MEBENDAZOLE

Mymedabc.com
Jenis ubat Antelmintik
Digunakan untuk Rawatan cacing gelang (terutamanya threadworms) di kalangan orang dewasa dan kanak-kanak lebih 2 tahun
Juga dipanggil Vermox®; Ovex®; Pripsen® Mebendazole
Terdapat sebagai ubat cecair oral dan tablet kunyah

Cacing gelang cacing dengan badan bulat yang panjang. Mereka adalah parasit manusia, yang bermaksud bahawa mereka boleh hidup dalam badan kita. Threadworms, hookworms dan whipworms semua jenis cacing gelang.

Threadworms adalah jenis yang agak biasa cacing gelang dan boleh dengan mudah dipindahkan dari seorang ke seorang yang lain, tetapi mereka biasanya tidak menyebabkan masalah yang serius. Mereka hidup di dalam usus untuk masa yang singkat – threadworms dewasa tidak tinggal lebih lama daripada enam minggu. Cacing betina telur dia pada waktu malam di sekitar bahagian dubur orang yang dijangkiti. Ini menyebabkan kerengsaan dan ‘bawah gatal’. Jika orang yang kemudian calar kawasan itu ia membolehkan telur kecil untuk mendapatkan di bawah kuku. Jika jari kemudian dimasukkan ke dalam mulut – sebagai contoh, semasa tidur – telur boleh ditelan.Cacing kemudian berkembang di dalam usus dan menghasilkan lebih banyak telur. Telur boleh dengan mudah mendapatkan ke katil, permaidani, tuala dan ke dalam debu rumah. Mereka juga boleh mendapatkan ke makanan dan ditelan, dan ini mewujudkan kitaran jangkitan semula.

Lain-lain jenis telur cacing gelang hidup di dalam tanah di negara-negara tropika. Mereka yang sering masuk ke dalam badan apabila seseorang mendapat mereka pada tangan keduanya dan kemudian memindahkan mereka ke mulut mereka. Ini boleh membawa kepada kitaran jangkitan, dan apa-apa makanan yang dikendalikan boleh menjadi tercemar. jangkitan cacing gelang boleh menjadi masalah kepada mereka yang mengembara ke negara tropika yang makan makanan tercemar.

Mebendazole berfungsi dengan menghalang cacing daripada menyerap gula yang mereka perlukan untuk terus hidup. Ini membunuh cacing dalam masa beberapa hari. Walaupun Mebendazole membunuh cacing dewasa, ia tidak membunuh telur. Oleh kerana itu adalah penting untuk memecahkan kitaran jangkitan semula. Ini boleh dilakukan dengan melayan semua orang yang tinggal di rumah anda pada masa yang sama (walaupun mereka tidak mempunyai sebarang tanda-tanda), dan dengan mengikuti nasihat yang diberi untuk seksyen di bawah yang dipanggil ‘Mendapatkan yang terbaik daripada rawatan anda, untuk mengelakkan semula jangkitan.

Mebendazole terdapat pada preskripsi. Anda juga boleh membelinya tanpa preskripsi di farmasi.

Untuk memastikan ini adalah rawatan yang sesuai untuk anda atau anak anda, sebelum mengambil Mebendazole ia adalah penting bahawa doktor atau ahli farmasi anda tahu:

 • Jika anda hamil atau menyusukan bayi.
 • Jika anda mempunyai kanak-kanak kecil dalam keluarga. Mebendazole tidak digalakkan untuk kanak-kanak di bawah umur 2 tahun, tetapi ubat lain boleh didapati yang sesuai untuk kanak-kanak zaman ini. Tanya doktor atau ahli farmasi anda untuk mendapatkan nasihat tentang perkara ini.
 • Jika anda mengambil ubat yang lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat.
 • Sebelum anda memulakan rawatan ini, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek anda. risalah pengeluar akan memberikan anda lebih banyak maklumat mengenai Mebendazole dan senarai penuh kesan-kesan sampingan yang mungkin anda alami daripada mengambilnya. Ikut arahan dos teliti dan pastikan semua ahli keluarga anda dirawat pada hari yang sama.
 • Di UK jangkitan cacing yang paling biasa adalah threadworm – ini adalah sejenis cacing gelang dan kadang-kadang dirujuk sebagai cacing kerawit a. Untuk jangkitan threadworm, anda perlu mengambil satu dos 100 mg (satu tablet atau 5 ml perubatan). Ia akan menjadi perlu untuk mengambil dos kedua 14 hari kemudian, jika anda mengesyaki anda telah menjadi dijangkiti semula. dos anda akan berbeza untuk ini jika anda ditetapkan Mebendazole untuk jenis lain jangkitan cacing gelang.
 • Mebendazole boleh diambil sebelum atau selepas makan. Tablet yang boleh dikunyah, dihancurkan atau ditelan bulat-bulat.

Mebendazole membuang cacing gelang, tetapi tidak eggs.Therefore mereka, ia juga penting untuk memecahkan kitaran jangkitan semula yang boleh berlaku – ini boleh dilakukan dengan mengikuti beberapa langkah-langkah kebersihan yang mudah untuk mengelakkan anda daripada menelan telur, menyebabkan jangkitan baru:

 • Basuh tangan anda dan gosok kuku anda dengan sikat kuku selepas setiap lawatan ke tandas dan sebelum menyediakan atau memakan makan.
 • Pakai seluar atau baju tidur di atas katil.
 • Mempunyai tab mandi atau pancuran, selepas bangun pada waktu pagi, untuk mencuci mana-mana telur yang telah diletakkan pada waktu malam.
 • Membasmi tempat duduk anda tandas dan pemegang tandas, dan pemegang pada pintu tandas anda, kerap.
 • Vakum permaidani dalam bilik tidur anda setiap hari, dan basah-lap permukaan perabot bilik tidur anda.
 • Pastikan kuku anda pendek dan bersih, dan mengelakkan menggigit kuku anda atau menghisap jari anda.
 • Mempunyai tuala yang berasingan untuk setiap ahli keluarga anda untuk digunakan.
 • Menukar dan mencuci pakaian dan peralatan tempat tidur anda dengan kerap.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang berkaitan dengan Mebendazole. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda.

Mebendazole kesan sampingan Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Perut rasa tidak selesa, cirit-birit, angin Jika menyusahkan, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh ubat ini, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

VIDEO MEBENDAZOLE

Mymedabc.com