NAFARELIN

Mymedabc.com
Jenis ubat Gonadorelin analog
Digunakan untuk Sebagai sebahagian daripada program kesuburan; dan endometriosis
Juga dipanggil Synarel®
Terdapat sebagai Semburan hidung

Nafarelin ditetapkan untuk wanita sahaja. Ia adalah satu bentuk sintetik hormon yang berlaku secara semula jadi di kalangan wanita.

Jika anda telah ditetapkan nafarelin sebagai sebahagian daripada rawatan kesuburan, ia bertindak ke atas kelenjar pituitari di dalam otak anda untuk menghentikan pengeluaran hormon semulajadi yang mengawal pelepasan telur dari ovari. Hal ini lebih satu tempoh masa. Selepas masa ini, anda akan kemudian ditetapkan rawatan hormon lain untuk merangsang ovulasi.

Nafarelin juga digunakan untuk merawat endometriosis. Endometriosis adalah keadaan dimana tisu yang biasanya melapisi bahagian dalam rahim (rahim) didapati di tempat lain di dalam badan anda, sering di bahagian pelvis atau perut. Nafarelin mengurangkan pengeluaran hormon seks wanita (seperti estrogen) oleh tindakan pada kelenjar pituitari anda. Estrogen boleh memburukkan lagi masalah tertentu seperti endometriosis, jadi dengan mengurangkan estrogen, nafarelin akan membantu untuk mengurangkan gejala anda.

Nafarelin adalah ubat yang tidak boleh diambil dengan cara yang biasa dengan mulut (sebagai tablet). Sebaliknya, ia diberikan sebagai semburan hidung kerana ini mendapat ubat ke dalam aliran darah anda.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil nafarelin ia adalah penting bahawa doktor atau ahli farmasi anda tahu:

 • Jika anda hamil atau menyusukan bayi.
 • Jika anda mempunyai sebarang pendarahan dari faraj anda bahawa anda tidak fikir berkaitan dengan haid anda.
 • Jika anda mempunyai penyakit tulang seperti osteoporosis .
 • Jika anda mengambil atau menggunakan mana-mana ubat-ubatan lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat.
 • Sebelum anda memulakan rawatan ini, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek anda. Risalah ini akan memberikan anda lebih banyak maklumat mengenai nafarelin, dan senarai penuh kesan sampingan yang anda mungkin mengalami.
 • Doktor anda akan memberitahu anda berapa banyak semburan untuk digunakan, dan sama ada anda perlu menggunakannya dalam satu atau kedua-dua lubang hidung. Ini akan bergantung kepada sebab mengapa anda menggunakannya, jadi ikut arahan anda diberikan.Jika anda tidak pasti bagaimana atau bila untuk menggunakan semburan, tanya ahli farmasi anda untuk menerangkan kepada anda lagi. Anda akan diminta untuk mula menggunakan semburan pada hari yang set – ini sering (tetapi tidak semestinya) hari dua kitaran haid anda.
 • Ia adalah penting bahawa anda menggunakan ubat ini dengan kerap dan ruang dos sama rata sepanjang hari. Jika anda bersin lurus selepas menggunakan semburan, ubat itu tidak boleh diserap dan bekerja seperti yang sepatutnya. Jika ini berlaku, mengulangi dos anda.
 • Jika anda terlupa satu dos, ambil ia sebaik sahaja anda ingat. Jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan ambil dos seterusnya apabila ia perlu dibayar.Jangan mengambil dua dos bersama-sama untuk menggantikan dos yang terlupa.

Bagaimana untuk menggunakan semburan :

 1. Buka penutup plastik, dan klip keselamatan di bawah muncung.
 2. Sebelum anda menggunakan semburan untuk kali pertama, anda mesti ‘perdana’ pam. Ini adalah supaya anda mendapat jumlah yang tepat perubatan di setiap semburan. Pegang botol supaya muncung ialah antara dua jari, dan ibu jari anda di bahagian bawah botol. Maka matlamat muncung itu dari padamu dan tekan ibu jari anda ke atas beberapa kali sehingga semburan halus muncul. Anda hanya perlu melakukan ini kali pertama anda menggunakan botol baru.
 3. Kemudian, perlahan-lahan menghembus hidung anda untuk membersihkan ia. Jangan terlalu bimbang jika anda mempunyai sejuk, sebagai ubat masih akan diserap. Bengkokkan kepala anda ke hadapan sedikit, dan meletakkan muncung ke dalam salah satu lubang hidung anda.Pegang lubang hidung anda yang lain ditutup dengan jari.
 4. Tarik nafas melalui lubang hidung terbuka anda dan pada masa yang sama tekan botol sekali untuk melepaskan semburan. Cuba untuk tujuan semburan ke arah belakang dan sisi luar lubang hidung anda.
 5. Buang semburan dan bengkokkan kepala anda ke belakang untuk beberapa saat untuk membolehkan sembur untuk tersebar di belakang hidung anda. (Jika anda telah diberitahu untuk menggunakan semburan dalam kedua-dua lubang hidung pada masa yang sama dalam sehari, ulang langkah 3 dan 4 dalam lubang hidung anda yang lain. Jika tidak, masa depan anda menggunakan semburan, jangan lupa untuk menggunakannya dalam lubang hidung anda yang lain.)
 6. Lap muncung dengan tisu yang bersih dan menggantikan penutup plastik dan klip.
 • Temu janji dengan doktor anda supaya kemajuan anda boleh dipantau.
 • Anda mungkin perasan simptom anda menjadi lebih teruk apabila anda mula-mula memulakan rawatan dengan nafarelin untuk endometriosis. Ini selalunya boleh kes itu, tetapi gejala-gejala anda perlu meredakan selepas beberapa minggu.
 • Walaupun anda mendapat selesema atau hidung anda berasa disekat, anda perlu terus menggunakan semburan, kerana ia masih akan berfungsi. Jika anda menggunakan sebarang semburan hidung lain (seperti dekongestan), anda perlu menggunakan nafarelin semburan pertama, kemudian menunggu sekurang-kurangnya 30 minit selepas menggunakannya sebelum anda menggunakan sebarang semburan hidung lain.
 • Jika anda sedang dirawat untuk endometriosis, anda perlu menggunakan kaedah bukan hormon kontraseptif seperti kondom. Ini kerana kaedah hormon (seperti ‘pil’ atau ‘mini-pil’) tidak akan berfungsi. Bercakap dengan doktor anda jika anda memerlukan nasihat lanjut mengenai apa kaedah kontraseptif yang sesuai.

Bersama-sama dengan kesan bergunanya, semua ubat boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Ini biasanya bertambah baik apabila badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda jika mana-mana kesan sampingan yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

nafarelin biasa kesan sampingan Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Sakit kepala, dan sakit otot Tanya ahli farmasi anda untuk mengesyorkan ubat penahan sakit yang sesuai
kerengsaan hidung, hidung berdarah Jika ini menjadi menyusahkan, bercakap dengan doktor anda
gejala menopaus seperti panas badan, vagina kering, berpeluh meningkat, mengurangkan minat dalam hubungan seks Jika mana-mana menjadi menyusahkan, bercakap dengan doktor anda
Jerawat, perubahan dalam berat badan anda, rasa gementar atau emosi, tidur terganggu Jika mana-mana menjadi menyusahkan, bercakap dengan doktor anda

Penting : jika anda mendapat ruam kulit atau kemerahan, atau mempunyai sebarang masalah dengan pernafasan, anda perlu hubungi doktor anda untuk mendapatkan nasihat merta. Ini adalah tanda-tanda yang jarang berlaku tetapi mungkin serius, kerana ia mungkin tanda tindak balas alahan.

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh ubat ini, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

VIDEO NAFARELIN

Mymedabc.com