NABUMETONE

Mymedabc.com
Jenis ubat Bukan steroid ubat anti-radang (NSAID)
Digunakan untuk Melegakan kesakitan dan keradangan dalam artritis
Juga dipanggil Relifex®
Terdapat sebagai Tablet dan ubat cecair oral

ubat penahan sakit anti-radang seperti nabumetone kadang-kadang dipanggil bukan steroid ubat anti-radang (NSAID), atau hanya ‘anti-inflamasi. Nabumetone digunakan untuk treatosteoarthritis dan artritis reumatoid di kalangan orang dewasa. Ia memudahkan kesakitan dan mengurangkan keradangan.

Nabumetone berfungsi dengan menyekat kesan bahan kimia yang dipanggil cyclo-oxygenase (COX) enzim. Enzim ini membantu untuk membuat bahan kimia lain dalam badan, yang dipanggil prostaglandin. Sesetengah prostaglandin dihasilkan di tapak kecederaan atau kerosakan, dan menyebabkan kesakitan dan keradangan. Dengan menyekat kesan enzim COX, kurang prostaglandin dihasilkan, yang bermaksud kesakitan dan keradangan reda.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil nabumetone ia adalah penting bahawa doktor anda tahu:

 • Jika anda mempunyai asma atau sebarang gangguan alergi yang lain.
 • Jika anda pernah mempunyai perut atau ulser duodenum, atau jika anda mempunyai gangguan keradangan usus seperti penyakit Crohn atau kolitis ulser.
 • Jika anda hamil, cuba untuk bayi atau menyusukan bayi.
 • Jika anda mempunyai hati atau buah pinggang.
 • Jika anda mempunyai masalah jantung, atau masalah dengan saluran darah dan peredaran darah.
 • Jika anda mempunyai tekanan darah tinggi.
 • Jika anda pernah mempunyai masalah pembekuan darah.
 • Jika anda mempunyai gangguan penghubung tisu, seperti eritematosus lupus sistemik (satu keadaan keradangan juga dikenali sebagai lupus atau SLE).
 • Jika anda mengambil ubat yang lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada mana-mana NSAID lain (seperti aspirin, naproxen, ibuprofen, dan indometacin), atau kepada mana-mana ubat-ubatan lain.
 • Sebelum anda mula mengambil nabumetone membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek. risalah pengeluar akan memberi anda maklumat lebih lanjut mengenai nabumetone dan menyediakan senarai penuh kesan sampingan yang anda mungkin mengalami dari mengambilnya.
 • Dos yang biasa ialah 1 g pada waktu malam (diambil sebagai satu atau dua tablet, atau 10 ml perubatan). Walaupun ini adalah dos biasa, dos anda mungkin berbeza dengan ini bergantung kepada keadaan anda. Ambil nabumetone tepat seperti yang doktor anda memberitahu anda.
 • Anda perlu mengambil nabumetone dengan segelas susu atau selepas makan makanan, kerana ini boleh membantu mencegah kesan sampingan yang tidak diingini seperti senak perut dan kerengsaan.
 • Menelan tablet nabumetone keseluruhan – tidak mengunyah atau menghancurkan tablet. Jika anda mempunyai apa-apa kesulitan menelan tablet, beritahu doktor anda tahu, sebagai ubat cecair mungkin lebih sesuai untuk anda.
 • Jika anda terlupa mengambil satu dos, jangan bimbang, hanya mengambil dos seterusnya apabila ia perlu dibayar. Jangan mengambil dua dos bersama-sama untuk menggantikan dos yang terlepas.
 • Doktor anda akan cuba untuk menetapkan anda dos yang paling rendah untuk masa yang singkat untuk mengurangkan risiko kesan sampingan. Jika anda perlu nabumetone dalam tempoh masa, doktor anda mungkin mahu menetapkan ubat lain bersama-sama untuk melindungi perut anda daripada kerengsaan.
 • Cuba untuk menjaga apa-apa pelantikan tetap dengan doktor anda. Ini adalah supaya doktor anda boleh menyemak kemajuan anda.
 • Jika anda mempunyai asma, gejala-gejala seperti Bubar atau sesak nafas boleh menjadi lebih teruk dengan anti-inflamasi seperti nabumetone. Jika ini berlaku kepada anda, anda perlu berhenti mengambil nabumetone dan berjumpa dengan doktor anda secepat yang mungkin.
 • Jika anda membeli mana-mana ubat-ubatan, periksa dengan ahli farmasi bahawa mereka adalah selamat untuk mengambil dengan anti-radang seperti nabumetone.
 • Jika anda menghadapi pembedahan atau rawatan pergigian, beritahu orang yang menjalankan rawatan yang ubat yang anda ambil.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang paling biasa dikaitkan dengan nabumetone. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda. Kesan-kesan yang tidak diingini akan membaik kerana badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi jika satu daripada yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

Common nabumetone kesan sampingan – ini menjejaskan kurang daripada 1 dalam 10 orang yang mengambil ubat ini Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Rasa atau sakit, masalah pencernaan, ketidakselesaan perut, angin Berpegang kepada makanan yang ringkas, dan ingat untuk mengambil dos anda dengan makan atau dengan segelas susu. Jika ketidakselesaan ini berterusan, bercakap dengan doktor anda
Cirit-birit Minum banyak air
sembelit Cuba makan diet yang seimbang dan minum beberapa gelas air setiap hari
gangguan telinga, peningkatan tekanan darah, ruam gatal, tangan atau kaki bengkak Bercakap dengan doktor anda mengenai mana-mana

Penting : Jika anda mengalami mana-mana gejala yang kurang biasa tetapi lebih serius berikut, berhenti mengambil nabumetone dan hubungi doktor anda untuk mendapatkan nasihat merta:

 • Jika anda mempunyai apa-apa kesukaran bernafas seperti Bubar atau sesak nafas.
 • Jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti bengkak di sekeliling mulut atau muka anda, atau ruam kulit gatal yang teruk.
 • Jika anda lulus darah atau najis hitam, muntah darah, atau mempunyai sakit perut.

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh ubat ini, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

VIDEO NABUMETONE

Mymedabc.com