MORPHINE

Mymedabc.com

APA Morfin?

Morfin sulfat adalah ubat preskripsi yang digunakan untuk merawat sederhana kepada sakit akut atau kronik yang teruk. Ia dijual di bawah beberapa nama jenama, termasuk Roxanol, KADIAN dan Avinza.

Morfin adalah sebahagian daripada kelas ubat-ubatan yang dikenali sebagai penenang (narkotik) analgesik, atau agonis opioid, yang menghalang penghantaran isyarat sakit ke otak dengan mengikat kepada protein sistem saraf dipanggil reseptor opioid.

Morfin juga kadang-kadang ditetapkan “label off” untuk merawat sakit pada kanak-kanak dimasukkan ke hospital.

Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) morfin pertama yang diluluskan pada tahun 1941. syarikat berbilang, termasuk Raja Pharmaceuticals, Hospria, dan Roxane Laboratories, mengeluarkan dadah di bawah jenama berbeza.

Morfin kerap muncul dalam berita kerana keracunan dos sengaja – tindakan undang-undang ke atas keracunan dos maut biasanya ditujukan kepada farmasi yang membuat ubat atau klinik yang ditetapkan itu.

Pada tahun 2008, KV Pharmaceutical Co. dipecat itu Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengerusi Marc Hermelin kerana gagal mengambil tindakan yang sewajarnya untuk mencegah pengedaran versi besar pil morfin Ethex syarikat itu, ada juga yang mempunyai sehingga dua kali ganda dos yang ditunjukkan.

Pada tahun 2011, selepas Hermelin mengaku bersalah melanggar undang-undang dadah pelabelan, dia dijatuhi hukuman 30 hari dalam penjara dan terpaksa membayar hampir $ 2 juta dalam denda.

Morfin PENYALAHGUNAAN DAN PENGELUARAN

Seperti agonis opioid lain, morfin membawa risiko penderaan, penyalahgunaan dan ketagihan, terutamanya bagi orang-orang yang mempunyai sejarah peribadi atau keluarga penyalahgunaan dadah.

Ketagihan sering menyebabkan pelbagai taktik dadah mencari, seperti memanggil atau melawat bilik kecemasan di akhir waktu pejabat, terus-menerus “kehilangan” preskripsi, dan “membeli-belah doktor,” atau cuba untuk mendapatkan preskripsi tambahan daripada pakar-pakar perubatan yang lain.

Walaupun anda tidak menyalahgunakan morfin, anda boleh menjadi fizikal bergantung kepada dadah dan mengalami gejala jika anda tiba-tiba berhenti mengambilnya.

gejala termasuk:

 • Mata berair dan hidung berair
 • Mudah marah dan kebimbangan
 • Berpeluh dan menggigil
 • Kegelisahan, menguap, dan masalah untuk tidur atau tinggal tidur
 • Back, otot, atau sakit sendi
 • Loya, muntah, hilang selera makan, cirit-birit, dan kekejangan perut
 • kelemahan
 • degupan jantung dan pernafasan dipercepat

AMARAN MORFIN

Anda tidak perlu menggunakan morfin jika anda mempunyai:

 • Sensitiviti diketahui morfin
 • kemurungan pernafasan (perlahan bernafas), asma bronkial, atau suatu amaun yang tidak normal karbon dioksida dalam badan anda, dan dalam suasana yang tidak diawasi atau tanpa peralatan resuscitative
 • ileus lumpuh, halangan usus yang disebabkan oleh otot usus lumpuh

Morfin boleh menyebabkan kemurungan pernafasan. Risiko kemurungan pernafasan dan lain-lain isu-isu yang boleh membawa maut – termasuk tekanan darah rendah, ubat pelali yang mendalam, koma, dan kematian – peningkatan apabila morfin digunakan bersama-sama dengan sistem saraf depressants (CNS), seperti sedatif, hipnotik, atau opioid lain.

Risiko kemurungan pernafasan dengan morfin juga lebih besar bagi orang-orang yang lebih tua, orang-orang yang lemah, atau yang sudah mengalami masalah pernafasan.

Penyelesaian oral morfin (Roxanol) dengan kepekatan tertinggi (100 miligram per 5 mililiter) perlu diambil hanya oleh orang-orang yang opioid toleran atau yang digunakan untuk kesan opioid; yang sama adalah benar untuk kapsul Avinza mengandungi 90 miligram (mg) atau lebih.

Morfin boleh menyebabkan tekanan darah rendah yang teruk pada orang yang mempunyai jumlah darah rendah, anemia, atau orang yang diberi anestetik am atau phenothiazines.

Jika anda mempunyai kecederaan di kepala atau peningkatan tekanan intrakranial, mengambil morfin boleh membesar-besarkan kesan depresan pernafasan ubat. Ia juga boleh meningkatkan lagi tekanan intrakranial.

Menggunakan morfin apabila anda mempunyai penyakit hempedu atau saluran pankreas boleh menyebabkan kekejangan sfinkter dan mengurangkan hempedu dan rembesan pankreas.

Beritahu doktor anda jika anda mempunyai atau pernah mempunyai buah pinggang atau hati masalah yang teruk, tekanan darah rendah, penyakit Addison, hipotiroidisme, pembesaran prostat, sawan, kesukaran menelan, atau masalah kencing.

KEHAMILAN DAN Morfin

Morfin adalah Pregnancy Kategori C dadah FDA, yang bererti bahawa kajian haiwan telah menunjukkan “buruk” kesan pada janin, dan kemudaratan kepada janin seorang wanita tidak boleh dikesampingkan.

Oleh kerana itu, ubat hanya boleh diberikan kepada wanita hamil jika potensi faedah melebihi risiko yang berpotensi.

Morfin juga tidak harus diberikan kepada wanita sebelum penghantaran, atau untuk ibu-ibu menyusu, kerana ia kedua-dua melintasi plasenta dan dikumuhkan dalam susu ibu, menyebabkan bahaya yang mungkin berlaku kepada bayi yang baru lahir dan menyusukan anak.

KESAN-KESAN SAMPINGAN MORFIN

Kesan-kesan sampingan yang biasa Morfin
Kesan sampingan yang paling biasa morfin termasuk:

Sembelit
Loya dan muntah
Mengantuk dan ubat pelali
Ringan kepala dan pening
Berpeluh
Kesan-kesan sampingan yang teruk Morfin
Panggil doktor anda dengan segera jika anda mengalami:

Kadar denyutan jantung diubah
Sawan
Pitam
Sakit dada
Fever
Gatal-gatal, ruam, gatal-gatal dan
bengkak tekak dan menghadapi
Keparauan dan kesukaran bernafas atau menelan
Kembali ke Atas
Morfin Interaksi

Morfin boleh berinteraksi dengan:

CNS depressants
penenang otot
Cimetidine (Tagamet)
inhibitors Monoamine oxidase (MAOIs)
Anticholinergics
P-Glikoprotein (PGP) inhibitors
Diuretik
Pastikan anda memberitahu doktor anda tentang apa-apa preskripsi, bukan preskripsi, dan over-the-counter (OTC) ubat-ubatan, menyalahi undang-undang dan dadah rekreasi, ubat-ubat herba, dan makanan tambahan pemakanan dan diet yang anda ambil.

Morfin dan Alkohol
minum alkohol semasa mengambil morfin meningkatkan risiko anda untuk mendapat masalah kesihatan yang mengancam nyawa.

Hal ini terutama berlaku jika anda mengambil kapsul extended-release seperti Avinza, kerana alkohol boleh menyebabkan morfin yang akan dikeluarkan terlalu cepat. Menggigit atau mengunyah kapsul ini, atau kapsul biasa, juga boleh menyampaikan terlalu banyak morfin sekaligus.

Morfin dan Interaksi lain
Elakkan memandu atau mengendalikan mesin semasa mengambil morfin. Kanak-kanak yang tidak sengaja terdedah kepada morfin boleh menerima terlebih dos maut dadah.

INTERAKSI MORFIN

Morfin boleh berinteraksi dengan:

 • depressants CNS
 • penenang otot
 • Cimetidine (Tagamet)
 • perencat monoamine oxidase (MAOIs)
 • Anticholinergics
 • P-Glikoprotein (PGP) inhibitors
 • diuretik

Pastikan anda memberitahu doktor anda tentang apa-apa preskripsi, bukan preskripsi, dan over-the-counter (OTC) ubat-ubatan, dadah yang tidak dibenarkan dan rekreasi, ubat-ubat herba, dan makanan tambahan pemakanan dan diet yang anda ambil.

MORFIN DAN ALKOHOL

Minum arak ketika mengambil morfin meningkatkan risiko anda untuk mendapat masalah kesihatan yang mengancam nyawa.

Hal ini terutama berlaku jika anda mengambil kapsul extended-release seperti Avinza, kerana alkohol boleh menyebabkan morfin yang akan dikeluarkan terlalu cepat. Menggigit atau mengunyah kapsul ini, atau kapsul biasa, juga boleh menyampaikan terlalu banyak morfin sekaligus.

MORFIN DAN INTERAKSI LAIN

Elakkan memandu atau mengendalikan mesin semasa mengambil morfin. Kanak-kanak yang tidak sengaja terdedah kepada morfin boleh menerima terlebih dos maut dadah.

Morfin DOS

Morfin boleh didapati dalam beberapa bentuk yang berbeza, termasuk kapsul, kapsul extended-release, penyelesaian lisan, dan suntikan. Mengambil ubat mengikut arahan.

Morfin OVERDOSE

Overdose morfin sulfat boleh mengakibatkan:

 • kemurungan pernafasan
 • mengantuk yang melampau ke pusat pengsan dan koma
 • otot lembik
 • kulit sejuk dan lekat
 • murid sempit, walaupun dalam kegelapan
 • pembentukan cecair yang tidak normal dalam paru-paru
 • tindakan jantung yang perlahan dan serangan jantung
 • Tekanan darah rendah
 • kematian

Jika anda berlebihan pada morfin, dapatkan bantuan kecemasan segera.

TERLEPAS DOS Morfin

Jika anda terlepas satu dos, ambil sebaik sahaja anda ingat untuk, tetapi membenarkan jumlah biasa masa antara dos sebelum mengambil dos yang dijadualkan berikutnya.

Tetapi jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos terlepas anda dan terus mengikut jadual dos biasa anda. Selain itu, abaikan dos yang tertinggal jika anda mengambil kapsul Avinza morfin.

VIDEO Morfin

Mymedabc.com