MEBEVERIN

Mymedabc.com

NAMA DADAH

Mebeverine (mebeverine hydrochloride)
Nama-nama jenama:
Colofac®, Fybogel® Mebeverine (mebeverine + ispaghula sekam)

MENGAPA PENTING UNTUK ANAK SAYA MENGAMBIL UBAT INI?

Makanan dari perut mengalir ke dalam usus, tiub otot panjang yang kontrak, memerah dan menolak makanan sepanjang tiub sehingga dapat dicerna. Jika usus anak anda masuk ke dalam kekejangan, ia perasan terlalu ketat dan menyebabkan kesakitan. Mebeverine akan berehat kekejangan dan sebagainya mengurangkan kesakitan. Ia kadang-kadang dipanggil antispasmodic.

APAKAH MEBEVERINE DISEDIAKAN?

Tablet: 135 mg; ini mengandungi laktosa dan sukrosa Modified-release kapsul: 200 mg Fybogel Mebeverine granul: 135 mg mebeverine pada setiap paket dengan 3.5 g ispaghula sekam; ini mengandungi aspartame ubat cecair (penggantungan): 50 mg dalam 5 mL

BILAKAH SAYA PERLU MEMBERI MEBEVERINE?

Mebeverine biasanya diberikan dua atau tiga kali sehari. Sebaik-baiknya ini perlu kira-kira 20 minit sebelum makan. Doktor anda akan memberitahu anda berapa kerap untuk memberikannya.

Berikan ubat itu pada kira-kira masa yang sama (s) setiap hari supaya ini menjadi sebahagian daripada rutin harian anak anda, yang akan membantu anda untuk ingat.

BERAPA BANYAK YANG PERLU SAYA BERIKAN?

Doktor anda akan bersenam jumlah mebeverine (dos) yang tepat untuk anak anda, dan berapa kerap mereka perlu mengambil ia. Dos yang akan ditunjukkan pada label ubat.

Ia adalah penting bahawa anda mengikuti arahan doktor anda tentang berapa banyak untuk memberi.

BAGAIMANA SAYA PERLU MEMBERIKAN?

Tablet boleh ditelan dengan segelas air, susu atau jus. Anak anda tidak perlu mengunyah tablet.

Kapsul boleh ditelan dengan segelas air, susu atau jus. Anak anda tidak perlu mengunyah kapsul.

Butiran: Taburkan atau kacau granul ke dalam segelas air atau skuasy dicairkan. Anak anda perlu minum semuanya segera. Kemudian tambah sedikit air atau skuasy dengan kaca, pusaran di sekitar dan meminta anak anda untuk meminumnya. Ini memastikan mereka mendapat semua ubat. Jangan berikan kepada mereka sebelum tidur.

Ubat cecair: Goncang botol dengan baik dan menyukat jumlah yang tepat menggunakan sudu ubat atau picagari oral. Anda boleh mendapatkan ini dari ahli farmasi anda. Jangan gunakan sudu teh dapur kerana ia tidak akan memberi jumlah yang betul.

APABILA UBAT PERLU MULA BEKERJA?

Ubat itu harus bermula untuk bekerja dalam masa 2 jam dan anak anda akan mempunyai kurang kekejangan dan kesakitan yang kurang.

BAGAIMANA JIKA ANAK SAYA SAKIT (MUNTAH)?

 • Jika kanak-kanak sakit kurang daripada 30 minit selepas dos mebeverine, memberi mereka dos yang sama lagi.
 • Jika anak anda sakit lebih daripada 30 minit selepas dos mebeverine, anda tidak perlu memberi mereka satu lagi dos. Tunggu sehingga dos normal seterusnya.

BAGAIMANA JIKA SAYA LUPA UNTUK MEMBERIKAN?

Jika anda biasanya memberikan dua kali sehari : Jika anda masih ingat sehingga 4 jam selepas anda sepatutnya memberikan satu dos, memberi anak anda dos yang terlepas. Sebagai contoh, jika anda biasanya memberikan dos pada kira-kira 07:00, anda boleh memberikan dos yang tertinggal pada bila-bila masa sehingga 11 pagi. Jika anda masih ingat selepas masa itu, tidak memberi dos yang terlepas. Tunggu sehingga dos normal seterusnya.

Jika anda biasanya memberikan tiga kali sehari : Jangan memberi dos yang terlepas. Hanya memberikan dos seterusnya seperti biasa.

Jangan sekali-kali memberi dos berganda mebeverine.

BAGAIMANA JIKA SAYA MEMBERI TERLALU BANYAK?

Anda tidak mungkin mendatangkan mudarat jika anda memberikan dos tambahan mebeverine dengan tidak sengaja. Jika anda bimbang bahawa anda mungkin telah memberi terlalu banyak, hubungi doktor anda atau NHS Direct (0845 4647 di England dan Wales; 08.454 24 24 24 di Scotland). Mempunyai ubat atau pembungkusan dengan anda jika anda menelefon untuk mendapatkan nasihat.

ADAKAH TERDAPAT SEBARANG KEMUNGKINAN KESAN SAMPINGAN?

Kami menggunakan ubat-ubatan untuk membuat anak-anak kita lebih baik, tetapi kadang-kadang mereka mempunyai kesan yang lain yang kami tidak mahu (kesan sampingan). Mebeverine jarang menyebabkan kesan sampingan jika diberikan pada dos yang betul.

KESAN SAMPINGAN ANDA PERLU MELAKUKAN SESUATU MENGENAINYA

Jika anak anda sesak nafas atau berdehit, atau muka, bibir atau lidah mereka mula membengkak, atau mereka membangunkan ruam, mereka mungkin alah kepada mebeverine. Membawa anak anda ke hospital atau hubungi ambulans dengan segera .

LAIN-LAIN KESAN SAMPINGAN YANG ANDA PERLU TAHU TENTANG
 • Fybogel® Mebeverine juga mengandungi julap yang dipanggil isphagula sekam. Anak anda mungkin merasa kembung atau lulus angin untuk beberapa hari apabila mereka mula-mula mula mengambil ubat, tetapi ini perlu menetap. Jika ia masih satu masalah selepas seminggu hubungi doktor anda.
 • Jika sakit perut anak anda mendapat lebih buruk selepas memulakan ubat ini, hubungi doktor anda.

Terdapat boleh, kadang-kadang, be-kesan sampingan lain yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda melihat apa-apa yang luar biasa dan bimbang, hubungi doktor anda.

BOLEHKAH UBAT-UBATAN LAIN DIBERIKAN PADA MASA YANG SAMA SEBAGAI MEBEVERINE?

 • Anda boleh memberi ubat anak anda yang mengandungi parasetamol atau ibuprofen, melainkan jika doktor anda memberitahu anda untuk tidak.
 • Fybogel® Mebeverine tidak boleh diambil dengan beberapa ubat-ubatan yang anda dapat pada preskripsi. Beritahu doktor atau ahli farmasi anda mengenai sebarang ubat anak anda mengambil sebelum memberi Fybogel® Mebeverine.
 • Semak dengan doktor atau ahli farmasi sebelum memberi apa-apa ubat-ubatan lain untuk anak anda. Ini termasuk ubat-ubatan herba atau pelengkap.

ADAKAH APA-APA LAGI YANG SAYA PERLU TAHU TENTANG UBAT INI?

 • kekejangan usus sering terkuat selepas makan, jadi ia biasanya terbaik untuk memberi mebeverine kira-kira 20 minit sebelum makan.

NASIHAT UMUM TENTANG UBAT-UBATAN

 • Cuba untuk memberikan ubat-ubatan pada kira-kira masa yang sama setiap hari, untuk membantu anda ingat.
 • Jika anda fikir orang lain mungkin telah mengambil ubat oleh kemalangan, hubungi doktor anda.
 • Jika anda tidak pasti ubat yang sedang bekerja, hubungi doktor anda tetapi terus memberikan ubat seperti biasa dalam masa yang sama. Jangan memberi dos tambahan kerana anda mungkin membahayakan.
 • Hanya memberikan ubat ini kepada anak anda. Jangan sekali-kali memberikannya kepada orang lain, walaupun jika keadaan mereka muncul untuk menjadi yang sama, kerana ini boleh mendatangkan mudarat.
 • Pastikan anda sentiasa mempunyai ubat yang mencukupi. Memerintahkan preskripsi baru sekurang-kurangnya 2 minggu sebelum anda berkesudahan.
 • Pastikan ubat yang anda mempunyai di rumah belum mencapai ‘terbaik sebelum’ atau ‘kegunaan’ tarikh pada bungkusan. Beri ubat lama kepada ahli farmasi anda untuk melupuskan.

DI MANA SAYA PERLU MENYIMPAN UBAT INI?

 • Pastikan ubat di dalam almari, jauh daripada haba dan cahaya matahari langsung. Ia tidak boleh disimpan melebihi 30 ° C.
 • Pastikan kanak-kanak tidak dapat melihat atau mencapai ubat.
 • Simpan ubat di dalam bekas itu ia datang.
 • Kembalikan ubat yang tidak digunakan kepada ahli farmasi.

YANG MENGHUBUNGI UNTUK MAKLUMAT LANJUT

Doktor anda, ahli farmasi atau jururawat akan dapat untuk memberikan anda maklumat lebih lanjut mengenai mebeverine dan tentang ubat-ubatan lain yang digunakan untuk merawat kekejangan usus.

Mymedabc.com