MECLOFENAMATE

Mymedabc.com

APAKAH MECLOFENAMATE?

Meclofenamate adalah ubat anti-radang bukan steroid (NSAID). Meclofenamate berfungsi dengan mengurangkan hormon yang menyebabkan keradangan dan kesakitan dalam badan.

Meclofenamate digunakan untuk merawat demam atau ringan kepada sakit sederhana di kalangan orang dewasa. Meclofenamate juga digunakan untuk melegakan gejala-gejala osteoartritis atau artritis reumatoid di kalangan orang dewasa dan remaja arthritis pada kanak-kanak yang berumur sekurang-kurangnya 14 tahun.

Meclofenamate juga digunakan untuk merawat sakit haid atau pendarahan haid yang berat.

Meclofenamate kadang-kadang digunakan jangka panjang untuk merawat gejala spondylitis ankylosing, artritis gout, atau sakit bahu yang disebabkan oleh radang kandung lendir atau tendinitis.

Meclofenamate juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

APAKAH YANG PERLU SAYA BINCANGKAN DENGAN KESIHATAN SAYA SEBELUM MENGAMBIL MECLOFENAMATE?

Anda tidak perlu menggunakan ubat ini jika anda ada alahan kepada meclofenamate atau NSAID lain seperti aspirin, ibuprofen (Advil, Motrin), naproxen (Aleve), celecoxib, diclofenac, indomethacin, meloxicam, dan lain-lain.

Meclofenamate boleh meningkatkan risiko serangan jantung atau strok, terutamanya jika anda menggunakannya jangka panjang atau mempunyai penyakit jantung. Jangan gunakan ubat ini sebelum atau selepas pembedahan pintasan jantung (arteri koronari bypass rasuah, atau bypass).

Meclofenamate juga boleh menyebabkan perut atau pendarahan usus, yang boleh membawa maut. Keadaan ini boleh berlaku tanpa amaran semasa anda menggunakan meclofenamate.

Untuk memastikan meclofenamate adalah selamat untuk anda, beritahu doktor anda jika anda mempunyai:

 • penyakit jantung, kegagalan jantung kongestif, tekanan darah tinggi;
 • sejarah serangan jantung, strok, atau darah beku;
 • sejarah ulser perut atau pendarahan;
 • sejarah perforation (lubang atau air mata) dalam esofagus, perut atau usus;
 • asma, atau sejarah reaksi alahan yang teruk kepada aspirin, sindrom terutamanya aspirin kongsi gelap;
 • hati atau penyakit buah pinggang;
 • polip di hidung;
 • jika anda merokok; atau
 • jika anda juga mengambil litium, ubat steroid (prednisone, methylprednisolone, dan lain-lain), diuretik ( “pil air”), atau pencair darah (warfarin, Coumadin).

Kategori kehamilan ialah C. Tidak diketahui sama ada meclofenamate akan membahayakan bayi dalam kandungan. Mengambil meclofenamate semasa 3 bulan terakhir kehamilan boleh membahayakan bayi dalam kandungan. Beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil semasa menggunakan ubat ini.

Ia adalah tidak diketahui sama ada meclofenamate melalui susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi yang menyusu. Anda tidak boleh menyusukan anak semasa menggunakan ubat ini.

Meclofenamate tidak sepatutnya diberikan kepada kanak-kanak yang berumur kurang daripada 14 tahun tanpa nasihat perubatan.

BAGAIMANA SAYA PERLU MENGAMBIL MECLOFENAMATE?

Ikut semua arahan pada label preskripsi anda. Jangan mengambil ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Jangan mengambil lebih daripada 400 miligram (mg) meclofenamate dalam satu hari.

Jika anda menggunakan ubat-ubatan jangka panjang ini, anda mungkin perlu ujian perubatan yang kerap di pejabat doktor anda.

Simpan pada suhu bilik, jauh dari kelembapan, haba, dan cahaya.

APA YANG AKAN BERLAKU SEKIRANYA SAYA TERTINGGAL SATU DOS?

Ambil dos tertinggal sebaik sahaja anda teringat. Langkau dos yang tertinggal jika ia hampir masa untuk dos yang dijadualkan berikutnya. Jangan ambil dos tambahan untuk menggantikan dos yang terlepas.

APAKAH YANG AKAN BERLAKU JIKA SAYA BERLEBIHAN?

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi talian Pusat Racun Negara di 1-800-222-1222.

Gejala dos berlebihan mungkin termasuk kencing menurun, kekeliruan, perubahan tingkah laku, keresahan, atau penyitaan (sawan).

APA YANG PERLU SAYA ELAKKAN SEMASA MENGAMBIL MECLOFENAMATE?

Tanya doktor atau ahli farmasi sebelum menggunakan mana-mana, alergi, atau ubat sakit sejuk.Banyak ubat-ubatan boleh didapati di kaunter mengandungi aspirin atau ubat-ubatan lain yang serupa dengan meclofenamate. Pengambilan produk tertentu bersama-sama boleh menyebabkan anda untuk mendapatkan terlalu banyak jenis ubat. Periksa label untuk melihat sama ada ubat yang mengandungi aspirin, ibuprofen, ketoprofen, atau naproxen.

Elakkan minum alkohol. Ia boleh meningkatkan risiko pendarahan perut.

APAKAH KESAN-KESAN SAMPINGAN YANG MUNGKIN MECLOFENAMATE?

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; sukar bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai:

 • gejala serangan jantung -chest sakit atau tekanan, sakit yang merebak ke rahang anda atau bahu, loya, berpeluh; atau
 • tanda-tanda strok kebas -sudden atau kelemahan (terutama pada sebelah badan), sakit kepala yang teruk secara tiba-tiba, pertuturan tidak jelas, masalah pandangan dan imbangan.

Berhenti menggunakan meclofenamate dan hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai:

 • bengkak, berat badan yang cepat, sedikit atau tiada air kecil;
 • ruam kulit, lebam, kesemutan teruk, kebas, sakit, lemah otot;
 • tanda-tanda pendarahan perut -bloody atau berlambat najis, batuk darah atau muntah yang kelihatan seperti serbuk kopi;
 • hati masalah -nausea, atas sakit perut, gatal-gatal, rasa letih, hilang selera makan, air kencing gelap, najis berwarna tanah liat, jaundis (kekuningan kulit atau mata); atau
 • teruk tindak balas kulit -fever, sakit tekak, bengkak di muka atau lidah anda, membakar dalam mata, sakit kulit, diikuti dengan ruam kulit merah atau ungu yang spread (terutamanya di muka atau bahagian atas badan) dan sebab-sebab melepuh dan mengelupas.

Orang dewasa mungkin lebih cenderung untuk mempunyai gejala pendarahan perut.

Kesan-kesan sampingan mungkin termasuk:

 • loya, sakit perut; atau
 • cirit-birit.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

APAKAH UBAT-UBATAN LAIN YANG AKAN MENJEJASKAN MECLOFENAMATE?

Tanya doktor anda sebelum menggunakan meclofenamate jika anda mengambil antidepresan seperti citalopram, Escitalopram, fluoxetine (Prozac), fluvoxamine, paroxetine, sertraline (Zoloft), trazodone, atau vilazodone. Mengambil mana-mana ubat-ubatan ini dengan NSAID boleh menyebabkan anda meremukkan atau berdarah dengan mudah.

ubat-ubatan lain boleh berinteraksi dengan meclofenamate, termasuk preskripsi dan over-the-kaunter ubat-ubatan, vitamin, dan produk herba. Beritahu setiap penyedia penjagaan kesihatan anda tentang semua ubat yang anda gunakan sekarang dan apa-apa ubat anda memulakan atau berhenti mengguna.

DI MANA SAYA BOLEH MENDAPATKAN MAKLUMAT LANJUT?

ahli farmasi anda boleh memberikan lebih banyak maklumat mengenai meclofenamate.

VIDEO MECLOFENAMATE

Mymedabc.com