MONTELUKAST

Mymedabc.com

BAGAIMANAKAH MONTELUKAST BERFUNGSI? APA YANG IA AKAN LAKUKAN UNTUK SAYA?

Montelukast tergolong dalam kumpulan ubat yang dikenali sebagai antagonis reseptor leukotriene. Ia digunakan untuk mencegah dan menguruskan gejala asma dan untuk melegakan gejala-gejala alahan bermusim, juga dikenali sebagai rinitis alergi bermusim atau demam alergi. Ia berfungsi dengan menyekat kesan leukotrienes, bahan yang dihasilkan oleh badan sebagai tindak balas kepada tertentu “pencetus” yang menyebabkan penyempitan dan bengkak saluran udara di dalam paru-paru. Montelukast biasanya bermula untuk bekerja dalam masa satu hari.

Apabila digunakan untuk mencegah dan menguruskan asma, ia adalah penting untuk memahami bahawa montelukast tidak boleh digunakan untuk melegakan serangan asma apabila ia telah bermula. Orang dengan asma harus sentiasa mempunyai ubat melegakan asma mereka bertindak pantas pula untuk merawat serangan asma.

Doktor anda mungkin mencadangkan Montelukast untuk keadaan selain daripada yang disenaraikan di dalam artikel-artikel maklumat dadah. Selain itu, beberapa bentuk Montelukast tidak boleh digunakan untuk semua syarat yang dibincangkan di sini. Jika anda belum berbincang dengan doktor anda atau tidak pasti mengapa anda mengambil Montelukast, bercakap dengan doktor anda. Jangan berhenti mengambil Montelukast tanpa berunding dengan doktor anda.

Jangan berikan Montelukast kepada orang lain, walaupun mereka mempunyai simptom yang sama seperti yang anda lakukan. Ia boleh menjadi berbahaya untuk orang ramai untuk mengambil Montelukast jika doktor mereka masih belum ditetapkan itu.

APAKAH BENTUK TIDAK MONTELUKAST DATANG?

10 mg
Setiap kuning air berwarna, bulat persegi, sewaktu dua, filem bersalut tablet, diukir dengan “M10” di satu pihak dan dataran di sebelah yang lain, mengandungi 10 mg montelukast sebagai montelukast sodium. Bahan-bahan Nonmedicinal: natrium croscarmellose, rendah digantikan selulosa hydroxypropyl, magnesium stearat, microcelac100 (produk bersama dicetuskan monohydrate laktosa 75% w / w dan microcrystalline selulosa 25% w / w), selulosa hydroxypropyl, hypromellose, oksida besi merah, oksida besi kuning, polyethylene glycol, dan titanium dioksida.

BAGAIMANA SAYA PERLU MENGGUNAKAN MONTELUKAST?

Bagi rinitis alergi bermusim, dos yang disyorkan montelukast untuk orang dewasa dan remaja 15 tahun dan lebih tua adalah 10 mg tablet diambil sekali sehari pada waktu malam.

Untuk asma, dos yang disyorkan montelukast untuk orang dewasa dan remaja 15 tahun dan lebih tua adalah 10 mg tablet diambil sekali sehari pada waktu malam. Bagi kanak-kanak berumur 6 hingga 14 tahun, dos yang disyorkan adalah satu kunyah 5 mg tablet diambil sekali sehari pada waktu malam. Bagi kanak-kanak berumur 2 hingga 5 tahun, dos yang disyorkan adalah satu kunyah 4 mg tablet atau satu paket 4 granul mg diambil pada waktu petang.

Montelukast boleh diambil dengan atau tanpa makanan.

Granul oral boleh diberikan sama ada secara langsung di dalam mulut, atau dicampur dengan satu sudu makanan lembut suhu sejuk atau bilik (contohnya, sos epal). Paket tidak harus dibuka sehingga sedia untuk digunakan. Selepas membuka paket, dos penuh granul lisan perlu diberikan dalam tempoh 15 minit. Jangan simpan apa-apa butir dan makanan lisan campuran untuk kegunaan kemudian. Jangan campurkan granul lisan dalam cecair. Kanak-kanak boleh minum cecair selepas menelan granul oral.

Banyak perkara yang boleh menjejaskan dos ubat yang seseorang perlu, seperti berat badan, keadaan perubatan yang lain, dan ubat-ubatan lain. Jika doktor anda mengesyorkan dos yang berbeza daripada yang disenaraikan di sini, tidak mengubah cara bahawa anda mengambil ubat tanpa nasihat doktor.

Ia adalah penting untuk mengambil Montelukast seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Jika anda terlepas satu dos, ambil secepat mungkin dan terus dengan jadual biasa anda. Jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan meneruskan jadual dos biasa anda.Jangan ambil dos berganda untuk membuat untuk satu yang tidak dijawab. Jika anda tidak pasti apa yang perlu dilakukan selepas terlepas satu dos, hubungi doktor atau ahli farmasi anda untuk mendapatkan nasihat.

Store Montelukast pada suhu bilik, melindunginya daripada cahaya dan kelembapan, dan menyimpannya dari capaian kanak-kanak.

Jangan buang ubat-ubatan dalam air kumbahan (contohnya ke dalam sink atau dalam tandas) atau dalam sampah isi rumah. Tanya ahli farmasi anda bagaimana untuk melupuskan ubat-ubatan yang tidak lagi diperlukan atau telah tamat tempoh.

SIAPA YANG TIDAK BOLEH MENGAMBIL MONTELUKAST?

Jangan mengambil Montelukast jika anda alah kepada montelukast atau mana-mana bahan-bahan ubat.

APA KESAN SAMPINGAN YANG MUNGKIN DENGAN MONTELUKAST?

Banyak ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan. Kesan sampingan adalah tindak balas yang tidak diingini kepada ubat yang apabila ia diambil dalam dos yang normal. Kesan-kesan sampingan boleh ringan atau teruk, sementara atau kekal.

Kesan-kesan sampingan yang disenaraikan di bawah tidak dialami oleh semua orang yang mengambil Montelukast. Jika anda bimbang tentang kesan-kesan sampingan, membincangkan risiko dan manfaat Montelukast dengan doktor anda.

Kesan-kesan sampingan berikut telah dilaporkan oleh sekurang-kurangnya 1% daripada mereka yang mengambil Montelukast. Kebanyakan kesan sampingan boleh diuruskan, dan ada yang mungkin akan hilang sendiri dari masa ke masa.

Hubungi doktor anda jika anda mengalami kesan-kesan sampingan dan mereka teruk atau mengganggu. ahli farmasi anda mungkin dapat menasihati anda tentang menguruskan kesan sampingan.

 • sakit perut atau perut
 • cirit-birit
 • pening
 • demam
 • sakit kepala
 • bersisik dan kulit gatal
 • ruam
 • dahaga
 • kelemahan atau keletihan luar biasa

Walaupun kebanyakan kesan sampingan yang disenaraikan di bawah tidak berlaku sangat kerap, mereka boleh menyebabkan masalah yang serius jika anda tidak mendaftar dengan doktor atau mendapatkan rawatan perubatan.

Semak dengan doktor anda secepat mungkin jika apa-apa kesan sampingan yang berikut berlaku:

 • tingkah laku agresif (seperti tantrums sabar pada kanak-kanak)
 • hiperaktif
 • berdebar-debar, cepat, atau degupan jantung yang tidak teratur
 • berterusan atau semakin teruk gejala seperti selesema, ruam, pin dan jarum, kebas tangan atau kaki, sakit sendi, dan resdung yang teruk
 • melihat perkara-perkara yang tidak ada (halusinasi visual)
 • tanda-tanda masalah pembekuan (contohnya, hidung berdarah yang luar biasa, lebam, darah dalam air kencing, darah batuk, gusi berdarah, luka yang tidak berhenti pendarahan)
 • tanda-tanda kemurungan (contohnya, penumpuan yang lemah, perubahan dalam berat badan, perubahan dalam tidur, kurang minat dalam aktiviti, pemikiran membunuh diri)
 • tanda-tanda masalah hati (contohnya, loya, muntah-muntah, cirit-birit, hilang selera makan, penurunan berat badan, kekuningan kulit atau putih mata, air kencing gelap, najis pucat)
 • gegaran

Berhenti mengambil ubat dan mendapatkan rawatan perubatan dengan segera jikasebarang daripada yang berikut berlaku:

 • masalah pernafasan yang terus menjadi lebih buruk
 • sawan
 • tanda-tanda tindak balas alahan yang teruk (contohnya, kejang perut, kesukaran pernafasan, loya dan muntah-muntah, atau bengkak pada muka dan tekak)

Sesetengah orang mungkin mengalami kesan sampingan selain daripada yang disenaraikan. Semak dengan doktor anda jika anda mengalami sebarang gejala yang membimbangkan anda semasa anda mengambil Montelukast.

ADAKAH TERDAPAT SEBARANG LANGKAH BERJAGA-JAGA ATAU AMARAN LAIN UNTUK MONTELUKAST?

Sebelum anda mula mengambil ubat, pastikan anda maklumkan kepada doktor anda dengan apa-apa keadaan perubatan atau alahan yang anda mungkin ada, mana-mana ubat yang diambil, sama ada anda hamil atau menyusukan bayi, dan apa-apa fakta lain yang penting tentang kesihatan anda. Faktor-faktor ini boleh menjejaskan bagaimana anda perlu mengambil Montelukast.

Serangan asma dan kawalan asma: Keberkesanan montelukast dalam merawat serangan asma akut belum ditubuhkan. Anda tidak boleh menggunakannya untuk merawat serangan asma akut – mempunyai ubat menyelamatkan anda bersedia dalam kes serangan akut. Jangan berhenti mengambil montelukast tanpa berunding dengan doktor anda. Untuk Montelukast berkesan, ia adalah penting untuk mengambil ia kerap setiap hari, walaupun anda berasa asma anda terkawal, kecuali diarahkan oleh doktor anda.

Jika anda rasa gejala asma anda tidak bertambah baik atau semakin buruk ketika mengambil Montelukast, hubungi doktor anda. Jika asma anda menjadi lebih teruk dengan asid acetylsalicylic (ASA), tidak mengambil ASA atau ubat-ubatan anti-radang nonsteroidal lain (NSAIDS; contohnya, ibuprofen, ketoprofen, naproxen). Jika asma anda menjadi lebih teruk dengan senaman, terus menggunakan ubat-ubatan doktor anda telah ditetapkan sebelum bersenam.

Perubahan Kelakuan: Sesetengah orang telah melaporkan perubahan dalam tingkah laku yang berkaitan dengan mengambil montelukast. Terdapat laporan sesekali tingkah laku agresif atau permusuhan, kerisauan, kekeliruan atau memori berkurangan. Jika anda mengalami sebarang kesan-kesan ini atau perasan mereka dalam seorang ahli keluarga yang sedang Montelukast hubungi doktor anda secepat yang mungkin.

Kemurungan : Montelukast telah dikaitkan dengan buaian dan tanda-tanda kemurungan mood.Jika anda mempunyai kemurungan atau sejarah kemurungan, berbincang dengan doktor anda bagaimana Montelukast boleh menjejaskan keadaan perubatan anda, bagaimana keadaan perubatan anda boleh memberi kesan kepada dos dan keberkesanan Montelukast, dan sama ada mana-mana pemantauan khas diperlukan.

Jika anda mengalami tanda-tanda kemurungan seperti penumpuan yang lemah, perubahan dalam berat badan, perubahan dalam tidur, kurang minat dalam aktiviti, atau perasan mereka dalam seorang ahli keluarga yang sedang Montelukast hubungi doktor anda secepat yang mungkin.

Fenilketonuria: Orang yang phenylketonuria (keadaan di mana badan tidak boleh memecahkan phenylalanine) perlu tahu bahawa bentuk tablet kunyah daripada Montelukast mengandungi aspartame. 4 mg kunyah tablet mengandungi 0,674 mg fenilalanina, dan 5 mg kunyah tablet mengandungi 0,842 mg.

Fungsi hati: Penyakit hati atau dikurangkan fungsi hati boleh menyebabkan Montelukast untuk membina di dalam badan, menyebabkan kesan sampingan. Keselamatan menggunakan montelukast bagi orang-orang dengan fungsi hati yang teruk dikurangkan belum ditubuhkan. Jika anda telah mengurangkan fungsi hati, berbincang dengan doktor anda bagaimana Montelukast boleh menjejaskan keadaan perubatan anda, bagaimana keadaan perubatan anda boleh memberi kesan kepada dos dan keberkesanan Montelukast, dan sama ada mana-mana pemantauan khas diperlukan.

Jika anda mengalami gejala-gejala masalah hati seperti keletihan, rasa tidak sihat, hilang selera makan, loya, kekuningan kulit atau putih mata, air kencing gelap, najis pucat, sakit perut atau bengkak, dan kulit gatal, hubungi doktor anda dengan segera.

Mengandung: Ubat ini tidak boleh digunakan semasa hamil, kecuali manfaat melebihi risiko. Jika anda hamil semasa mengambil Montelukast, hubungi doktor anda dengan segera.

Menyusukan anak: Ia adalah tidak diketahui jika montelukast pas ke dalam susu ibu. Jika anda adalah seorang ibu menyusukan anak dan mengambil Montelukast, ia boleh menjejaskan bayi anda. Berbincang dengan doktor anda mengenai sama ada anda harus terus menyusukan bayi.

Kanak-kanak: Keselamatan dan keberkesanan montelukast belum ditubuhkan untuk kanak-kanak di bawah umur 2 tahun. Montelukast boleh digunakan untuk merawat asma pada kanak-kanak berumur 2 tahun dan lebih tua dan untuk merawat alahan bermusim di kalangan remaja 15 tahun dan lebih tua.

APAKAH UBAT-UBATAN LAIN BOLEH BERINTERAKSI DENGAN MONTELUKAST?

Mungkin ada interaksi antara montelukast dan mana-mana daripada yang berikut:

 • amiodarone
 • aprepitant
 • “Azole” antifungals (contohnya, itraconazole, ketoconazole, voriconazole)
 • barbiturat (contohnya, butalbital, pentobarbital, phenobarbital)
 • bosentan
 • Capecitabine
 • carbamazepine
 • dabrafenib
 • defirasirox
 • dexamethasone
 • asid fenofibric
 • fluconazole
 • fluorourasil
 • fluvastatin
 • gemfibrozil
 • HIV bukan nucleoside perencat transcriptase terbalik (NNRTIs; contohnya, delaviridine, efavirenz, etravirine, nevirapine)
 • Irbesartan
 • leflunomide
 • losartan
 • mifepristone
 • thistle susu
 • mitotane
 • omeprazole
 • oxcarbazepine
 • peginterferon Alfa-2b
 • phenytoin
 • primidone
 • kuinina
 • rifabutin
 • rifampin
 • Wort St John
 • sorafenib
 • antibiotik sulfonamide (contohnya, sulfadiazine, sulfamethoxazole, sulfisoxazole)
 • ticagrelor
 • tocilizumab
 • tolbutamide
 • trimethoprim
 • zafirlukast

Jika anda mengambil mana-mana ubat-ubatan ini, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi. Bergantung kepada keadaan tertentu anda, doktor anda mungkin mahu anda untuk:

 • berhenti mengambil salah satu daripada ubat-ubatan,
 • mengubah salah satu daripada ubat-ubatan yang lain,
 • menukar cara anda mengambil salah satu atau kedua-dua ubat-ubatan, atau
 • meninggalkan segala-galanya sebagai adalah.

Interaksi antara dua ubat-ubatan tidak semestinya bermakna bahawa anda perlu berhenti mengambil salah seorang daripada mereka. Katakanlah kepada doktor anda tentang bagaimana mana-mana interaksi ubat diuruskan atau patut diuruskan.

Ubat-ubatan selain daripada yang disenaraikan di atas boleh berinteraksi dengan Montelukast. Beritahu doktor atau prescriber anda mengenai semua preskripsi, over-the-counter (bukan preskripsi), dan ubat-ubatan herba yang anda ambil. Juga memberitahu mereka mengenai makanan tambahan yang anda ambil. Sejak kafein, alkohol, nikotin dari rokok, atau ubat-ubatan street boleh menjejaskan tindakan banyak ubat-ubatan, anda harus memberitahu prescriber anda jika anda menggunakannya.

VIDEO MONTELUKAST

Mymedabc.com