MIRTAZAPINE

Mymedabc.com

APA MIRTAZAPINE?

Mirtazapine adalah bentuk generik daripada jenama-nameantidepressant Remeron, yang digunakan untuk treatdepression dan penyakit lain.

Dalam sesetengah pesakit, kemurungan boleh dikaitkan dengan tahap yang tidak normal neurotransmitter, bahan kimia otak yang sel-sel saraf gunakan untuk berkomunikasi antara satu sama lain.

Remeron (mirtazapine), yang tergolong dalam kelas ubat yang dikenali sebagai antidepresan tetracyclic, boleh merawat kemurungan dengan sederhana tahap neurotransmitter di dalam otak.

Antidepresan seperti mirtazapine juga ditetapkan “off-label” untuk merawat keadaan lain, seperti gangguan post-traumatic stress (PTSD), obsesif-kompulsif gangguan (OCD), dan anxietydisorders lain.

Dadah ini juga telah ditetapkan sebagai perangsang selera makan. (Salah satu kesan sampingan yang paling biasa adalah pertambahan berat badan.)

Mirtazapine telah diluluskan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) untuk digunakan sebagai antidepresan pada tahun 1996. paten Its tamat pada 2004 dan versi generik kini boleh didapati.

AMARAN MIRTAZAPINE

Seperti banyak antidepresan, FDA memerlukan mirtazapine menjalankan amaran kotak hitam kerana peningkatan risiko membunuh diri.

Sebelum anda mula menggunakan mirtazapine, beritahu doktor anda tentang sejarah perubatan keluarga anda, termasuk apa-apa gangguan psikiatri atau sejarah cubaan bunuh diri.

Jika anda menggunakan mirtazapine, beritahu doktor anda dengan segera jika anda mengalami kemurungan semakin teruk atau keadaan psikiatri yang lain, atau sebarang perubahan tingkah laku yang luar biasa, terutamanya jika anda lebih muda daripada 25.

Ini termasuk pemikiran mungkin membunuh diri, kebimbangan baru atau semakin teruk, atau serangan panik.

Anda juga harus memberitahu doktor anda jika anda mempunyai masalah tidur, menjadi mudah marah, atau mula mengambil tindakan impulsif.

Menjadi sangat berjaga-jaga untuk gejala ini apabila ubat ini bermula atau apabila dos itu berubah.

Doktor anda juga perlu sedar jika anda mempunyai penyakit hati atau buah pinggang, sawan dalam apa jua bentuk, kolesterol tinggi, penyakit jantung, atau jika anda pernah mengalami serangan jantung atau strok.

MIRTAZAPINE DAN TIDUR

Sesetengah doktor menetapkan mirtazapine atau antidepresan lain untuk merawat gangguan tidur seperti insomnia.

Laporan Ogos 2012 dalam Annals Psikiatri Klinikal berkata mirtazapine telah terbukti kesan tidur-mempromosi, dan bahawa penggunaan ubat harus “diseimbangkan dengan keupayaan mirtazapine untuk menyebabkan kesan sampingan yang berkaitan ubat pelali.”

Berbincanglah dengan doktor anda tentang penggunaan mirtazapine atau ubat-ubatan lain untuk menangani gangguan tidur.

MIRTAZAPINE ‘HIGH’ DAN PENYALAHGUNAAN

Laporan anekdot menunjukkan bahawa beberapa orang telah menggunakan mirtazapine untuk “mendapatkan tinggi,” sebahagian besarnya disebabkan oleh kesan sedatif itu.

kegunaan rekreasi ubat ini boleh menyebabkan kesan sampingan yang teruk dan kematian, terutamanya apabila digabungkan dengan alkohol atau ubat-ubatan lain.

Ambil mirtazapine hanya seperti yang diarahkan oleh doktor anda, dan ini dan semua ubat-ubatan lain yang jauh daripada kanak-kanak, remaja, dan sesiapa sahaja untuk siapa dadah itu belum ditetapkan.

PENGELUARAN MIRTAZAPINE

Jangan berhenti penggunaan mirtazapine tanpa terlebih dahulu berbincang dengan doktor anda.

Jika mirtazapine dihentikan secara tiba-tiba, anda boleh mengalami gejala seperti pening, sakit kepala, loya, dan perubahan dalam mood.

Anda mungkin mengalami gejala walaupun anda terlepas hanya dos beberapa, jadi ia adalah disyorkan bahawa dos anda mirtazapine dikurangkan secara beransur-ansur apabila terapi dihentikan.

KEHAMILAN DAN MIRTAZAPINE

Tidak ada sebarang kajian yang ketara penggunaan mirtazapine oleh wanita hamil, dan ia tidak diketahui jika mirtazapine boleh melalui susu ibu kepada bayi yang menyusu.

Beberapa kajian telah mengaitkan penggunaan antidepresan semasa kehamilan dengan risiko keseluruhan yang lebih tinggi kematian kelahiran mati dan yang baru lahir.

Lain-lain, kajian baru menunjukkan bahawa risiko tidak boleh dijamin.

Jika anda hamil atau menyusukan bayi, anda dan doktor anda perlu menentukan sama ada faedah-faedah menggunakan mirtazapine melebihi risiko yang berpotensi.

MIRTAZAPINE UNTUK KUCING DAN ANJING

Doktor boleh menetapkan mirtazapine sebagai perangsang selera makan, terutamanya untuk kucing dan anjing yang mempunyai keadaan perut, loya, atau sebab-sebab lain yang kurang selera makan.

Mengantuk adalah kesan sampingan yang paling biasa mirtazapine dalam haiwan kesayangan.

Memberi ubat ini kepada kucing atau anjing hanya seperti yang diarahkan oleh doktor haiwan anda anda, dan memberitahu doktor haiwan anda tentang apa-apa ubat-ubatan lain haiwan kesayangan anda mungkin mengambil.

KESAN-KESAN SAMPINGAN MIRTAZAPINE

KESAN-KESAN SAMPINGAN YANG BIASA MIRTAZAPINE

Mirtazapine boleh menyebabkan kesan sampingan. Beritahu doktor anda jika mana-mana gejala-gejala ini adalah teruk atau tidak hilang dalam jumlah yang singkat selepas memulakan mirtazapine:

 • mengantuk
 • Pening
 • kerisauan
 • kekeliruan
 • sembelit
 • Loya
 • muntah
 • Peningkatan berat badan
 • Peningkatan selera makan
 • Mulut kering
 • otot kekejangan

KESAN-KESAN SAMPINGAN YANG SERIUS MIRTAZAPINE

Beberapa kesan sampingan mirtazapine boleh menjadi serius. Jika anda mengalami mana-mana gejala berikut, hubungi doktor anda dengan segera atau mendapatkan rawatan perubatan kecemasan:

 • gejala seperti flu, demam, menggigil, sakit tekak, sakit mulut, atau tanda-tanda jangkitan
 • Sakit dada
 • denyutan jantung yang cepat
 • sawan

Anda juga perlu mendapatkan bantuan kecemasan dengan segera jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan, termasuk ruam kulit atau gatal-gatal, sukar bernafas, atau bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

INTERAKSI MIRTAZAPINE

Sejuk atau alahan ubat, ubat penenang, ubat sakit narkotik, pil tidur, perehat otot, dan ubat untuk sawan atau kebimbangan boleh menambah rasa mengantuk yang disebabkan oleh mirtazapine.

Beritahu doktor anda jika anda kerap menggunakan mana-mana ubat-ubatan ini.

Terdapat beberapa ubat-ubatan lain yang boleh berinteraksi dengan mirtazapine. Beritahu doktor anda jika anda menggunakan:

 • Antibiotik seperti Biaxin (clarithromycin) atau E-MYCIN (erythromycin)
 • Antifungals seperti Nizoral (ketoconazole)
 • ubat-ubatan anti-retroviral untuk jangkitan HIV
 • Mana-mana pencair darah seperti Coumadin (warfarin)
 • Eskalith (litium)
 • Jantung atau ubat tekanan darah
 • Isoniazid (digunakan untuk merawat batuk kering)
 • Ubat untuk sakit kepala migrain
 • antidepresan lain seperti Prozac (fluoxetine) atau Zoloft (sertraline)
 • ubat-ubatan penyitaan
 • Tagamet (cimetidine)
 • Ultram (tramadol)

Ini hanya sebahagian senarai. ubat-ubatan lain boleh berinteraksi dengan mirtazapine.

Beritahu doktor mengenai semua ubat yang anda gunakan, termasuk sebarang ubat over-the-kaunter, vitamin, dan produk herba.

ALKOHOL DAN MIRTAZAPINE

Jika anda minum alkohol semasa mengambil mirtazapine, gabungan itu boleh mempunyai kesan sedating yang dipertingkatkan.

Mirtazapine boleh membuat anda pening atau mengantuk. Anda tidak perlu minum alkohol atau memandu selepas mengambil mirtazapine.

Doktor anda perlu menjadi sangat sedar jika anda telah prescribedOxyContin (oxycodone), Valium (diazepam), Xanax (alprazolam), atau ubat-ubatan yang sama.

Merokok semasa mengambil mirtazapine juga boleh menyebabkan reaksi buruk. Jika anda terus merokok, doktor anda mungkin mahu untuk menyesuaikan dos anda mirtazapine.

Mirtazapine boleh mengganggu pemikiran atau tindak balas anda. Berhati-hati jika anda melakukan apa-apa yang memerlukan anda berjaga-jaga.

MIRTAZAPINE DOS

Mirtazapine datang dalam bentuk tablet. Dos permulaan yang disyorkan bagi mirtazapine adalah 15 miligram (mg) sehari.

Ia perlu diambil pada waktu petang, sebaik-baiknya sebelum anda pergi tidur.

Jika anda tidak bertindak balas kepada awal 15 mg dos anda, doktor anda boleh meningkatkan preskripsi anda sehingga maksimum 45 mg setiap hari.

Mirtazapine biasanya bekerja dalam sistem anda selama 20 hingga 40 jam.

Ia mungkin mengambil masa satu atau dua minggu untuk badan anda untuk mendapatkan digunakan untuk dos yang ditetapkan oleh doktor anda.

MIRTAZAPINE OVERDOSE

Jika berlebihan disyaki, hubungi pusat kawalan racun atau bilik kecemasan dengan segera.

Anda boleh menghubungi pusat kawalan racun di 800-222-1222.

Gejala berlebihan mirtazapine mungkin termasuk:

 • Sangat cepat atau denyutan jantung tidak teratur
 • pening yang teruk
 • pengsan
 • kekeliruan

TERLEPAS DOS MIRTAZAPINE

Jika anda terlepas mengambil dos biasa anda mirtazapine, pengambilalihan adalah sebaik sahaja anda ingat.

Walau bagaimanapun, jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan terus jadual biasa anda.

Jangan ambil dos berganda untuk membuat untuk satu yang tidak dijawab.

Mymedabc.com