MISOPROSTOL

Mymedabc.com

APA MISOPROSTOL?

Misoprostol membantu mencegah ulser perut dalam pesakit yang mengambil ubat-ubatan seperti ibuprofen dan aspirin dan yang berisiko tinggi mendapat komplikasi ulser.

Biasa digunakan Jenama (s) Cytotec

Klasifikasi Therapeutic Endokrin-Metabolik Agent

Farmakologis Klasifikasi Prostaglandin

GAMBARAN KESELURUHAN

Misoprostol diambil untuk mencegah ulser perut dalam pesakit yang mengambil ubat-ubatan anti-radang, termasuk aspirin.Misoprostol juga boleh digunakan untuk keadaan yang lain seperti yang ditentukan oleh doktor anda.

Misoprostol membantu perut melindungi dirinya daripada kerosakan asid. Ia juga mengurangkan jumlah asid yang dihasilkan oleh perut.

Ubat ini boleh didapati hanya dengan preskripsi doktor.

Setelah ubat yang telah diluluskan untuk pemasaran untuk kegunaan tertentu, pengalaman boleh menunjukkan bahawa ia juga berguna bagi masalah perubatan yang lain. Walaupun penggunaan ini tidak termasuk dalam pelabelan produk, misoprostol boleh digunakan pada pesakit tertentu dengan keadaan perubatan yang berikut:

 • Pengguguran, trimester pertama
 • Pengguguran, trimester kedua
 • masak serviks
 • Induksi buruh
 • pendarahan selepas bersalin

PENGGUNAAN YANG BETUL

Misoprostol yang terbaik diambil dengan atau selepas makan dan sebelum tidur, melainkan jika diarahkan oleh doktor anda. Untuk mengelakkan najis longgar, cirit-birit dan kekejangan perut, sentiasa mengambil ubat ini dengan makanan atau susu.

DOS

Dos ubat ini akan berbeza untuk pesakit yang berlainan. Ikut arahan doktor anda atau arahan pada label. Maklumat berikut termasuk hanya dos purata ubat ini. Jika dos anda adalah berbeza, tidak mengubahnya melainkan jika doktor anda memberitahu anda untuk berbuat demikian.

Jumlah ubat yang anda ambil bergantung kepada kekuatan ubat. Juga, jumlah dos yang anda ambil setiap hari, masa yang dibenarkan antara dos dan tempoh masa yang anda mengambil ubat ini bergantung kepada masalah perubatan yang mana anda sedang menggunakan ubat.

 • Untuk mengelakkan ulser perut dalam pesakit yang mengambil ubat-ubatan anti-radang termasuk aspirin:
  • Untuk bentuk dos oral (tablet):
   • Dewasa-200 mikrogram (mcg) empat kali sehari, dengan atau selepas makan dan sebelum tidur. Atau, dos anda mungkin 400 mcg dua kali sehari dengan dos terakhir diambil sebelum tidur. Doktor anda boleh mengurangkan dos kepada 100 mcg jika anda sensitif kepada dos yang tinggi.
   • Kanak-kanak dan remaja-Dose mesti ditentukan oleh doktor anda.

TERLEPAS DOSE

Jika anda terlepas satu dos ubat ini, mengambil ia sebagai secepat mungkin. Walau bagaimanapun, jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan kembali kepada jadual dos biasa anda. Jangan menggandakan dos.

PENGGUNAAN & STORAGE

Simpan ubat di dalam bekas tertutup pada suhu bilik, jauh daripada haba, kelembapan, dan cahaya langsung. Elakkan daripada membeku.

Jauhkan dari jangkauan kanak-kanak.

Jangan simpan ubat lama atau ubat tidak diperlukan lagi.

SEBELUM MENGGUNAKAN

Dalam memutuskan untuk menggunakan ubat, risiko mengambil ubat itu mesti dipertimbangkan dengan baik ia akan lakukan. Ini adalah keputusan anda dan doktor anda akan membuat. Untuk perubatan ini, yang berikut perlu dipertimbangkan:

ALAHAN

Beritahu doktor anda jika anda pernah mempunyai apa-apa reaksi luar biasa atau alah kepada ubat ini atau mana-mana ubat-ubatan lain. Juga memberitahu profesional penjagaan kesihatan anda jika anda mempunyai mana-mana jenis alahan, seperti untuk makanan, pewarna, pengawet, atau haiwan. Bagi produk bukan preskripsi, membaca label atau pakej bahan-bahan dengan teliti.

PEDIATRIC

Kajian ke atas ubat-ubatan ini telah dilakukan hanya pada pesakit dewasa, dan tidak ada maklumat khusus membandingkan penggunaan misoprostol pada kanak-kanak dengan penggunaan dalam kumpulan umur yang lain.

GERIATRIC

Ubat ini telah diuji dan tidak pernah terbukti menyebabkan kesan sampingan yang berbeza atau masalah dalam orang yang lebih tua daripada ia di kalangan orang dewasa muda.

KEHAMILAN

kehamilan Kategori penjelasan
semua trimester X Kajian pada haiwan atau wanita mengandung telah menunjukkan bukti positif janin yang tidak normal. Ubat ini tidak boleh digunakan di kalangan wanita yang atau mungkin hamil kerana risiko jelas mengatasi apa-apa faedah mungkin.

PEMAKANAN PAYUDARA

Tiada kajian yang mencukupi di kalangan wanita untuk menentukan risiko bayi apabila menggunakan ubat ini semasa menyusu. Timbang potensi faedah terhadap potensi risiko sebelum mengambil ubat ini dalam tempoh penyusuan.

INTERAKSI DADAH

Walaupun ubat-ubatan tertentu tidak boleh digunakan bersama-sama pada semua, dalam kes-kes lain dua ubat yang berlainan boleh digunakan bersama-sama walaupun satu tindak balas mungkin berlaku. Dalam kes ini, doktor anda mungkin ingin menukar dos, atau langkah berjaga-jaga yang perlu. Apabila anda mengambil ubat ini, ia adalah amat penting bahawa profesional penjagaan kesihatan anda jika anda mengambil mana-mana ubat-ubatan yang disenaraikan di bawah.Interaksi berikut telah dipilih atas dasar kepentingan potensi mereka dan tidak semestinya merangkumi semua.

Menggunakan ubat ini dengan mana-mana ubat yang berikut boleh menyebabkan peningkatan risiko kesan sampingan yang tertentu, tetapi menggunakan kedua-dua ubat-ubatan boleh menjadi rawatan yang terbaik untuk anda. Jika kedua-dua ubat-ubatan yang ditetapkan bersama-sama, doktor mungkin menukar dos atau berapa kerap anda menggunakan salah satu atau kedua-dua ubat-ubatan.

 • Phenylbutazone

INTERAKSI LAIN

Ubat-ubat tertentu tidak boleh digunakan pada atau sekitar masa makan makanan atau makan makanan tertentu kerana interaksi mungkin berlaku. Menggunakan alkohol atau tembakau dengan ubat-ubatan tertentu juga boleh menyebabkan interaksi berlaku. Berbincang dengan profesional penjagaan kesihatan anda penggunaan ubat anda dengan makanan, alkohol atau tembakau.

LAIN-LAIN MASALAH PERUBATAN

Kehadiran masalah perubatan yang lain boleh menjejaskan penggunaan ubat ini. Pastikan anda memberitahu doktor anda jika anda mengalami sebarang masalah perubatan yang lain, terutama sekali:

 • saluran darah penyakit Medicines sama dengan misoprostol telah ditunjukkan untuk membuat keadaan ini lebih teruk
 • Epilepsi (tidak terkawal) -Medicines sama dengan misoprostol telah terbukti menyebabkan sawan (sawan)
 • keradangan usus penyakit Misoprostol boleh memburukkan lagi cirit-birit, yang boleh membawa kepada dehidrasi

LANGKAH BERJAGA-JAGA

Misoprostol boleh menyebabkan keguguran jika diambil semasa mengandung. Oleh itu, jika anda mengesyaki bahawa anda mungkin hamil, berhenti mengambil ubat ini dengan segera dan periksa dengan doktor anda.

Ubat ini boleh menyebabkan cirit-birit, kekejangan perut, atau loya pada sesetengah orang. Kesan-kesan ini biasanya akan hilang dalam masa beberapa hari kerana badan anda menyesuaikan diri dengan ubat ini. Walau bagaimanapun, semak dengan doktor anda jika thediarrhea, kekejangan, atau loya teruk dan / atau tidak berhenti selepas seminggu. Doktor anda mungkin perlu mengurangkan dos misoprostol anda mengambil.

Mymedabc.com