NEFAZODONE

Mymedabc.com

APA NEFAZODONE?

Nefazodone adalah antidepresan. Ia digunakan untuk merawat kemurungan, termasuk gangguan kemurungan utama.

Nefazodone tidak kimia serupa dengan kumpulan-kumpulan lain antidepresan, seperti perencat terpilih serotonin reuptake atau “SSRIs”, antidepresan tricyclic, atau perencat monoamine oxidase atau “MAOIs.”

Nefazodone juga boleh digunakan untuk tujuan lain yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Jangan mengambil nefazodone bersama-sama dengan carbamazepine (Tegretol), cisapride (Propulsid), pimozide (Orap), atau perencat MAO seperti isocarboxazid (Marplan), tranylcypromine (Parnate), phenelzine (Nardil), rasagiline (Azilect), atau selegiline ( Eldepryl, Emsam).

Terdapat banyak ubat-ubatan lain yang boleh berinteraksi dengan nefazodone. Beritahu doktor mengenai semua preskripsi dan ubat over-the-counter yang anda gunakan. Ini termasuk vitamin, mineral, produk herba dan ubat yang ditetapkan oleh doktor lain. Jangan mula menggunakan ubat baru tanpa memberitahu doktor anda. Pastikan senarai dengan anda semua ubat yang anda gunakan dan tunjukkan senarai ini kepada mana-mana doktor atau pembekal penjagaan kesihatan yang lain yang merawat anda.

Anda mungkin mempunyai pemikiran tentang membunuh diri apabila anda mula-mula mula mengambil antidepresan, terutamanya jika anda berusia lebih muda daripada 24 tahun. Doktor anda akan perlu untuk memeriksa anda pada lawatan tetap untuk sekurang-kurangnya 12 minggu pertama rawatan.

Hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai apa-apa gejala baru atau semakin teruk seperti: mood atau perubahan tingkah laku, kerisauan, serangan panik, masalah tidur, atau jika anda merasa impulsif, cepat marah, gelisah, bermusuhan, agresif, resah, hiperaktif (secara mental atau fizikal ), lebih tertekan, atau mempunyai pemikiran tentang bunuh diri atau mencederakan diri sendiri.

Anda tidak boleh mengambil ubat ini jika anda ada alahan kepada nefazodone atau trazodone (desyrel), atau jika anda pernah mempunyai masalah hati disebabkan oleh mengambil nefazodone.

Jangan mengambil nefazodone jika anda menggunakan mana-mana ubat yang berikut:

 • carbamazepine (Tegretol);
 • cisapride (Propulsid);
 • pimozide (Orap); atau
 • perencat MAO seperti isocarboxazid (Marplan), tranylcypromine (Parnate), phenelzine (Nardil), rasagiline (Azilect), atau selegiline (Eldepryl, Emsam).

tindak balas yang serius dan kadang-kadang membawa maut boleh berlaku apabila ubat-ubat ini diambil dengan nefazodone. Anda perlu menunggu sekurang-kurangnya 14 hari selepas berhenti perencat MAO sebelum anda boleh mengambil nefazodone. Anda perlu menunggu 7 hari selepas berhenti nefazodone sebelum anda boleh mengambil MAOI yang.

Jika anda mempunyai apa-apa syarat lain, anda mungkin perlu pelarasan dos atau ujian khas untuk mengambil nefazodone selamat:

 • penyakit hati (terutama cirrhosis);
 • penyakit jantung atau serangan jantung baru-baru ini;
 • gangguan bipolar (kemurungan manik);
 • epilepsi atau gangguan penyitaan lain; atau
 • sejarah pemikiran atau tindakan membunuh diri.

Anda mungkin mempunyai pemikiran tentang bunuh diri ketika mengambil antidepresan, terutamanya jika anda berusia lebih muda daripada 24 tahun. Beritahu doktor anda jika anda telah semakin teruk kemurungan atau pemikiran membunuh diri dalam tempoh beberapa minggu pertama rawatan, atau apabila dos anda berubah.

keluarga atau lain-lain penjaga anda juga harus berwaspada terhadap perubahan mood atau gejala-gejala anda. Doktor anda akan perlu untuk memeriksa anda pada lawatan tetap untuk sekurang-kurangnya 12 minggu pertama rawatan.

kategori FDA kehamilan ialah C. Tidak diketahui sama ada nefazodone berbahaya kepada bayi dalam kandungan. Sebelum mengambil ubat ini, beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk mengandung.

Ia adalah tidak diketahui sama ada nefazodone melalui susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi yang menyusu. Jangan gunakan ubat ini tanpa memberitahu doktor anda jika anda menyusukan bayi.

APA NEFAZODONE?

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: ruam kulit atau gatal-gatal; kesukaran bernafas, bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai apa-apa gejala baru atau semakin teruk seperti: mood atau perubahan tingkah laku, kerisauan, serangan panik, masalah tidur, atau jika anda merasa impulsif, cepat marah, gelisah, bermusuhan, agresif, resah, hiperaktif (secara mental atau fizikal ), lebih tertekan, atau mempunyai pemikiran tentang bunuh diri atau mencederakan diri sendiri.

Berhenti mengambil nefazodone dan hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai kesan sampingan yang serius seperti:

 • loya, sakit perut, hilang selera makan, gatal-gatal, air kencing berwarna gelap, najis tanah liat berwarna, jaundis (kekuningan kulit atau mata);
 • kekeliruan, halusinasi, pemikiran atau tingkah laku yang luar biasa;
 • penyitaan (sawan);
 • ereksi zakar yang menyakitkan atau tahan 4 jam atau lebih lama;
 • demam, menggigil, sakit badan, gejala selesema; atau
 • perasaan seperti anda mungkin akan pengsan.

Kurang kesan sampingan yang serius mungkin termasuk:

 • rasa loya, cirit-birit, sembelit;
 • pening, mengantuk, lemah;
 • masalah tidur (insomnia);
 • mulut kering, sakit tekak;
 • masalah penglihatan;
 • sakit kepala; atau
 • meningkat selera makan.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

INTERAKSI NEFAZODONE

Elakkan minum alkohol semasa anda mengambil nefazodone.

Nefazodone boleh menyebabkan kesan sampingan yang boleh mengganggu pemikiran atau tindak balas anda. Berhati-hati jika anda memandu atau melakukan apa-apa yang memerlukan anda dalam keadaan sedar dan berjaga-jaga.

Elakkan terlalu cepat daripada posisi duduk atau berbaring, atau anda mungkin merasa pening.Bangun perlahan-lahan dan stabilkan diri anda untuk mengelakkan jatuh.

Sejuk atau alahan ubat, ubat sakit narkotik, pil tidur, perehat otot, dan ubat untuk sawan atau kebimbangan boleh menambah kepada kesan-kesan sampingan nefazodone. Beritahu doktor anda jika anda kerap menggunakan mana-mana ubat-ubatan ini, atau mana-mana antidepresan lain.

Beritahu doktor mengenai semua ubat-ubatan lain yang anda gunakan, terutamanya:

 • buspirone (Buspar);
 • cyclosporine (Neoral, Sandimmune, Gengraf);
 • digoxin (digitalis, Lanoxin);
 • haloperidol (Haldol);
 • phenytoin (Dilantin);
 • propranolol (Inderal);
 • tacrolimus (Prograf);
 • triazolam (Halcion);
 • pencair darah seperti warfarin (Coumadin);
 • ubat kolesterol seperti atorvastatin (lipitor), simvastatin (Zocor), atau lovastatin (Mevacor);atau
 • sebarang antidepresan lain seperti desipramine (Norpramin) atau fluoxetine (Prozac).

Senarai ini tidak lengkap dan mungkin ada ubat-ubatan lain yang boleh berinteraksi dengan nefazodone. Beritahu doktor mengenai semua preskripsi dan ubat over-the-counter yang anda gunakan. Ini termasuk vitamin, mineral, produk herba dan ubat yang ditetapkan oleh doktor lain.Jangan mula menggunakan ubat baru tanpa memberitahu doktor anda.

NEFAZODONE DOS

Ambil ubat ini betul-betul seperti yang telah ditetapkan untuk anda. Jangan mengambil ubat dalam jumlah yang lebih besar, atau mengambil ia untuk lebih lama daripada yang disyorkan oleh doktor anda. Ikut arahan pada label preskripsi anda.

Doktor anda mungkin akan menukar dos anda untuk memastikan anda mendapatkan hasil yang terbaik daripada ubat.

Anda boleh mengambil nefazodone dengan atau tanpa makanan.

Jika anda perlu untuk mempunyai apa-apa jenis pembedahan, beritahu pakar bedah sebelum masa yang anda mengambil nefazodone. Anda mungkin perlu berhenti menggunakan ubat untuk jangka masa yang pendek.

Ia mungkin mengambil masa beberapa minggu menggunakan ubat ini sebelum gejala anda bertambah baik. Untuk hasil yang terbaik, perlu menggunakan ubat seperti yang diarahkan.

nefazodone Simpan pada suhu bilik jauh dari kelembapan dan haba.

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan jika anda berfikir anda telah mengambil terlalu banyak ubat ini. Gejala dos berlebihan mungkin termasuk rasa loya, muntah-muntah, mengantuk yang melampau, atau penyitaan (sawan).

Ambil dos tertinggal sebaik sahaja anda teringat. Walau bagaimanapun, jika ia hampir masa untuk dos yang dijadualkan secara tetap seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan mengambil yang seterusnya seperti yang diarahkan. Jangan ambil dos tambahan untuk menggantikan dos yang terlepas.

VIDEO NEFAZODONE

Mymedabc.com