NADROPARIN KALSIUM

Mymedabc.com

BAGAIMANAKAH NADROPARIN KALSIUM BERFUNGSI?APA YANG IA AKAN LAKUKAN UNTUK SAYA?

Nadroparin tergolong dalam kelas ubat-ubatan yang dikenali sebagai anticoagulants atau ejen antithrombotic . Ubat-ubatan ini mengurangkan keupayaan pembekuan dalam darah dan boleh mengurangkan risiko pembekuan darah yang berbahaya terbentuk di saluran darah.

Nadroparin digunakan untuk mencegah dan merawat trombosis vena (DVT). Keadaan ini membawa kepada pembentukan darah beku dalam saluran darah di kaki. Ini pembekuan darah kadang-kadang boleh pergi ke paru-paru dan menyekat saluran darah di sana, menyebabkan keadaan yang serius yang dikenali sebagai embolisme pulmonari.

Nadroparin digunakan untuk mencegah DVT dan embolisme paru-paru pada orang yang sedang menjalani pembedahan am atau pembedahan ortopedik (contohnya, pinggul atau lutut penggantian). Ia juga digunakan untuk mengelakkan pembekuan pada orang yang menjalani hemodialisis. Nadroparin juga digunakan untuk merawat angina tidak stabil dan serangan jantung mangsa.

Ubat ini boleh ditawarkan di bawah jenama pelbagai dan / atau dalam beberapa bentuk yang berbeza. Mana-mana jenama tertentu Nadroparin Kalsium mungkin tidak sedia dalam semua borang atau diluluskan untuk semua syarat yang dibincangkan di sini. Selain itu, beberapa bentuk Nadroparin Kalsium tidak boleh digunakan untuk semua syarat yang dibincangkan di sini.

Doktor anda mungkin mencadangkan Nadroparin Kalsium untuk keadaan selain daripada yang disenaraikan dalam artikel-artikel maklumat dadah. Jika anda belum berbincang dengan doktor anda atau tidak pasti mengapa anda diberikan Nadroparin Kalsium, bercakap dengan doktor anda. Jangan berhenti menggunakan Nadroparin kalsium tanpa berunding dengan doktor anda.

Jangan berikan Nadroparin Kalsium kepada orang lain, walaupun mereka mempunyai simptom yang sama seperti yang anda lakukan. Ia boleh menjadi berbahaya untuk orang ramai menggunakan Nadroparin Kalsium jika doktor mereka masih belum ditetapkan itu.

APAKAH BENTUK (S) TIDAK NADROPARIN KALSIUM DATANG?

Fraxiparine ® prefilled Syringes

Setiap mL larutan akueus mengandungi nadroparin kalsium 9500 anti-Xa IU. dos tunggal, boleh guna picagari kaca diisi di 0.3 mL (jarum hijau ungraduated), 2850 anti-Xa IU; 0.4 mL (picagari ungraduated oren), 3800 anti-Xa IU; 0.6 mL (lulus jarum coklat), 5700 anti-Xa IU; 0.8 mL (lulus hijau [teal] picagari), 7600 anti-Xa IU; dan 1 mL (lulus jarum violet), 9500 anti-Xa IU.

Fraxiparine Forte ® prefilled Syringes

Setiap mL larutan akueus mengandungi nadroparin kalsium 19,000 anti-Xa IU. dos tunggal, boleh guna picagari kaca diisi di 0.6 mL (proses lulus jarum biru), 11,400 anti-Xa IU; 0.8 mL (picagari magenta lulus), 15,200 anti-Xa IU; dan 1 mL (lulus jarum biru refleks), 19,000 anti-Xa IU.

BAGAIMANA SAYA PERLU MENGGUNAKAN NADROPARIN KALSIUM?

Dos yang disyorkan bergantung kepada individu dan keadaan yang dirawat. Nadroparin disuntik di bawah kulit (subcutaneously). Doktor anda akan mengesyorkan dos yang paling mungkin untuk mengelakkan pembekuan darah tetapi itu tidak akan menyebabkan anda mudah berdarah. Doktor atau pakar kesihatan anda akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk menyuntik ubat ini sendiri. Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan tentang bagaimana untuk menggunakan ubat-ubatan ini, hubungi doktor anda.

Untuk menggunakan ubat:

 1. Sebelum menyuntik nadroparin, basuh tangan anda dan kawasan kulit anda akan menyuntik.Hanya gunakan suntikan jika penyelesaian nampaknya jelas dan zarah-percuma.
 2. Berbaring dan perlahan-lahan picit lipatan kulit (biasanya di bahagian bawah abdomen) antara jari dan ibu jari. Pilih tempat alternatif pada abdomen yang lebih rendah bagi setiap suntikan (contohnya, sebelah kanan satu hari, sebelah kiri pada hari berikutnya).
 3. Tolak keseluruhan jarum menegak ke dalam kulit dan kemudian tekan ke bawah pada plunger picagari untuk menyuntik ubat. Pastikan anda memegang kulit sepanjang masa yang anda menyuntik jarum dan menekan ke bawah pada plunger alat penyuntik.
 4. Selepas memberi suntikan, keluarkan jarum daripada kulit. Gunakan perisai keselamatan untuk mengelakkan jarum daripada mencederakan orang lain.
 5. Menggunakan swab alkohol untuk memohon tekanan ringan ke kawasan suntikan selama beberapa saat. Jangan gosok tapak selepas itu.
 6. Melupuskan picagari dan jarum dengan selamat (menggunakan bekas yang tajam). Setiap picagari adalah untuk kegunaan tunggal sahaja.

Banyak perkara yang boleh menjejaskan dos ubat yang seseorang perlu, seperti berat badan, keadaan perubatan yang lain, dan ubat-ubatan lain. Jika doktor anda mengesyorkan dos yang berbeza daripada yang disenaraikan di sini, tidak mengubah cara yang anda gunakan ubat tanpa nasihat doktor.

Ia adalah penting untuk menggunakan Nadroparin Kalsium seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Jika anda terlepas satu dos, hubungi doktor atau ahli farmasi anda. Jangan menyuntik dos berganda untuk membuat untuk satu yang tidak dijawab.

Simpan Nadroparin Kalsium pada suhu bilik dan menyimpannya dari capaian kanak-kanak. Jangan menyejukkan atau membekukan ubat.

Jangan buang ubat-ubatan dalam air kumbahan (contohnya ke dalam sink atau dalam tandas) atau dalam sampah isi rumah. Tanya ahli farmasi anda bagaimana untuk melupuskan ubat-ubatan yang tidak lagi diperlukan atau telah tamat tempoh.

SIAPA YANG TIDAK BOLEH MENGAMBIL NADROPARIN KALSIUM?

Jangan gunakan Kalsium Nadroparin jika anda:

 • alah kepada nadroparin atau mana-mana bahan-bahan ubat
 • alah kepada lain rendah berat molekul heparins atau heparin
 • kini telah atau telah sebelum ini mempunyai heparin yang disebabkan thrombocytopenia(pengurangan dalam bilangan platelet), atau ujian positif dalam ujian platelet-pengagregatan semasa menggunakan nadroparin
 • mempunyai sejarah pendarahan dalam otak
 • mempunyai gangguan pembekuan darah yang teruk
 • mempunyai pendarahan aktif, pendarahan kecenderungan, atau keadaan lain yang boleh mempunyai peningkatan risiko pendarahan
 • mempunyai endokarditis berjangkit akut (jangkitan bakteria jantung)
 • mempunyai pendarahan disebabkan ulser (contohnya, perut aktif atau ulser duodenum)
 • mempunyai masalah mata akibat diabetes atau pendarahan
 • mempunyai kecederaan dan mempunyai operasi mempunyai pada otak, saraf tunjang, mata, atau telinga
 • mempunyai masalah buah pinggang teruk (melainkan jika anda menggunakan nadroparin untuk mencegah pembentukan darah beku semasa dialisis)
 • mempunyai tekanan darah tinggi yang tidak terkawal
 • mempunyai menerima bius tulang belakang dan memerlukan rawatan setiap hari terus

APA KESAN SAMPINGAN YANG MUNGKIN DENGAN NADROPARIN KALSIUM?

Banyak ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan. Kesan sampingan adalah tindak balas yang tidak diingini kepada ubat yang apabila ia diambil dalam dos yang normal. Kesan-kesan sampingan boleh ringan atau teruk, sementara atau kekal.

Kesan-kesan sampingan yang disenaraikan di bawah tidak dialami oleh semua orang yang mengambil Nadroparin Kalsium. Jika anda bimbang tentang kesan-kesan sampingan, membincangkan risiko dan manfaat Nadroparin Kalsium dengan doktor anda.

Kesan-kesan sampingan berikut telah dilaporkan oleh sekurang-kurangnya 1% daripada mereka yang mengambil Nadroparin Kalsium. Kebanyakan kesan sampingan boleh diuruskan, dan ada yang mungkin akan hilang sendiri dari masa ke masa.

Hubungi doktor anda jika anda mengalami kesan-kesan sampingan dan mereka teruk atau mengganggu. ahli farmasi anda mungkin dapat menasihati anda tentang menguruskan kesan sampingan.

 • ketidakselesaan atau kemerahan di tempat suntikan
 • pengerasan kulit atau sekaligus pada tempat suntikan

Walaupun kebanyakan kesan sampingan yang disenaraikan di bawah tidak berlaku sangat kerap, mereka boleh menyebabkan masalah yang serius jika anda tidak mendaftar dengan doktor atau mendapatkan rawatan perubatan.

Semak dengan doktor anda secepat mungkin jika apa-apa kesan sampingan yang berikut berlaku:

 • berdarah
 • pendarahan dari gusi apabila memberus gigi
 • pendarahan dari tempat suntikan atau laman pembedahan
 • sakit atau lebam di sekitar tempat suntikan

Berhenti mengambil ubat dan mendapatkan rawatan perubatan dengan segera jikasebarang daripada yang berikut berlaku:

 • tanda-tanda tindak balas alahan yang serius (contohnya, bengkak pada muka atau tekak, gatal-gatal, atau kesukaran bernafas atau menelan)
 • perubahan secara tiba-tiba atau kehilangan penglihatan
 • sakit kepala yang teruk secara tiba-tiba; kehilangan koordinasi; kekeliruan; gagap atau memahami pertuturan; masalah penglihatan dalam satu atau kedua-dua mata; atau kelemahan atau kebas, terutama pada sebelah badan

Sesetengah orang mungkin mengalami kesan sampingan selain daripada yang disenaraikan. Semak dengan doktor anda jika anda mengalami sebarang gejala yang membimbangkan anda semasa anda mengambil Nadroparin Kalsium.

ADAKAH TERDAPAT SEBARANG LANGKAH BERJAGA-JAGA ATAU AMARAN LAIN UNTUK NADROPARIN KALSIUM?

Sebelum anda mula menggunakan ubat, pastikan anda maklumkan kepada doktor anda dengan apa-apa keadaan perubatan atau alahan yang anda mungkin ada, mana-mana ubat yang diambil, sama ada anda hamil atau menyusukan bayi, dan apa-apa fakta lain yang penting tentang kesihatan anda. Faktor-faktor ini boleh menjejaskan bagaimana anda perlu menggunakan Nadroparin Kalsium.

Pendarahan: Risiko paling serius yang berkaitan dengan nadroparin adalah pendarahan dalam mana-mana tisu atau organ. Ia adalah sangat penting untuk mempunyai ujian darah biasa (seperti yang ditetapkan oleh doktor anda) untuk memastikan bahawa tahap yang betul penipisan darah berlaku. Jika anda mempunyai peningkatan risiko pendarahan (contohnya, jika anda lebih daripada 65), doktor anda perlu memantau keadaan anda semasa anda mengambil Nadroparin Kalsium.

Berat badan: Keselamatan dan keberkesanan nadroparin bagi orang-orang yang sangat berat (contohnya, lebih 120 kg) dan orang yang sangat ringan (misalnya, di bawah 45 kg) telah tidak sepenuhnya. Jika berat badan anda adalah sangat tinggi atau rendah, doktor anda akan memantau anda rapat semasa anda mengambil Nadroparin Kalsium.

Keadaan perubatan: Jika anda mempunyai penyakit arteri koronari, tekanan darah tinggi, masalah buah pinggang, atau masalah hati, berbincang dengan doktor anda bagaimana Nadroparin Kalsium boleh menjejaskan keadaan perubatan anda, bagaimana keadaan perubatan anda boleh memberi kesan kepada dos dan keberkesanan Nadroparin Kalsium, dan sama ada mana-mana pemantauan khas diperlukan.

Platelet: Semasa anda menggunakan nadroparin, doktor anda akan juga ialah untuk memantau kiraan platelet anda. Jika tahap platelet anda turun dengan tiba-tiba, anda mungkin terpaksa berhenti Nadroparin Kalsium dan beralih kepada satu lagi jenis ubat. Pastikan anda memberitahu doktor anda jika anda mempunyai sebarang masalah dengan platelet rendah atau kecacatan platelet pada masa lalu.

Tahap kalium: Nadroparin boleh meningkatkan tahap kalium darah, terutama di kalangan mereka yang berisiko untuk tahap kalium yang tinggi (contohnya, mereka yang menghidap diabetes atau yang mengambil ubat-ubatan tertentu). Doktor anda akan memantau tahap potassium anda semasa anda menggunakan Nadroparin Kalsium.

Injap jantung palsu: Terdapat laporan orang dengan injap jantung palsu yang dibangunkan beku dalam injap mereka apabila dirawat dengan ubat-ubatan rendah berat molekul heparin seperti nadroparin. Doktor anda akan perlu untuk memantau anda rapat semasa anda mengambil nadroparin.

Mengandung: Ubat ini tidak boleh digunakan semasa hamil, kecuali manfaat melebihi risiko. Jika anda hamil semasa mengambil Nadroparin Kalsium, hubungi doktor anda dengan segera.

Menyusukan anak: Ia adalah tidak diketahui jika nadroparin pas ke dalam susu ibu. Jika anda adalah seorang ibu menyusukan anak dan mengambil Nadroparin Kalsium, ia boleh menjejaskan bayi anda. Berbincang dengan doktor anda mengenai sama ada anda harus terus menyusukan bayi.

Kanak-kanak: Keselamatan dan keberkesanan penggunaan Nadroparin Kalsium tidak ditubuhkan untuk kanak-kanak.

APAKAH UBAT-UBATAN LAIN BOLEH BERINTERAKSI DENGAN NADROPARIN KALSIUM?

Mungkin ada interaksi antara nadroparin dan mana-mana daripada yang berikut:

 • nonsteroidal ubat anti-radang (NSAID; contohnya, diclofenac, ibuprofen, naproxen)
 • anticoagulants lisan (seperti warfarin)
 • perencat platelet (contohnya, ticlopidine, clopidogrel, eptifibatide)
 • ejen thrombolytic (contohnya, alteplase, streptokinase, urokinase)

Jika anda mengambil mana-mana ubat-ubatan ini, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi. Bergantung kepada keadaan tertentu anda, doktor anda mungkin mahu anda untuk:

 • berhenti mengambil salah satu daripada ubat-ubatan,
 • mengubah salah satu daripada ubat-ubatan yang lain,
 • menukar cara anda mengambil salah satu atau kedua-dua ubat-ubatan, atau
 • meninggalkan segala-galanya sebagai adalah.

Interaksi antara dua ubat-ubatan tidak semestinya bermakna bahawa anda perlu berhenti mengambil salah seorang daripada mereka. Katakanlah kepada doktor anda tentang bagaimana mana-mana interaksi ubat diuruskan atau patut diuruskan.

Ubat-ubatan selain daripada yang disenaraikan di atas boleh berinteraksi dengan Nadroparin Kalsium. Beritahu doktor atau prescriber anda mengenai semua preskripsi, over-the-counter (bukan preskripsi), dan ubat-ubatan herba yang anda ambil. Juga memberitahu mereka mengenai makanan tambahan yang anda ambil. Sejak kafein, alkohol, nikotin dari rokok, atau ubat-ubatan street boleh menjejaskan tindakan banyak ubat-ubatan, anda harus memberitahu prescriber anda jika anda menggunakannya.

VIDEO NADROPARIN KALSIUM

Mymedabc.com