MELOXICAM

Mymedabc.com

APA MELOXICAM?

Meloxicam, dijual di bawah jenama Mobic, adalah ubat preskripsi yang digunakan untuk merawat kesakitan dan keradangan.

Meloxicam ditetapkan untuk orang-orang yang mempunyai kelembutan, bengkak, dan kesakitan yang disebabkan oleh keradangan osteoartritis, artritis reumatoid, dan rheumatoid remaja dan artritis idiopatik (JRA / JIA).

Meloxicam, ubat bukan steroid anti-radang (NSAID), kerja-kerja dengan menyekat enzim yang bertanggungjawab untuk membuat prostaglandin, sebatian yang menyumbang kepada keradangan, keradangan terutamanya bersama.

Dengan mengurangkan tahap prostaglandin, keradangan dan gejala-gejala lain dapat dikurangkan.

Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) meluluskan meloxicam pada April 2000.

Boehringer Ingelheim Pharmaceuticals mengeluarkan jenama Mobic, manakala pengeluar lain membuat bentuk generik.

AMARAN MELOXICAM

Jika anda mempunyai serangan asma, gatal-gatal, atau lain-lain reaksi alahan seperti selepas mengambil aspirin atau NSAID lain, anda tidak perlu menggunakan meloxicam.

Pastikan anda memberitahu doktor anda jika anda mempunyai mana-mana masalah pada masa lalu.

Jangan sekali-kali menggunakan meloxicam betul sebelum atau selepas menjalani pembedahan jantung dipanggil pintasan rasuah arteri koronari (CABG).

Anda juga tidak boleh menjadi calon untuk ubat ini jika anda mempunyai ulser, pendarahan perut, atau buah pinggang atau hati masalah yang teruk.

Perlu diingat bahawa ulser perut dan pendarahan perut boleh berlaku pada bila-bila masa semasa rawatan dengan mana-mana NSAID, termasuk meloxicam.

Sedar bahawa ulser perut dan pendarahan boleh berlaku tanpa gejala amaran, dan boleh menyebabkan kematian.

Peluang menghidapi ulser perut atau kenaikan pendarahan gastrousus dengan:

 • Mengambil ubat penipisan darah seperti kortikosteroid dan anticoagulants
 • penggunaan yang lebih panjang
 • merokok
 • umur yang lebih tua
 • Mempunyai kesihatan yang kurang baik
 • minum arak

Ada yang mendapat amaran pendarahan dalam bentuk membakar sakit perut, najis hitam, atau muntah perut. Jika anda mengalami mana-mana gejala-gejala ini, hubungi doktor anda.

Ia juga mungkin untuk mengekalkan kerosakan hati dengan mengambil NSAIDS seperti meloxicam.

Tanda-tanda amaran kerosakan hati termasuk rasa loya, muntah-muntah, keletihan, hilang selera makan, gatal-gatal, jaundis (kekuningan pada kulit atau mata), dan air kencing gelap.

ubat ini juga boleh menyebabkan pengekalan cecair dan bengkak, yang boleh menyumbang kepada kegagalan jantung.

Meloxicam dikaitkan dengan peningkatan risiko serangan jantung, strok, dan tekanan darah tinggi.Penggunaan jangka panjang boleh meningkatkan risiko ini.

Untuk memastikan keselamatan anda apabila mengambil ubat ini, beritahu doktor anda jika anda mempunyai mana-mana syarat-syarat berikut:

 • A sejarah serangan jantung, strok, atau darah beku
 • Penyakit jantung, kegagalan jantung kongestif, atau tekanan darah tinggi
 • Sejarah ulser perut atau pendarahan
 • Penyakit hati atau buah pinggang
 • A gangguan penyitaan seperti epilepsi
 • asma
 • Polip di hidung
 • merokok tembakau

Anda perlu bercakap dengan doktor atau ahli farmasi sebelum menggunakan sejuk lain, alergi, atau ubat sakit, kerana ubat-ubatan sama dengan meloxicam wujud dalam ubat-ubatan gabungan banyak.

Jika anda mengambil meloxicam, berhati-hati memeriksa label pada produk lain yang anda mengambil untuk melihat jika mereka juga mengandungi NSAID yang seperti aspirin, ibuprofen, ketoprofen, atau naproxen.

Mengambil terlalu banyak NSAID boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius seperti ulser perut, pendarahan gastrousus, atau masalah kardiovaskular.

MELOXICAM DAN KEHAMILAN

Wanita hamil dinasihatkan untuk mengelak daripada mengambil meloxicam, terutamanya pada lewat kehamilan mereka, melainkan jika doktor mereka telah menentukan potensi faedah melebihi potensi risiko kepada janin.

Beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil semasa mengambil meloxicam, kerana ia boleh menjejaskan kesuburan anda dan / atau membahayakan bayi dalam kandungan.

Ia adalah tidak diketahui sama ada ubat yang akan masuk ke dalam susu ibu.

Walau bagaimanapun, ubat harus dielakkan semasa menyusu, jadi beritahu doktor anda jika anda sedang menyusukan anak atau merancang untuk berbuat demikian.

Jangan sekali-kali memberi meloxicam kepada kanak-kanak di bawah dua tahun tanpa terlebih dahulu bercakap dengan doktor anda.

MELOXICAM UNTUK ANJING DAN KUCING

Meloxicam boleh ditetapkan bagi untuk anjing dan kucing untuk menguruskan kesakitan dan keradangan mereka.

Selain sakit arthritis, meloxicam yang ditetapkan kepada anjing untuk sakit daripada pembedahan, prosedur pergigian, kanser, atau kecederaan.

Kerana risiko yang meningkat kesan sampingan pada kucing, meloxicam mempunyai penggunaan terhad pada kucing dan secara umumnya hanya ditetapkan sebagai dos tunggal.

Kesan-kesan sampingan boleh termasuk hilang selera makan, muntah-muntah, cirit-birit, pendarahan, dan ulser perut.

KESAN-KESAN SAMPINGAN MELOXICAM

Pesakit yang mengambil meloxicam mungkin mengalami pelbagai kemudahan yang ada kesan sampingan, termasuk syarat-syarat yang kurang serius:

 • Pedih ulu hati, cirit-birit
 • Kembung, gas, sembelit
 • Sakit perut, loya, muntah-muntah
 • Pening, sakit kepala

Jika anda mendapati mana-mana tanda-tanda anafilaksis (reaksi alahan yang teruk), seperti gatal-gatal, sukar bernafas, bengkak pada muka, bibir, lidah atau tekak, mendapatkan bantuan kecemasan segera.

Berhenti mengambil meloxicam dan hubungi doktor anda dengan segera jika anda mengalami masalah berikut:

 • Sakit dada, lemah, sesak nafas, pertuturan tidak jelas, masalah pandangan dan imbangan
 • Hitam, berdarah, atau najis berlambat
 • Batuk darah atau muntah yang kelihatan seperti serbuk kopi
 • Bengkak atau berat badan yang cepat
 • Kencing kurang daripada biasa atau tidak sama sekali
 • Loya, sakit atas perut, gatal-gatal, hilang selera makan, air kencing gelap, najis tanah liat berwarna, atau penyakit kuning
 • Ruam kulit, lebam, kesemutan teruk, kebas, sakit, lemah otot
 • tindak balas kulit yang teruk, disertai dengan demam, sakit tekak, bengkak di muka atau lidah anda, membakar dalam mata, sakit kulit, diikuti dengan ruam kulit merah atau ungu yang spread (terutamanya di muka atau bahagian atas badan) dan sebab-sebab melepuh dan mengelupas

masalah serius yang lain mungkin berlaku yang bukan sebahagian daripada senarai, jadi ia adalah satu idea yang baik untuk bercakap dengan doktor anda mengenai semua kesan sampingan.

INTERAKSI MELOXICAM

MELOXICAM DAN DADAH INTERAKSI

Menyediakan senarai terperinci semua ubat anda dengan doktor anda, termasuk preskripsi dan over-the-kaunter ubat, bersama-sama dengan vitamin dan makanan tambahan herba.

Meloxicam boleh meningkatkan tahap darah litium (Eskalith, Lithobid) dengan mengurangkan perkumuhan dadah oleh buah pinggang. Tahap meningkat boleh membawa kepada ketoksikan litium.

Meloxicam boleh mengurangkan keberkesanan ubat tekanan merendahkan darah.

Jika anda menggabungkan meloxicam dengan methotrexate (Rheumatrex, Trexall) atau aminoglycosides seperti gentamicin (Garamycin), tahap darah anda daripada methotrexate atau aminoglycoside mungkin meningkat, membawa kepada lebih methotrexate atau kesan-kesan sampingan yang berkaitan aminoglycoside.

Meloxicam meningkatkan kesan negatif cyclosporine pada fungsi buah pinggang, di samping mengurangkan kesan furosemide (Lasix) dan diuretik thiazide.

Di samping itu, jika anda mengambil pencair darah mulut seperti aspirin, warfarin (Coumadin), atau clopidogrel (Plavix), anda perlu mengelakkan meloxicam kerana ia juga menipis darah.penipisan darah yang berlebihan boleh membawa kepada pendarahan.

Juga, mengambil kortikosteroid seperti prednisone juga boleh meningkatkan risiko pendarahan anda.

Mereka yang mempunyai sejarah serangan asma, gatal-gatal, atau reaksi alahan lain untuk aspirin dan NSAIDS lain harus mengelak daripada mengambil meloxicam.

Jika anda mengambil aspirin dengan ubat ini, mungkin ada peningkatan risiko menghidap ulser gastrousus, dan meloxicam boleh mengurangkan keberkesanan aspirin.

Orang boleh meningkatkan risiko mereka untuk mendapat ulser perut jika mereka mempunyai lebih daripada tiga minuman beralkohol sehari semasa menggunakan meloxicam atau NSAIDS lain.

Meloxicam mungkin tidak berfungsi dengan baik jika anda menggunakan cholestyramine (Questran), colestipol (Colestid) dan colesevelam (Welchol), kerana ubat-ubatan ini menghalang penyerapan daripada usus.

Akhir sekali, meloxicam mengandungi sorbitol, dan menggabungkan sulfonate natrium polistirena (Kayexalate) dengan sorbitol boleh menyebabkan nekrosis usus maut.

Oleh itu, ia adalah amat penting bahawa anda tidak menggabungkan ubat ini dengan Kayexalate.

MELOXICAM DAN ALKOHOL

Elakkan minum alkohol semasa mengambil meloxicam, kerana ia boleh meningkatkan risiko pendarahan perut.

MELOXICAM DOS

Secara umumnya, dos harian yang disyorkan meloxicam adalah 7.5 mg.

Doktor anda mungkin meningkatkan dos kepada 15 mg.

Meloxicam perlu diambil seperti yang ditetapkan, pada dos serendah mungkin rawatan anda dan untuk masa yang singkat diperlukan.

Ambil meloxicam dengan segelas air. Telan pil; tidak mengunyah atau biarkan ia cair / larut dalam mulut anda.

Ambil meloxicam dengan atau tanpa makanan. Mengambil ia dengan makanan boleh membantu mencegah sakit perut.

Juga, tunggu sekurang-kurangnya 30 minit selepas mengambil meloxicam sebelum berbaring untuk membantu mencegah sakit perut.

MELOXICAM OVERDOSE

Adalah penting untuk mengambil ini dan ubat lain sebagaimana yang ditetapkan. Jika anda rasa anda telah mengambil terlalu banyak mendapatkan bantuan kecemasan dengan segera.

Tanda-tanda dos berlebihan mungkin termasuk gejala seperti asma, loya, muntah-muntah, gastrik, dan sakit perut atas atau rasa terbakar.

TERLEPAS DOS MELOXICAM

Jika anda secara tidak sengaja terlepas dos meloxicam, bawa ia sebaik sahaja anda ingat.

Jika anda tidak ingat sehingga hari berikutnya, abaikan dos yang tertinggal dan meneruskan rutin dos biasa anda.

Jangan ambil dos berganda meloxicam.

VIDEO MELOXICAM

Mymedabc.com