MINOXIDIL

Mymedabc.com

Wanita yang mempunyai corak kebotakan wanita, atau alopecia androgenetik, kehilangan kira-kira 150 bulu sehari – lebih daripada 50-100 bulu yang wanita tanpa penipisan rambut kehilangan setiap hari. Dan malangnya, sebaik sahaja mereka rambut hilang, ia mengambil masa yang lama untuk berkembang mereka kembali, sehingga mendapatkan rawatan kehilangan rambut awal adalah strategi yang terbaik.

Tanda-tanda alopecia androgenetik merupakan penipisan keseluruhan rambut anda. Bagi kebanyakan wanita, keguguran rambut berlaku pada bahagian atas atau bahagian depan kepala.

Mujurlah, minoxidil (Rogaine) boleh membantu menghentikan kehilangan rambut di trek itu.Dalam beberapa kes, ia juga boleh membantu menumbuhkan rambut baru. Tetapi terdapat kelemahan untuk menggunakan ubat, yang datang sebagai losyen topikal atau busa, terutama bagi wanita.

Minoxidil disapu pada kulit kepala hanya berfungsi jika keguguran rambut anda adalah hasil corak offemale botak dan tidak beberapa keadaan lain, kata Clarissa Yang, MD, pakar dermatologi di Brigham dan Hospital Wanita di Boston.

Biasanya, rambut tumbuh kira-kira setengah inci setiap bulan. Setiap rambut tumbuh sehingga enam tahun, kemudian ia berhenti berkembang, terletak untuk seketika, dan akhirnya gugur dan digantikan dengan rambut baru yang tumbuh selama enam tahun. Jika rambut anda membesar secara normal, kira-kira 85 peratus daripada jumlah itu berkembang di mana-mana masa yang diberikan dan 15 peratus daripada jumlah itu sedang berehat.

Tetapi jika anda mempunyai corak perempuan botak, folikel rambut anda mendapatkan lebih kecil dan lebih kecil dari masa ke masa, Dr. Yang berkata. Yang lebih kecil mereka, yang lebih pendek jumlah masa rambut anda tumbuh. Akhirnya, apabila helai rambut gugur, mereka tidak digantikan dengan rambut baru normal, tetapi sebaliknya dengan lebih nipis, lebih halus helai rambut.

Doktor berfikir bahawa, antara sebab-sebab lain yang mungkin, penuaan, genetik, dan perubahan dalam tahap hormon lelaki, atau androgen, selepas menopaus boleh menjadi sebahagian daripada apa yang membawa kepada corak kebotakan wanita. (Itulah mengapa corak perempuan kebotakan juga dikenali sebagai androgenetik alopecia).

Minoxidil adalah satu-satunya ubat yang diluluskan oleh FDA untuk merawat corak kebotakan wanita. Ia berfungsi dengan memanjangkan fasa pertumbuhan folikel rambut, Yang berkata. Ia adalah disyorkan bahawa wanita menggunakan minoxidil 2%, manakala lelaki boleh menggunakan formula 5%.

Dalam kebanyakan wanita, minoxidil melambatkan atau berhenti keguguran rambut. Dan dalam sehingga satu perempat daripada wanita yang mengambilnya, minoxidil sebenarnya boleh menggalakkan rambut baru tumbuh. Ia berfungsi dengan baik apabila anda menggunakannya sebaik sahaja anda melihat bahawa anda kehilangan rambut, Yang berkata.

Ia boleh didapati di kaunter, jadi anda tidak memerlukan preskripsi daripada doktor untuk mendapatkannya. Walau bagaimanapun, Yang menggalakkan semua orang untuk melihat seorang doktor penjagaan primer atau doktor kulit sebelum memulakan rawatan, kerana tidak boleh menjadi satu masalah perubatan yang menyebabkan rambut gugur, seperti disfungsi tiroid atau keabnormalan pemakanan.

Terdapat juga beberapa kelemahan untuk mengambil minoxidil sebagai rawatan keguguran rambut. Ini termasuk:

  • Ia mahal. Membeli Rogaine untuk wanita boleh kos kira-kira $ 30 untuk dua auns, tetapi satu bentuk generik minoxidil 2% kos hampir setengah harga. Ia juga sesuatu yang anda perlu terus menggunakan selama-lamanya kerana keputusan hilang jika anda berhenti mengambil ubat, Yang berkata.
  • Ia boleh menjadi sukar. Anda perlu memohon kepada kulit kepala dua kali sehari.
  • Ia boleh menyebabkan pertumbuhan rambut yang tidak diingini. Sesetengah wanita mungkin mengalami pertumbuhan bulu muka apabila mereka menggunakan minoxidil. Yang boleh berlaku jika ubat yang menitis turun ke muka anda atau hanya sebagai kesan sampingan apabila anda memohon ia hanya untuk kulit kepala anda. Risiko yang lebih rendah untuk wanita yang menggunakan kepekatan 2 peratus daripada dadah, berbanding dengan kepekatan 5 peratus yang direka untuk lelaki.
  • Ia boleh menyebabkan lebih banyak kehilangan rambut pada mulanya. Anda boleh melihat peningkatan dalam kehilangan rambut semasa pertama 2-4 minggu menggunakan minoxidil, Yang berkata. Itu berlaku kerana beberapa bulu lama sedang ditolak keluar dengan yang baru, katanya.
  • Ia boleh mengambil beberapa bulan untuk melihat hasilnya. Anda perlu menggunakannya untuk sekurang-kurangnya empat bulan – dan mungkin setahun – sebelum anda melihat hasilnya. Namun begitu, hanya kira-kira satu dalam lima wanita akan mempunyai pertumbuhan semula rambut yang sederhana, dengan peratusan yang lebih besar perasan sahaja yang kehilangan rambut mereka seolah-olah melambatkan atau berhenti.
  • Ia boleh merengsakan kulit anda. Anda mungkin mengalami kegatalan, mengelupas, dan kemerahan.

Ia bukan mudah mengetahui anda tidak boleh mempunyai kunci lama yang sama atau gaya rambut anda mempunyai apabila anda masih muda, tetapi minoxidil adalah cara yang agak mudah selamat untuk melawan kehilangan rambut anda.

VIDEO MINOXIDIL

Mymedabc.com