METHOTRIMEPRAZINE

Mymedabc.com

GAMBARAN KESELURUHAN

Methotrimeprazine (Maleate) adalah antipsychotic dengan tindakan, kegunaan dan kesan buruk yang serupa dengan Chlorpromazine.it juga mempunyai beberapa analgesik dan sedating hartanah perticularly berguna dalam penjagaan terminal. Kimia Methotrimeprazine (Maleate) adalah 2-methoxy-N, N, ß-trimethyl-10H-phenothiazine-10-propanamine. Methotrimeprazine (Maleate) terdapat di dalam kedua-dua bentuk lisan dan parentral. Methotrimeprazine (Maleate) juga digunakan untuk merawat skizofrenia dan kemurungan gelisah.

KATEGORI:

  • 24 ubat Psychotherapeutic
  • 24.1 Dadah yang digunakan dalam gangguan psikotik

CHARACTERSTICS UTAMA

Methotrimeprazine (Maleate) juga dikenali sebagai Levomepromazine [Maleate]. . Ia adalah berasal dari sintetik dan kepunyaan phenothiazine. Ia tergolong dalam D2 kumpulan farmakologi antagonis berdasarkan mekanisme tindakan dan juga dikelaskan dalam Analgesik dan Ejen Anti-radang dan antipsikotik Agent farmakologi Kumpulan.Elemen Berat molekul Methotrimeprazine (Maleate) adalah 444,50.
Ia ubat lemah berasid, 3.47% penyelesaian dadah isotonik dan Its LPK adalah 9.15.

FARMAKOKINETIK

Jumlah pengagihan didapati 23-42 l / kg. metabolisme Presystemic terkenal menjadi 25% ± 25 dan metabolisme dilaporkan Hati. separuh hayat Plasma adalah 15-30 jam.

TANDA-TANDA

Methotrimeprazine (Maleate) terutamanya ditunjukkan dalam keadaan seperti Anxiety, sederhana kepada sakit yang teruk, Psychosis, Schizophrenia.

KONTRA

Methotrimeprazine (Maleate) adalah contraindicated dalam keadaan seperti kemurungan tulang sumsum, Coma, Penyakit jantung, Close-glaukoma sudut.

INTERAKSI DADAH

Methotrimeprazine (Maleate) dikenali untuk berinteraksi dengan ubat-ubatan lain, butiran interaksi dadah adalah seperti berikut:

dadah butiran keterukan onset pengurusan
Adrenaline
alkohol
Buspirone (HCl)
Cimetidine (HCl)
Citalopram (HBr)
kokain
Deferoxamine
disulfiram
Dronabinol Ia mungkin Meningkatkan tahap / kesan alkohol.
piperazine
VORICONAZOLE dditive QTc pemanjangan mungkin berlaku. Pertimbangkan terapi alternatif atau monitor untuk QTc pemanjangan

interaksi ini kadang-kadang bermanfaat dan kadang-kadang boleh menimbulkan ancaman kepada kehidupan. Sentiasa berunding dengan doktor anda untuk perubahan regimen dos atau ubat alternatif pilihan yang ketat mungkin diperlukan.

CAMPUR TANGAN DALAM PATOLOGI

  • Ujian anggaran serum dan kortisol kencing

KESAN SAMPINGAN

Kesan buruk yang teruk atau tidak boleh pulih Methotrimeprazine (Maleate), yang menimbulkan komplikasi termasuk dyskinesia dyskinesia, ileus Kelumpuhan, Sawan, cholestasis Intrahepatic, kelegapan kanta, Maculopathy, kesusahan pernafasan.

Methotrimeprazine (Maleate) menghasilkan kesan yang berpotensi mengancam nyawa termasuk Agranulocytosis, neuroleptik Sindrom malignan. yang bertanggungjawab untuk pemberhentian Methotrimeprazine (Maleate) terapi.

Tanda-tanda dan gejala-gejala yang dihasilkan selepas pengambilan yang berlebihan akut Methotrimeprazine (Maleate) termasuk Hypotension, tachycardia, apa-apa perubahan ECG, Mengantuk, Hipotermia yang aritmia ventrikular, dyskinesias extrapyramidal teruk, Kehilangan pengsan.

Reaksi buruk gejala yang dihasilkan oleh Methotrimeprazine (Maleate) adalah lebih kurang boleh diterima dan jika mereka menjadi teruk, ia boleh dirawat berdasarkan gejala, ini termasuk Kering mulut, ubat pelali, photosensitivity, Parkinson, Hypotension, berat badan, Astenia, Hubungi dermatitis, ruam Erythematous , Ketua strok.

JENAMA TERSEDIA

Tiada Jenama Available.

DOS

Methotrimeprazine (Maleate) ‘s butiran dos adalah seperti berikut:

Dose Dos Single kekerapan Route arahan

DEWASA DOS

0,178-0,357 mg / kg 0.27 (0,2675) 6 setiap jam IM
0,476-14,285 mg / kg 7.4 (7,3805) 24 jam PO
0,357-2,857 mg / kg 1.6 (1607) 24 jam SC

PAEDRIATIC DOS (20 KG.)

12,5-0 mg 6.2 (6:25) Seperti yang dicadangkan. dos Individed.

NEONATAL DOS (3 KG.)

Tidak disyorkan dalam kumpulan umur ini

KUMPULAN BERISIKO TINGGI

Dadah tidak perlu diberikan kepada Ibu Mengandung, Pesakit jantung / hipertensi, pesakit yang mengidap Hati Kerosakan, Geriatrics, dan dilahirkan.

Jika menetapkan kuasa mewajarkan manfaat dadah terhadap ganti rugi mungkin dia / dia harus menilai semula mereka dan berunding bahan rujukan dan kajian sebelum ini.

AMARAN / LANGKAH BERJAGA-JAGA

Methotrimeprazine harus digunakan dalam dos permulaan yang rendah. Monitor nadi dan tekanan darah sehingga keperluan dos dan tindak balas adalah stabil dalam pesakit tua dan lemah.

KAEDAH PENYIMPANAN

IV INJ, IV INF, IM INJ, SC INF

Simpan pada suhu bilik, Antara 15 ° C-30 ° C. Lindungi daripada cahaya matahari.

VIDEO METHOTRIMEPRAZINE

Mymedabc.com