MENOTROPINS

Mymedabc.com

APA MENOTROPINS?

Menotropins adalah campuran sama hormon yang berlaku secara semulajadi perangsang folikel (FSH) dan hormon luteinizing (LH). FSH dan LH adalah penting untuk pembangunan folikel (telur) yang dihasilkan oleh ovari dan untuk pembangunan sperma.

Menotropins digunakan untuk merangsang ovulasi (pengeluaran telur) apabila ovari wanita boleh menghasilkan folikel tetapi rangsangan hormon kekurangan. Menotropins juga digunakan untuk merangsang pembangunan pelbagai telur untuk persenyawaan in vitro. Begitu juga, menotropins digunakan untuk merangsang pengeluaran sperma pada lelaki yang mempunyai testis berfungsi tetapi dalam yang rangsangan hormon kekurangan.

Menotropins juga boleh digunakan untuk tujuan selain daripada yang disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Menotropins boleh meningkatkan kemungkinan kelahiran berganda. Kelahiran berganda boleh membawa risiko tambahan untuk kedua-dua ibu dan janin.

Menotropins tidak akan mendorong ovulasi atau sperma jika ovari atau testis anda tidak berfungsi dengan baik.

Jangan gunakan menotropins tanpa pengambilan pertama dengan doktor anda jika anda

 • mungkin mengandung;
 • mempunyai masalah tiroid;
 • mempunyai kanser atau tumor payudara, ovari, rahim, hipotalamus atau kelenjar pituitari;
 • mempunyai pendarahan faraj yang tidak dikenal pasti;
 • mempunyai sista ovari atau pembesaran; atau
 • mempunyai apa-apa penyakit perubatan yang serius atau kronik yang lain.

Anda mungkin tidak dapat menggunakan menotropins, atau anda mungkin memerlukan pelarasan dos atau pemantauan khas jika anda mempunyai mana-mana syarat yang disenaraikan di atas.

Jangan gunakan menotropins jika anda hamil. Menotropins berada dalam Kategori kehamilan FDA X. Ini bermakna bahawa mereka diketahui menyebabkan kecacatan kelahiran.

Ia adalah tidak diketahui sama ada menotropins masuk ke dalam susu ibu. Jangan gunakan menotropins tanpa terlebih dahulu berbincang dengan doktor anda jika anda menyusukan bayi.

KESAN-KESAN SAMPINGAN MENOTROPINS

Berhenti menggunakan menotropins dan dapatkan rawatan perubatan kecemasan jika anda mengalami reaksi alergi (sukar bernafas, penutupan tekak anda, bengkak pada bibir, lidah, atau muka, atau gatal-gatal).

Kurang daripada 2 \% daripada pesakit wanita dirawat dengan menotropins membangunkan sindrom hyperstimulation ovari (OHSS), terutamanya selepas pusingan pertama terapi. Gejala OHSS termasuk bengkak pada tangan atau kaki, sakit perut dan bengkak, sesak nafas, berat badan, dan loya atau muntah-muntah. OHSS boleh membawa maut. Beritahu doktor anda dengan segera atau mendapatkan rawatan perubatan kecemasan jika anda mengalami apa-apa kesan sampingan.

paru-paru yang serius (paru-paru dan pernafasan) syarat-syarat yang telah dilaporkan dalam pesakit yang menggunakan menotropins. Dapatkan rawatan perubatan jika anda mengalami sebarang perubahan mendadak dalam pernafasan anda.

Kesan sampingan yang lain juga boleh berlaku. Beritahu doktor anda jika anda mengalami

 • pembesaran ovari menyampaikan sebagai perut atau sakit pelvis, kelembutan, tekanan, atau bengkak;
 • loya, muntah-muntah, atau cirit-birit;
 • sesak nafas;
 • sakit, kehangatan, atau kelembutan berpusat di lengan atau kaki;
 • demam atau menggigil;
 • sakit kepala atau mengantuk;
 • kelemahan atau sakit otot atau sendi;
 • pembesaran payudara atau kelembutan;
 • sakit, bengkak, atau kerengsaan pada tempat suntikan; atau
 • ruam.

Menotropins boleh meningkatkan kemungkinan kelahiran berganda. Kelahiran berganda boleh membawa risiko tambahan untuk kedua-dua ibu dan janin.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

MENOTROPINS INTERAKSI

Tiada sekatan ke atas makanan, minuman, atau aktiviti semasa terapi dengan menotropins melainkan jika doktor anda mengarahkan selainnya.

Ia adalah tidak diketahui sama ada ubat-ubatan lain akan berinteraksi dengan menotropins.Berbincang dengan doktor dan ahli farmasi anda sebelum mengambil sebarang preskripsi atau over-the-kaunter ubat termasuk vitamin, mineral, dan produk herba.

MENOTROPINS DOS

Gunakan menotropins seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Jika anda tidak faham arahan ini, tanya doktor, jururawat, atau ahli farmasi untuk menjelaskan kepada anda.

Rumusan menotropins bertujuan untuk suntikan intramuskular (suntikan ke dalam otot) tidak boleh ditadbir subcutaneously (di bawah kulit), dan sebaliknya. Jika anda sedang mentadbir ubat ini di rumah, doktor anda akan memberikan anda arahan terperinci mengenai bagaimana untuk campuran penyelesaian dan memberi diri suntikan. Jangan menyuntik menotropins jika anda tidak pasti bagaimana.

Gunakan penyelesaian serta-merta selepas ia bercampur. Buang mana-mana ubat yang ditinggalkan.

Jangan sekali-kali menggunakan semula jarum atau picagari. Melupuskan semua jarum dan alat suntikan, tusukan tahan bekas pelupusan yang sesuai.

menotropins Simpan pada suhu bilik atau di dalam peti sejuk, jauh daripada cahaya langsung, kelembapan, dan haba.

Dos berlebihan menotropins tidak mungkin mengancam kehidupan. Beritahu doktor anda dengan segera atau hubungi bilik kecemasan atau pusat kawalan racun untuk mendapatkan nasihat.

Tanda-tanda menotropins berlebihan tidak diketahui. sindrom hyperstimulation ovari (OHSS) boleh menyebabkan dengan dos berlebihan menotropins. Gejala OHSS termasuk bengkak pada tangan atau kaki, sakit perut dan bengkak, sesak nafas, berat badan, dan loya atau muntah-muntah. OHSS boleh membawa maut.

Hubungi doktor anda jika anda terlepas dos menotropins. Jangan gunakan dua dos ubat ini tanpa berbincang dengan doktor anda.

VIDEO MENOTROPINS

Mymedabc.com