiap penyedia penjagaan kesihatan anda tentang semua ubat yang anda gunakan sekarang dan apa-apa ubat anda memulakan atau berhenti mengguna.

LYSINE DOS

Apabila menimbangkan penggunaan makanan tambahan herba, mendapatkan nasihat daripada doktor anda. Anda juga boleh mempertimbangkan untuk berunding dengan seorang pengamal yang terlatih dalam penggunaan makanan tambahan herba / kesihatan.

Jika anda memilih untuk menggunakan lisin, gunakan ia seperti yang diarahkan pada pakej atau seperti yang diarahkan oleh doktor, ahli farmasi, atau pembekal penjagaan kesihatan anda yang lain. Jangan gunakan lebih daripada produk ini daripada yang disyorkan pada label.

Hubungi doktor anda jika simptom anda tidak bertambah baik, atau jika mereka lebih buruk semasa menggunakan lisin.

Simpan pada suhu bilik jauh dari kelembapan dan haba.

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi talian Pusat Racun Negara di 1-800-222-1222.

Langkau dos yang tertinggal jika ia hampir masa untuk dos yang dijadualkan berikutnya. Jangan gunakan lysine tambahan untuk menggantikan dos yang terlepas.

VIDEO LYSINE

Mymedabc.com