MEROPENEM

Mymedabc.com

APA MEROPENEM?

Meropenem adalah antibiotik yang melawan bakteria.

Meropenem digunakan untuk merawat jangkitan yang teruk pada kulit atau perut. Meropenem juga digunakan untuk merawat meningitis bakteria (jangkitan otak atau saraf tunjang).

Meropenem juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Anda tidak perlu menggunakan ubat ini jika anda mempunyai sejarah alahan kepada ubat-ubatan antibiotik tertentu, seperti penisilin.

Anda tidak perlu menggunakan Meropenem jika anda alah kepadanya, atau jika anda mempunyai sejarah alahan kepada ubat-ubatan antibiotik tertentu, seperti:

 • amoxicillin, ampicillin, Augmentin, Timentin, Unasyn, Zosyn;
 • cefdinir, cefprozil, cefuroxime, cephalexin, dan antibiotik sefalosporin lain;
 • dicloxacillin, nafcillin, oxacillin, ticarcillin; atau
 • apa-apa antibiotik penisilin.

Untuk memastikan Meropenem adalah selamat untuk anda, beritahu doktor anda jika anda mempunyai:

 • sejarah kecederaan kepala atau tumor otak;
 • epilepsi atau gangguan penyitaan lain; atau
 • penyakit buah pinggang (atau jika anda menjalani rawatan dialisis).

kategori FDA kehamilan B. Meropenem dijangka tidak akan membahayakan bayi dalam kandungan. Beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil semasa rawatan.

Ia adalah tidak diketahui sama ada Meropenem melalui susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi yang menyusu. Beritahu doktor anda jika anda menyusukan bayi.

KESAN-KESAN SAMPINGAN MEROPENEM

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; sukar bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai:

 • cirit-birit yang berair atau berdarah;
 • penyitaan (sawan);
 • kudis atau tompok putih dalam mulut atau tekak (jangkitan yis atau “thrush”); atau
 • kulit pucat, rasa pitam atau sesak nafas, kadar jantung yang cepat, masalah menumpukan perhatian.

Kesan-kesan sampingan mungkin termasuk:

 • sakit kepala;
 • cirit-birit ringan, sembelit;
 • loya, muntah-muntah;
 • ruam kulit ringan, kebas atau perasaan tingly;
 • gatal-gatal faraj atau pelepasan; atau
 • kesakitan, bengkak, atau lebam di mana ubat yang disuntik.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

MEROPENEM INTERAKSI

Ubat ini boleh mengganggu pemikiran atau tindak balas anda. Berhati-hati jika anda memandu atau melakukan apa-apa yang memerlukan anda berjaga-jaga.

ubat-ubatan antibiotik boleh menyebabkan cirit-birit, yang boleh menjadi tanda jangkitan baru.Jika anda mempunyai cirit-birit yang berair atau berdarah, berhenti menggunakan Meropenem dan hubungi doktor anda. Jangan gunakan ubat anti-cirit-birit melainkan jika doktor anda memberitahu anda.

Beritahu doktor mengenai semua ubat yang anda gunakan, dan mereka yang anda memulakan atau berhenti menggunakan semasa rawatan anda dengan Meropenem, terutama sekali:

 • natrium divalproex;
 • probenecid; atau
 • asid valproic.

Senarai ini tidak lengkap. ubat-ubatan lain boleh berinteraksi dengan Meropenem, termasuk preskripsi dan over-the-kaunter ubat-ubatan, vitamin, dan produk herba. Tidak semua interaksi mungkin disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

MEROPENEM DOS

Meropenem disuntik ke dalam vena melalui IV. Anda boleh ditunjukkan bagaimana untuk menggunakan IV di rumah. Jangan menyuntik diri ubat ini jika anda tidak faham bagaimana untuk memberi suntikan dan betul melupuskan jarum digunakan, IV tiub, dan lain-lain digunakan untuk menyuntik ubat.

Meropenem biasanya diberikan setiap 8 jam. Ikut semua arahan pada label preskripsi anda.Jangan gunakan ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Meropenem mesti bercampur dengan cecair (pelarut) sebelum menggunakannya. Jika anda menggunakan suntikan di rumah, pastikan anda memahami bagaimana untuk bergaul dengan baik dan menyimpan ubat.

Jangan campurkan ubat suntikan lain dalam beg IV yang sama atau tiub digunakan untuk diberikan suntikan Meropenem anda.

Gunakan jarum pakai buang hanya sekali, kemudian buang dalam bekas tusukan-bukti (minta ahli farmasi anda di mana anda boleh mendapatkan satu dan bagaimana membereskannya). Bekas ini daripada capaian kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Gunakan ubat ini untuk tempoh yang ditetapkan penuh masa. Simptom anda mungkin hilang sebelum jangkitan benar-benar dibersihkan. dos Skipping juga boleh meningkatkan risiko jangkitan lanjut yang tahan antibiotik. Meropenem tidak akan merawat jangkitan virus seperti selesema sejuk atau biasa.

Jika anda menggunakan ubat-ubatan jangka panjang ini, anda mungkin perlu ujian perubatan yang kerap di pejabat doktor anda.

Simpan botol belum dibuka pada suhu bilik sejuk jauh dari kelembapan dan haba.

Selepas mencampurkan ubat anda, anda perlu menggunakannya dalam beberapa jam tertentu. Ini akan bergantung kepada pelarut dan bagaimana anda menyimpan campuran (pada suhu bilik sejuk, atau di dalam peti sejuk). Berhati-hati mengikuti pencampuran dan penyimpanan arahan yang diberikan dengan ubat anda. Tanya ahli farmasi anda sekiranya anda mempunyai soalan.

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi talian Pusat Racun Negara di 1-800-222-1222.

Gunakan dos tertinggal sebaik sahaja anda teringat. Langkau dos yang tertinggal jika ia hampir masa untuk dos yang dijadualkan berikutnya. Jangan gunakan ubat tambahan untuk menggantikan dos yang terlepas.

VIDEO MEROPENEM

Mymedabc.com