MEQUITAZINE

Mymedabc.com

Mequitazine (nama perdagangan Primalan ) adalah andanticholinergic antihistamin daripada kelas phenothiazine kimia. Ia digunakan untuk merawat alahan dan rinitis.

KONTRA

penyakit hati yang teruk; bayi pra-matang atau neonat cukup bulan.

LANGKAH PERLINDUNGAN KHAS

Kehamilan, penyusuan; Penyakit jantung yang teruk; asma; sudut penutupan glaukoma, kencing, hiperplasia prostatik, halangan pyloroduodenal; kerosakan buah pinggang dan hati; warga tua, kanak-kanak; epilepsi. Boleh mengganggu keupayaan untuk memandu atau mengendalikan jentera.

REAKSI BURUK DADAH

CNS kemurungan termasuk mengantuk sedikit untuk tidur nyenyak, keletihan, pening, tidak berkordinasi. Sakit kepala, kemerosotan psikomotor dan kesan antimuscarinic. Jarang, ruam dan tindak balas hipersensitiviti, gangguan darah, sawan, berpeluh, myalgia, paraesthesias, kesan extrapyramidal, gegaran, kekeliruan, tidur dan GI gangguan, tinnitus, tekanan darah rendah, kehilangan rambut. Photosensitivity, penyakit kuning.

INTERAKSI DADAH

kesan dipertingkatkan CNS depressants seperti alkohol, barbiturat, hipnotik, analgesik opioid, sedatif anxiolytic dan antipsikotik. Boleh topeng tanda-tanda ototoxicity disebabkan oleh aminoglycosides. pemanjangan QT dilaporkan dengan spiramycin.

Mymedabc.com