MIKONAZOL

Mymedabc.com

MENGAPA MIKONAZOL DITETAPKAN?

Mikonazol, agen antikulat, digunakan untuk jangkitan kulit seperti kaki dan jock gatal makan air dan untuk jangkitan yis faraj.

Ubat ini kadang-kadang ditetapkan untuk kegunaan lain; bertanya kepada doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut.

BAGAIMANAKAH MIKONAZOL DIGUNAKAN?

Mikonazol datang sebagai krim, lotion, serbuk, semburan cecair, dan serbuk semburan untuk digunakan kepada kulit. Ia juga datang sebagai krim dan supositori untuk dimasukkan ke dalam faraj. Mikonazol biasanya digunakan sekali atau dua kali sehari selama 1 bulan untuk kaki makan atau 2 minggu untuk jangkitan kulit yang lain. Untuk jangkitan faraj, ia digunakan sekali sehari sebelum tidur selama 3 (Monistat-3) atau 7 (Monistat-7) hari. Ikut arahan pada bungkusan atau pada label preskripsi anda dengan teliti, dan bertanya kepada doktor atau ahli farmasi jika terdapat mana-mana bahagian yang anda tidak faham. Gunakan Mikonazol betul-betul seperti yang diarahkan. Jangan gunakan lebih atau kurang dari itu atau menggunakannya lebih kerap daripada yang diarahkan oleh doktor anda.

Ia mungkin akan mengambil masa beberapa hari untuk penambahbaikan dapat dilihat dalam jangkitan kulit.

Memohon bentuk topikal Mikonazol dengan berhati-hati ke kawasan yang dijangkiti selepas mencuci dan mengeringkan kulit secara mendalam. Krim dan losyen perlu disapu perlahan-lahan ke dalam kulit. Basuh tangan anda dengan segera.

JIKA ANDA MENGGUNAKAN MIKONAZOL KRIM FARAJ ATAU SUPPOSITORIES, MEMBACA ARAHAN YANG DIBERIKAN DENGAN UBAT-UBATAN DAN IKUT LANGKAH INI:

 1. Isikan aplikator khas yang datang dengan krim sehingga aras yang ditunjukkan, atau announced supositori dan letakkan pada pemakai seperti yang ditunjukkan dalam arahan.
 2. Lie di belakang anda dengan lutut ditarik ke atas dan merebak selain.
 3. Perlahan-lahan memasukkan aplikator ke dalam faraj, dan tolak plunger untuk melepaskan ubat.
 4. Menarik balik aplikator.
 5. Buang aplikator jika ia pakai buang. Jika aplikator boleh digunakan semula, tarik selain dan membersihkannya dengan sabun dan air suam selepas setiap kali digunakan.
 6. Basuh tangan anda dengan segera untuk mengelakkan penyebaran jangkitan.

Dos yang perlu digunakan apabila anda berbaring untuk tidur. Ia berfungsi lebih baik jika anda tidak bangun selepas menggunakannya kecuali untuk mencuci tangan anda. Anda mungkin ingin memakai tuala wanita semasa menggunakan suppositories atau krim faraj untuk melindungi pakaian anda daripada kesan. Jangan gunakan tampon kerana ia akan menyerap ubat. Jangan douche melainkan jika doktor anda memberitahu anda untuk berbuat demikian. Teruskan menggunakan krim faraj Mikonazol atau suppositories walaupun anda mendapat haid anda semasa rawatan.

APA LANGKAH BERJAGA-JAGA YANG PERLU SAYA IKUTI?

SEBELUM MENGGUNAKAN MIKONAZOL,

 • beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda alah kepada Mikonazol atau mana-mana ubat-ubatan lain.
 • beritahu doktor dan ahli farmasi apa preskripsi dan ubat-ubatan nonprescription anda mengambil, termasuk vitamin anda.
 • beritahu doktor anda jika anda mengandung, merancang untuk mengandung, atau sedang menyusukan bayi. Jika anda hamil semasa mengambil Mikonazol, hubungi doktor anda.Sebelum menggunakan Mikonazol, beritahu doktor anda jika anda menggunakan diafragma atau kondom untuk kawalan kelahiran dan sedang dirawat untuk jangkitan faraj. krim faraj Mikonazol dan suppositories boleh berinteraksi dengan susu getah dalam gegendang dan kondom, jadi menggunakan satu lagi kaedah kawalan kelahiran.

APAKAH YANG PERLU SAYA LAKUKAN SEKIRANYA SAYA TERLUPA SATU DOS?

Memohon dos yang tertinggal sebaik sahaja anda ingat. Jika anda masih ingat dos yang terlepas pada masa yang anda dijadualkan untuk memohon satu depan, tinggalkan dos yang terlepas sepenuhnya dan hanya menggunakan dos yang dijadualkan secara tetap. Jangan gunakan dos berganda untuk membuat untuk satu yang tidak dijawab.

APA KESAN SAMPINGAN YANG BOLEH MENYEBABKAN MIKONAZOL?

MIKONAZOL BOLEH MENYEBABKAN KESAN SAMPINGAN.JIKA ANDA MENGALAMI MANA-MANA GEJALA BERIKUT, HUBUNGI DOKTOR ANDA DENGAN SEGERA:

 • meningkatkan pembakaran, kegatalan atau kerengsaan pada kulit atau vagina
 • sakit perut
 • demam
 • berbau busuk keputihan

Jika anda mengalami kesan sampingan yang serius, anda atau doktor anda boleh menghantar laporan kepada Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) MedWatch Adverse Event Reporting program online (http://www.fda.gov/Safety/MedWatch) atau melalui telefon ( 1-800-332-1088).

APAKAH YANG PERLU SAYA TAHU MENGENAI PENYIMPANAN DAN PELUPUSAN MIKONAZOL?

Pastikan Mikonazol dalam bekas ia datang dalam, tertutup rapat, dan keluar dari kanak-kanak.Simpan pada suhu bilik dan jauh daripada haba yang berlebihan dan kelembapan (tidak di bilik mandi).

ubat-ubatan yang tidak diperlukan harus dilupuskan dengan cara yang khas untuk memastikan bahawa haiwan kesayangan, kanak-kanak, dan orang lain tidak boleh membinasakan mereka.Walau bagaimanapun, anda tidak perlu mengepam Mikonazol ke dalam tandas. Sebaliknya, cara terbaik untuk melupuskan ubat anda adalah melalui ubat program mengambil balik. Berbincang dengan ahli farmasi anda atau hubungi jabatan sampah / kitar semula tempatan anda untuk belajar tentang program usaha menerima semula dalam komuniti anda. Lihat Disposal Safe FDA laman web Ubat (http://goo.gl/c4Rm4p) untuk maklumat lanjut jika anda tidak mempunyai akses kepada program yang dibawa balik.

APAKAH MAKLUMAT LAIN YANG PERLU SAYA TAHU?

Simpan semua temu janji dengan doktor anda. Mikonazol adalah untuk kegunaan luaran sahaja.Jangan biarkan Mikonazol masuk ke dalam mata, hidung atau mulut, dan tidak menelannya.Jangan memohon kuah, pembalut, kosmetik, losyen, atau ubat-ubatan kulit yang lain ke kawasan yang dirawat melainkan jika doktor anda memberitahu anda.

Jika anda mendapat bentuk topikal Mikonazol tanpa preskripsi dan simptom anda tidak bertambah baik dalam tempoh 4 minggu (2 minggu untuk jock gatal), berhenti menggunakannya dan bercakap dengan ahli farmasi atau doktor.

Jika ini adalah kali pertama anda mempunyai gatal-gatal faraj dan rasa tidak selesa, bercakap dengan doktor sebelum menggunakan Mikonazol. Jika doktor telah memberitahu anda sebelum itu anda mempunyai jangkitan yis dan anda mempunyai simptom yang sama sekali lagi, menggunakan krim atau suppositories faraj seperti yang diarahkan pada pakej.

Jangan biarkan orang lain menggunakan ubat anda. Tanya ahli farmasi anda apa-apa soalan yang anda mempunyai kira-kira mengisi semula preskripsi anda.

Jika anda masih mempunyai tanda-tanda jangkitan selepas anda selesai Mikonazol, hubungi doktor anda.

Adalah penting untuk anda menyimpan senarai bertulis mengenai semua ubat-ubatan preskripsi dan nonprescription (over-the-counter) anda mengambil, serta mana-mana produk seperti vitamin, mineral, atau makanan tambahan yang lain. Anda harus membawa senarai ini dengan anda setiap kali anda melawat doktor atau jika anda dimasukkan ke hospital. Ia juga adalah maklumat penting untuk menjalankan dengan anda dalam kes kecemasan.

VIDEO MIKONAZOL

Mymedabc.com