METHOTREXATE

Mymedabc.com
Jenis ubat Ubat anti-kanser antimetabolite
Digunakan untuk kanser; artritis reumatoid; psoriasis
Juga dipanggil Maxtrex®; Metoject®
Terdapat sebagai Tablet dan suntikan

Methotrexate digunakan untuk merawat keadaan di mana beberapa jenis ‘aktiviti terlebih’ di dalam badan yang menyebabkan masalah.

Dalam kanser, sel-sel tertentu dalam badan berkembang dan membiak terlalu cepat. Sel-sel ini kemudian merebak dan merosakkan tisu-tisu berhampiran. Methotrexate berfungsi dengan menghentikan pertumbuhan sel-sel kanser. Hal ini dengan menjejaskan bahan genetik sel-sel dan ini mengurangkan bilangan sel-sel baru yang badan anda membuat.

Ia dikatakan bahawa rheumatoid arthritis adalah disebabkan oleh lebih-aktiviti sistem imun.Sistem imun anda biasanya melindungi badan anda daripada serangan oleh perkara-perkara yang akan memudaratkan, seperti kuman. Walau bagaimanapun, dalam artritis reumatoid, sistem imun anda mula menyerang bahagian tubuh anda sendiri seolah-olah mereka asing. Walaupun ia tidak diketahui dengan tepat bagaimana methotrexate kerja-kerja dalam artritis reumatoid, ia dianggap sebagai mempunyai kesan ke atas cara kerja sistem imun anda.

Dalam psoriasis, sel-sel kulit pada lapisan luar kulit anda membiak lebih cepat daripada biasa. Ini menyebabkan kawasan menebal kulit. Methotrexate membantu dalam psoriasis dengan mengurangkan kelebihan pengeluaran sel-sel kulit.

Methotrexate juga ditetapkan untuk beberapa keadaan yang tidak dinyatakan di dalam risalah ini.Jika anda telah ditetapkan untuk mana-mana keadaan lain, tanya doktor anda jika anda memerlukan maklumat lanjut mengenai rawatan anda.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil methotrexate ia adalah penting bahawa doktor anda tahu:

 • Jika anda hamil atau merancang untuk mempunyai anak pada masa hadapan.
 • Jika anda sedang menyusukan bayi.
 • Jika anda kurang sihat dengan jangkitan.
 • Jika anda mempunyai ulser perut.
 • Jika anda mempunyai sebarang masalah gastrousus, atau cirit-birit.
 • Jika anda mempunyai sebarang masalah dengan cara kerja hati atau bagaimana kerja buah pinggang anda.
 • Jika anda mempunyai gangguan darah.
 • Jika anda mengambil atau menggunakan mana-mana ubat-ubatan lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat.
 • Sebelum anda memulakan rawatan ini, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek anda dan apa-apa maklumat bertulis lain yang anda diberikan. risalah pengeluar akan memberikan anda lebih banyak maklumat mengenai methotrexate dan senarai penuh kesan-kesan sampingan yang mungkin anda alami daripada mempunyai ia.
 • Methotrexate akan ditetapkan untuk anda oleh doktor pakar yang berpengalaman dalam merawat condition.You anda sama ada akan dibekalkan dengan tablet untuk mengambil, atau, aturan akan dibuat untuk anda untuk menghadiri klinik untuk menerima methotrexate sebagai suntikan.
 • Jika anda diberi tablet, anda akan ditetapkan satu dos setiap minggu . Anda mesti tidakmengambil methotrexate setiap hari. Doktor anda akan memberitahu anda berapa banyak tablet untuk mengambil setiap minggu – ini akan dikira mengikut keadaan anda, atau untuk berat badan dan ketinggian anda. Ia adalah penting bahawa anda mengambil bilangan yang betul tablet pada hari yang sama dalam seminggu. Ambil tablet tepat seperti yang doktor anda memberitahu anda. Dos yang anda sedang ditetapkan akan dicetak pada label pek anda untuk mengingatkan anda apa yang doktor anda telah berkata.
 • tablet methotrexate boleh didapati dalam dua kekuatan: 2.5 mg dan 10 mg. Anda hanya akan diberikan satu kekuatan tablet. Jika tablet anda kelihatan berbeza kepada bekalan terakhir anda bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk mendapatkan nasihat.
 • Menelan tablet dengan minuman air. Anda boleh mengambil methotrexate sebelum atau selepas makan.
 • Jika anda terlupa mengambil satu dos, ambil ia sebaik sahaja anda ingat, jika ia dalam dua hari apabila anda perlu mengambilnya. Jika anda telah terlepas dos anda dengan lebih daripada dua hari, hubungi doktor atau klinik untuk mendapatkan nasihat mengenai apa yang perlu dilakukan. Jangan sekali-kali mengambil dua dos bersama-sama untuk menggantikan dos yang terlepas.
 • Anda mungkin akan diminta untuk mengambil pil asid folinic semasa anda berada di methotrexate. Ini adalah untuk membantu mengurangkan kesan sampingan yang tidak diingini. Doktor anda akan memberitahu yang hari (atau hari) dalam seminggu untuk mengambilnya.
 • Adalah penting bagi anda untuk mengetahui mengapa methotrexate telah ditetapkan untuk anda serta bagaimana anda mengambilnya. Jika anda tidak pasti mengapa anda mengambil, atau apa dos untuk mengambil, atau mana hari dalam seminggu untuk membawanya ke atas, minta doktor anda.
 • Anda mesti cuba untuk temu janji biasa anda dengan doktor atau hospital. Ini supaya kemajuan anda boleh disemak. Anda akan perlu mempunyai ujian darah biasa semasa rawatan anda dengan methotrexate.
 • Jangan mengambil sebarang ubat-ubatan tahan sakit yang mengandungi aspirin atau bukan steroid ubat anti-radang (seperti ibuprofen dan diclofenac) melainkan jika ia telah ditetapkan untuk anda oleh doktor anda. Juga, jangan mengambil apa-apa persediaan vitamin yang mengandungi asid folik melainkan jika ditetapkan oleh doktor anda. Ini penting kerana ubat-ubatan yang disenaraikan di sini boleh mengganggu methotrexate dan menyebabkan anda kemudaratan. Sesetengah ubat-ubatan yang boleh dibeli di kaunter boleh mengandungi ubat-ubatan ini, jadi periksa dengan ahli farmasi anda sekiranya anda tidak pasti.
 • Jika anda minum alkohol, tanya doktor anda untuk mendapatkan nasihat. Doktor anda mungkin mengesyorkan bahawa anda tidak minum alkohol semasa anda berada di ubat ini.
 • Anda mesti mengelakkan diri daripada hamil atau bapa kepada kanak-kanak semasa anda berada di methotrexate. Anda juga perlu mengelakkan ini untuk tiga bulan lagi selepas rawatan anda telah selesai. Pastikan anda telah berbincang dengan doktor anda yang jenis kontrasepsi adalah sesuai bagi anda dan pasangan anda. Anda juga mungkin ingin bertanya kepada doktor anda untuk mendapatkan nasihat perancang keluarga jika anda bercadang untuk mempunyai anak-anak pada masa akan datang (terutamanya jika anda seorang lelaki).
 • Cuba untuk mengendalikan tablet sebagai sedikit yang mungkin, dan basuh tangan selepas menyentuh mereka.
 • Mana-mana tablet yang tidak diingini atau apa-apa sisa daripada suntikan mesti dilupuskan dengan cara yang istimewa. Jika anda perlu untuk melupuskan methotrexate, tanya farmasi tempatan anda untuk mendapatkan nasihat.
 • Tiada sebarang imunisasi (vaksin) semasa anda mengambil ubat ini dan untuk beberapa bulan selepas itu, tanpa berbincang dengan doktor anda terlebih dahulu. Methotrexate merendahkan rintangan badan anda dan terdapat peluang yang anda boleh mendapat jangkitan dari beberapa vaksin.
 • Jika anda menghadapi pembedahan atau rawatan pergigian memberitahu orang yang menjalankan rawatan yang ubat yang anda ambil.

Methotrexate boleh mengurangkan bilangan sel putih dalam darah anda, meningkatkan peluang anda mendapat jangkitan. Anda perlu mengambil langkah berjaga-jaga untuk mengurangkan risiko jangkitan – jika boleh, elakkan orang yang anda tahu adalah kurang sihat, dan beritahu doktor anda jika anda fikir anda mendapat sakit tekak atau jika anda mempunyai suhu yang tinggi.

Doktor anda akan berbincang dengan anda kemungkinan kesan sampingan yang tidak diingini rawatan. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang paling biasa dikaitkan dengan methotrexate. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan tablet / suntikan anda. Beritahu doktor anda jika anda mengalami mana-mana yang berikut:

Common-kesan sampingan methotrexate Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Demam dan sakit tekak, jangkitan (disebabkan oleh perubahan dalam bilangan sel-sel darah) Beritahu doktor anda mengenai ini secepat mungkin
Rasa atau sakit, hilang selera makan, ketidakselesaan perut, cirit-birit Makan makanan yang ringkas (mengelakkan makanan yang kaya atau pedas). Jika ini menjadi menyusahkan, beritahu doktor anda
mulut yang sakit, ulser mulut Bercakap dengan doktor anda mengenai ini

Penting : Jika anda mengalami mana-mana gejala jarang tetapi lebih serius berikut, beritahu doktor anda dengan segera:

 • sakit tekak, ulser mulut, mana-mana lebam yang luar biasa.
 • Teruk sakit perut, sakit, air kencing gelap.
 • Rasa sesak nafas, batuk, suhu yang tinggi.
 • Ruam kulit yang teruk.

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh ubat ini, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

VIDEO METHOTREXATE

Mymedabc.com