MITOTANE

Mymedabc.com

APA MITOTANE?

Mitotane adalah ubat kanser yang mengganggu pertumbuhan dan penyebaran sel-sel kanser dalam badan.

Mitotane digunakan untuk merawat kanser kelenjar adrenal (adrenal carcinoma kortikal).

Mitotane juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Anda mungkin perlu berhenti mengambil mitotane untuk masa yang singkat jika anda mempunyai kecederaan serius atau kecemasan perubatan. Doktor anda akan menentukan bila anda boleh mula mengambil ubat ini lagi. Anda mungkin perlu mengambil ubat steroid bersama-sama dengan mitotane, terutamanya jika anda mempunyai kecederaan serius atau kecemasan perubatan.Jangan ubah dos atau jadual ubat tanpa nasihat daripada doktor anda.

Anda mesti kekal di bawah jagaan doktor semasa mengambil mitotane.

Anda tidak perlu menggunakan ubat ini jika anda ada alahan kepada mitotane.

Untuk memastikan mitotane adalah selamat untuk anda, beritahu doktor anda jika anda mempunyai:

 • jangkitan baru-baru ini, pembedahan atau trauma;
 • penyakit hati; atau
 • jika anda mengambil pencair darah (warfarin, Coumadin, Jantoven).

Jangan gunakan mitotane jika anda hamil. Ubat ini boleh membahayakan bayi dalam kandungan atau menyebabkan keguguran atau pra-matang. Gunakan kawalan kelahiran yang berkesan untuk mengelakkan kehamilan semasa rawatan anda dengan mitotane. Ikut arahan doktor anda tentang berapa lama untuk mencegah kehamilan selepas rawatan anda berakhir.

Mitotane boleh masuk ke dalam susu ibu dan boleh membahayakan bayi yang menyusu. Anda tidak boleh menyusukan anak semasa menggunakan ubat ini.

KESAN-KESAN SAMPINGAN MITOTANE

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; sukar bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai:

 • penglihatan kabur atau berganda;
 • kekeliruan, masalah dengan pertuturan, kira-kira, atau berjalan;
 • perasaan kurang serius, seperti anda mungkin akan pengsan;
 • mudah lebam atau pendarahan (hidung berdarah, gusi berdarah); atau
 • sebarang pendarahan yang tidak akan berhenti.

Kesan-kesan sampingan mungkin termasuk:

 • loya, muntah-muntah, hilang selera makan;
 • cirit-birit;
 • mengantuk;
 • perasaan tertekan, lemah, kekurangan tenaga;
 • pening, berputar sensasi; atau
 • ruam kulit yang sederhana.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

INTERAKSI MITOTANE

Ubat ini boleh mengganggu pemikiran atau tindak balas anda. Berhati-hati jika anda memandu atau melakukan apa-apa yang memerlukan anda berjaga-jaga.

Elakkan aktiviti yang boleh meningkatkan risiko pendarahan atau kecederaan. Berhati-hati tambahan untuk mencegah pendarahan semasa bercukur atau memberus gigi anda.

Ubat ini boleh masuk ke dalam cecair badan (termasuk air kencing, najis, muntah, air mani, cecair faraj). Pesakit dan penjaga perlu memakai sarung tangan getah dan membersihkan cecair badan, pengendalian sampah yang tercemar atau dobi atau menukar lampin. Basuh tangan sebelum dan selepas menanggalkan sarung tangan. Wash kotor pakaian dan linen berasingan dari pakaian lain.

cecair badan tidak boleh dikendalikan oleh seorang wanita yang sedang hamil atau yang boleh menjadi hamil. Menggunakan kondom semasa aktiviti seksual untuk mengelakkan pendedahan kepada cecair badan.

ubat-ubatan lain boleh berinteraksi dengan mitotane, termasuk preskripsi dan over-the-kaunter ubat-ubatan, vitamin, dan produk herba. Beritahu setiap penyedia penjagaan kesihatan anda tentang semua ubat yang anda gunakan sekarang dan apa-apa ubat anda memulakan atau berhenti mengguna.

MITOTANE DOS

Anda boleh menerima beberapa dos pertama anda sebanyak mitotane di hospital di mana anda boleh dipantau dalam kes ubat yang menyebabkan kesan-kesan sampingan yang serius.

Ikut semua arahan pada label preskripsi anda. Doktor anda mungkin akan menukar dos anda untuk memastikan anda mendapat hasil yang terbaik. Jangan mengambil ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Sentiasa memakai sarung tangan getah semasa mengendalikan tablet mitotane. Jangan menghancurkan atau memecahkan tablet dan tidak menggunakan pil yang patah. Ubat dari pil yang patah atau pecah boleh membahayakan jika ia mendapat pada kulit anda. Jika ini berlaku, basuh kulit dengan sabun dan air atau bilas dengan air. Tanya doktor atau ahli farmasi bagaimana untuk mengendalikan dengan selamat dan melupuskan tablet patah anda.

Anda mungkin perlu mengambil ubat steroid bersama-sama dengan mitotane, terutamanya jika anda mempunyai kecederaan serius atau kecemasan perubatan. Jangan ubah dos atau jadual ubat tanpa nasihat daripada doktor anda.

Anda mungkin perlu berhenti mengambil mitotane untuk masa yang singkat jika anda mempunyai kecederaan serius atau kecemasan perubatan. Doktor anda akan menentukan bila anda boleh mula mengambil ubat ini lagi.

Semasa menggunakan mitotane, anda mungkin perlu ujian perubatan yang kerap. saraf dan otot Fungsi anda juga mungkin perlu diperiksa. Anda tidak boleh melihat apa-apa perubahan dalam gejala-gejala anda, tetapi kerja-kerja darah anda akan membantu doktor anda menentukan berapa lama untuk merawat anda dengan mitotane.

Anda mesti kekal di bawah jagaan doktor semasa mengambil mitotane.

Simpan pada suhu bilik jauh dari kelembapan dan haba.

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi talian Pusat Racun Negara di 1-800-222-1222.

Ambil dos tertinggal sebaik sahaja anda teringat. Langkau dos yang tertinggal jika ia hampir masa untuk dos yang dijadualkan berikutnya. Jangan ambil dos tambahan untuk menggantikan dos yang terlepas.

VIDEO MITOTANE

Mymedabc.com