MANIDIPINE

Mymedabc.com

pakar-pakar perubatan Eropah sering menetapkan saluran kalsium blocker, manidipine, untuk rawatan ringan kepada sederhana tekanan darah tinggi. Satu ubat setanding yang sering ditetapkan di Amerika Syarikat adalah nifedipine. Terdapat tiga jenis saluran kalsium blocker, dan setiap mengganggu aliran ion kalsium dengan cara yang berbeza dan dalam laluan kalsium yang berbeza. Sesetengah ubat-ubatan ini memberi kesan kepada jantung lebih daripada yang lain.Secara keseluruhan, manidipine dan saluran kalsium yang lain menyekat ubat berkongsi hartanah yang serupa dan kesan sampingan.

Manidipine tergolong dalam kelas penghalang saluran kalsium dikenali sebagai dihydropyridines, yang menghalang kalsium aliran ion ke dalam sel-sel. Tindakan ini menyebabkan kelonggaran otot vaskular dalam saluran darah jantung dan periferal, mengurangkan tekanan darah dan meningkatkan aliran darah. Kumpulan ubat-ubatan yang manidipine tergolong umumnya tidak menjejaskan kekuatan kontraksi jantung atau mengubah kadar degupan jantung. Kegunaan lain penghalang saluran kalsium termasuk rawatan angina, migrain, dan tekanan darah tinggi, atau tekanan darah tinggi pulmonari.

Lain-lain jenis penghalang saluran kalsium termasuk benzothiazepines, seperti dilitiazem, dan phenylalkylamines, seperti verapamil. Setiap kumpulan menghalang ion kalsium tetapi berbuat demikian dalam cara yang berbeza. The benzothiazepines dan dihydropyridines bertindak pada permukaan sel manakala phenylalkylamines bertindak dengan mengikat kepada membran sel dalaman. Selain menurunkan tekanan darah, benzothiazepines dan phenylalkylamines mengurangkan kadar jantung dan kekuatan pengecutan jantung.

Pesakit yang mengalami kegagalan jantung kongestif dan bradycardia, atau kadar jantung yang perlahan, mungkin ditetapkan amlodipine, kerana ini penghadang saluran kalsium mempunyai sedikit kesan kepada jantung. Individu yang mempunyai tachycardia, atau meningkat kadar jantung, mungkin menggunakan dilitiazem atau verapamil, yang perlahan impuls dipancarkan oleh node sinoatrial jantung. Berbeza penghalang saluran kalsium dalam kumpulan tertentu juga mungkin memberi kesan kepada laluan kalsium yang berbeza. Beberapa tindakan di saluran yang memberi kesan kepada saluran darah yang memasuki buah pinggang manakala yang lain memberi kesan hanya saluran darah ditemui di sepanjang laluan keluar. Kalsium saluran blocker cilnidipine mempamerkan ciri-ciri unik, yang bertindak atas saluran kalsium sel-sel saraf.

Pakar Perubatan secara amnya mengambil tindakan ubat kira sebelum menetapkan ia untuk pesakit, terutama jika pesakit mempunyai lebih daripada satu keadaan perubatan. Kesan-kesan sampingan manidipine termasuk sakit kepala, curahan kulit, dan pening. Pesakit juga mungkin akan mengalami ruam kulit, keletihan umum, dan bengkak, atau edema, kaki dan pergelangan kaki. Berdebar-debar dan masalah seksual juga tidak kesan sampingan luar biasa daripada penghalang saluran kalsium. Pesakit tidak perlu minum jus limau gedang dua jam sebelum atau empat jam selepas mengambil penghalang saluran kalsium kerana minuman meningkatkan tahap ubat dalam aliran darah.

VIDEO MANIDIPINE

Mymedabc.com