MOXONIDINE

Mymedabc.com

Moxonidine adalah anti-hipertensi, ubat yang ditetapkan untuk menurunkan tekanan darah tinggi.Ia mengurangkan pengaktifan sistem saraf simpatetik, mengurangkan rintangan saluran darah dan dengan itu beban kerja jantung. Selain kesannya terhadap tekanan darah, moxonidine telah ditunjukkan untuk mengurangkan rintangan insulin dan meningkatkan metabolisme glukosa, yang boleh membantu dalam pencegahan penyakit kardiovaskular. Seperti agen anti-hipertensi berpusat lakonan yang lain, ia biasanya ditetapkan apabila jenis ubat alternatif tidak bekerja atau tidak boleh diberikan kepada pesakit akibat pertimbangan kesihatan.

Salah satu cara yang mana sistem saraf simpatetik mengawal tekanan darah adalah melalui peningkatan rintangan vaskular dan output jantung, jadi mengurangkan kesan-kesan ini adalah rawatan kaedah ofhypertension. Dalam otak, reseptor α2 untuk neurepinephrine, apabila diaktifkan, mengurangkan kesan-kesan sistem saraf simpatik dan rintangan vaskular yang lebih rendah, mengurangkan tekanan darah. Sekumpulan protein yang membentuk subkelas daripada α2s adalah imidazoline reseptor. Beberapa ubat-ubatan anti-hipertensi, termasuk clonidine dan moxonidine, bekerja melalui mengikat kepada reseptor α2 dan mengaktifkan mereka. Tidak seperti clonidine, moxonidine khusus dalam mengikat kepada reseptor imidazole, yang menjadikan ia lebih memilih.

Sejak ia beroperasi secara langsung di pusat kawal selia fisiologi otak, monoxidine diklasifikasikan sebagai ubat antihipertensi berpusat lakonan. Biasanya, diuretik atau perencat ACE, diikuti dengan penghalang beta, akan ditetapkan pertama untuk pesakit hipertensi sebelum ejen pusat bertindak, ke mana rawatan resort hanya apabila ubat-ubatan lain gagal atau tidak boleh diambil dengan selamat diberikan. Nampaknya sama berkesan berbanding dengan ejen yang serupa, seperti clonidine, yang bertindak secara langsung ke atas sistem saraf pusat. pengurangan tekanan darah pada pesakit yang mengambil ubat ini telah sebanyak 20%.

sindrom rintangan insulin, sebuah kompleks faktor termasuk keupayaan menurun untuk metabolisme glukosa dan lemak perut yang berlebihan, adalah berkait rapat dengan peningkatan risiko penyakit kardiovaskular. Dalam pelbagai ujian makmal, moxonidine telah ditunjukkan untuk meningkatkan sensitiviti insulin dan meningkatkan pengambilan sel glukosa, kedua-dua faktor penting dalam melindungi kesihatan. Ia juga berkurangan berat badan dan menurunkan tahap lipid sistemik dalam haiwan ujian. Kajian yang sama kegagalan buah pinggang haiwan menunjukkan bahawa dadah dilindungi daripada kerosakan buah pinggang selanjutnya.

Biasanya ditetapkan kepada orang dewasa mengikut tahap tekanan darah tinggi, moxonidine tidak digalakkan untuk pesakit yang mempunyai masalah jantung yang melibatkan tekanan darah rendah atau masalah peredaran darah, kerana ia boleh memburukkan lagi gejala-gejala ini. Ia tidak biasanya ditetapkan kepada mereka yang mempunyai penyakit buah pinggang, dan tidak juga diberikan bersama-sama dengan kelas thiazide ubat diuretik, yang boleh menyebabkan tekanan darah rendah apabila digabungkan dengan ubat-ubatan yang lain dengan kesan yang sama. Ia harus diperhatikan bahawa dalam ujian klinikal, moxonidine mempunyai kesan sampingan yang kurang daripada melakukan clonidine.

VIDEO MOXONIDINE

Mymedabc.com