MAGNESIUM GLUCONATE

Mymedabc.com

Magnesium adalah mineral penting yang memainkan peranan penting dalam sistem saraf, otot dan fungsi sel. Individu yang mengalami tahap darah magnesium yang rendah boleh mengalami gejala kelemahan otot, degupan jantung yang tidak teratur dan sawan, menurut Hospital Kanak-kanak Pittsburgh. Kajian menunjukkan bahawa makanan tambahan magnesium gluconate boleh memberi manfaat kepada individu yang mempunyai kekurangan magnesium.

PENGENALAN

Magnesium gluconate adalah sebatian organik dengan formula kimia C12H22MgO14, menurut Sains Lab.com. Ia adalah tidak mudah terbakar pepejal putih yang tidak berbau dan tanpa rasa.sumber pemakanan magnesium termasuk kacang, kacang, bijirin dan sayur-sayuran berdaun hijau.

PENGGUNAAN

Magnesium gluconate boleh didapati dalam bentuk tablet atau cecair. MedlinePlus melaporkan bahawa ia biasanya ditadbir secara lisan dua hingga empat kali sehari. Magnesium gluconate perlu diambil dengan makanan untuk mengelakkan kesan sampingan yang tidak diingini dan meningkatkan penyerapan. makanan tambahan magnesium gluconate boleh didapati dalam dos 500 mg per tablet, menurut Hospital Kanak-kanak Pittsburgh.

FAEDAH

Magnesium gluconate biasanya digunakan untuk merawat individu yang mengalami tahap magnesium dalam darah yang rendah, menurut MedlinePlus. Ia berfungsi dengan mengembalikan atau mengekalkan jumlah yang sihat magnesium yang diperlukan oleh badan. tahap magnesium dalam darah yang rendah boleh disebabkan oleh gangguan tertentu yang memberi kesan kepada saluran GI dan buah pinggang. KidsHealth daripada Yayasan Nemours melaporkan bahawa magnesium gluconate juga diberikan kepada kanak-kanak untuk menyokong pertumbuhan dan kesejahteraan serta merawat tahap magnesium yang rendah.

Magnesium gluconate juga dilaporkan memberi manfaat untuk mencegah hipertensi akibat mengandung, menurut satu kajian Cina yang diketuai oleh Dr. S. Li dan dijalankan di Hospital Ketiga Beijing Medical University. Keputusan, yang muncul dalam keluaran Oktober 1997 “Cina Jurnal Obstetrik dan Ginekologi,” melaporkan bahawa 3 g oral magnesium gluconate harian ketara mengurangkan risiko tekanan darah tinggi di kalangan wanita hamil.

LANGKAH BERJAGA-JAGA

Magnesium gluconate tidak digalakkan untuk individu yang alah kepada magnesium. Sesetengah penyakit boleh berinteraksi dengan magnesium gluconate, menurut Drugs.com. Individu yang mempunyai apendiks, masalah jantung atau masalah buah pinggang atau yang hamil harus berunding dengan doktor atau ahli farmasi sebelum menggunakan magnesium gluconate.

ubat-ubatan preskripsi seperti anticoagulants dan biphosphonates boleh berinteraksi dengan magnesium gluconate dan harus dielakkan kecuali di bawah pengawasan seorang pembekal penjagaan kesihatan.

KESAN SAMPINGAN

Kesan-kesan sampingan yang paling biasa dikaitkan dengan magnesium penggunaan gluconate adalah cirit-birit, gas dan sakit perut. Individu alah kepada magnesium gluconate mungkin mengalami ruam, gatal-gatal, sukar bernafas, loya dan bengkak muka. Dapatkan rawatan perubatan kecemasan jika anda mengalami gejala muntah, pening atau curahan kulit.

VIDEO MAGNESIUM GLUCONATE

Mymedabc.com