NELFINAVIR

Mymedabc.com

APA NELFINAVIR?

Nelfinavir adalah ubat anti virus yang menghalang human immunodeficiency virus (HIV) sel-sel daripada membiak di dalam badan anda.

Nelfinavir digunakan untuk merawat HIV, yang menyebabkan Sindrom Kurang Daya Tahan (AIDS).Nelfinavir tidak adalah ubat bagi HIV atau AIDS.

Nelfinavir juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

kesan sampingan yang mengancam nyawa boleh berlaku jika anda mengambil nelfinavir dengan alfuzosin (Uroxatral), amiodarone (Cordarone, Pacerone), lovastatin (Mevacor, Altoprev, Advicor), midazolam (mahir), quinidine (Quin-G), pimozide (Orap), rifampin (Rifadin, Rimactane, Rifater), sildenafil (Revatio untuk hipertensi arteri paru-paru), simvastatin (Zocor, Simcor, Vytorin, Juvisync), Wort St John, triazolam (Halcion), atau ubat ergot seperti Ergomar, Ergotrate, Cafergot , Wigraine, DHE 45, Migranal, atau Methergine.

Terdapat banyak ubat-ubatan lain yang boleh berinteraksi dengan nelfinavir. Beritahu doktor anda mengenai semua ubat yang anda gunakan. Ini termasuklah ubat preskripsi, over-the-kaunter, vitamin, dan herba. Jangan memulakan ubat baru tanpa memberitahu doktor anda.

Mengambil ubat ini tidak akan menghalang anda daripada lulus HIV kepada orang lain. Jangan melakukan hubungan seks atau berkongsi pisau cukur atau berus gigi yang tidak dilindungi.Berbincanglah dengan doktor anda tentang cara yang selamat untuk mencegah jangkitan HIV semasa hubungan seks. Berkongsi dadah atau ubat jarum tidak selamat, walaupun untuk orang yang sihat.

Anda tidak boleh mengambil ubat ini jika anda ada alahan kepada nelfinavir, atau jika anda mempunyai penyakit hati yang sederhana atau teruk.

kesan sampingan yang mengancam nyawa boleh berlaku jika anda mengambil nelfinavir dengan alfuzosin (Uroxatral), amiodarone (Cordarone, Pacerone), lovastatin (Mevacor, Altoprev, Advicor), midazolam (mahir), quinidine (Quin-G), pimozide (Orap), rifampin (Rifadin, Rimactane, Rifater), sildenafil (Revatio untuk hipertensi arteri paru-paru), simvastatin (Zocor, Simcor, Vytorin, Juvisync), Wort St John, triazolam (Halcion), atau ubat ergot seperti Ergomar, Ergotrate, Cafergot , Wigraine, DHE 45, Migranal, atau Methergine.

Untuk memastikan anda selamat boleh mengambil nelfinavir, beritahu doktor anda jika anda mempunyai apa-apa syarat lain:

 • penyakit hati;
 • penyakit buah pinggang;
 • diabetes;
 • gangguan pendarahan seperti hemofilia; atau
 • kolesterol tinggi atau trigliserida.

Kategori kehamilan B. Ubat ini dijangka tidak akan membahayakan bayi dalam kandungan, tetapi HIV boleh dipindahkan kepada bayi anda jika anda tidak dirawat dengan betul semasa mengandung. Beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil semasa rawatan. Mengambil semua ubat-ubatan HIV anda seperti yang diarahkan untuk mengawal jangkitan anda.

Jika anda hamil, nama anda akan disenaraikan di pejabat pendaftaran mengandung. Ini adalah untuk mengesan hasil kehamilan dan menilai sebarang kesan nelfinavir pada bayi.

Nelfinavir boleh membuat pil kawalan kelahiran kurang berkesan. Tanya doktor anda tentang menggunakan kaedah bukan hormon kawalan kelahiran (seperti kondom atau diafragma dengan spermicide) untuk mencegah kehamilan semasa mengambil nelfinavir.

Anda tidak boleh menyusukan anak semasa anda menggunakan nelfinavir. Wanita dengan HIV atau AIDS tidak boleh menyusukan makanan sama sekali. Walaupun bayi dilahirkan tanpa HIV, anda masih boleh lulus virus kepada bayi di dalam susu badan anda.

Jangan berikan ubat ini kepada kanak-kanak yang berumur kurang daripada 2 tahun.

KESAN-KESAN SAMPINGAN NELFINAVIR

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; kesukaran bernafas, bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Berhenti menggunakan nelfinavir dan hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai kesan sampingan yang serius seperti:

 • tanda-tanda jangkitan baru, seperti demam, seram sejuk, sakit badan, tanda-tanda selesema, kudis dalam mulut dan tekak anda;
 • gula darah tinggi (peningkatan dahaga, kerap buang air kecil, kelaparan, mulut kering, buah-buahan nafas bau, mengantuk, kulit kering, penglihatan kabur, kehilangan berat badan);
 • kulit pucat, rasa masalah pitam atau sesak nafas, kadar jantung yang cepat, menumpukan perhatian;
 • mudah lebam, pendarahan yang luar biasa (hidung, mulut, faraj, atau rektum), bintik sesuatu yg kecil ungu atau merah di bawah kulit anda;
 • Kadar pesat jantung, berpeluh meningkat, gegaran di tangan anda, kebimbangan, rasa cepat marah, masalah tidur (insomnia);
 • cirit-birit, kehilangan tidak dapat dijelaskan berat badan, perubahan haid, mati pucuk, kehilangan minat dalam seks;
 • bengkak di leher atau tekak (tiroid bengkak) anda;
 • kelemahan otot, rasa letih, masalah bercakap atau menelan, sakit sendi atau otot, rasa sesak nafas;
 • kelemahan atau perasaan berduri di jari atau jari kaki anda;
 • masalah dengan berjalan kaki, pernafasan, percakapan, menelan, atau pergerakan mata; atau
 • teruk sakit belakang yang lebih rendah, kehilangan pundi kencing atau usus kawalan.

Kurang kesan sampingan yang serius mungkin termasuk:

 • loya, sakit perut, hilang selera makan, gas;
 • ruam kulit yang sederhana; atau
 • perubahan-perubahan bentuk atau lokasi lemak badan (terutamanya dalam anda tangan, kaki, muka, leher, dada, dan batang).

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

NELFINAVIR INTERAKSI

Jika anda juga mengambil Didanosine, ambil 1 jam sebelum atau 2 jam selepas anda mengambil nelfinavir.

Mengambil ubat ini tidak akan menghalang anda daripada lulus HIV kepada orang lain. Jangan melakukan hubungan seks atau berkongsi pisau cukur atau berus gigi yang tidak dilindungi.Berbincanglah dengan doktor anda tentang cara yang selamat untuk mencegah jangkitan HIV semasa hubungan seks. Berkongsi dadah atau ubat jarum tidak selamat, walaupun untuk orang yang sihat.

Banyak ubat boleh berinteraksi dengan nelfinavir. Di bawah adalah hanya satu senarai separa.Beritahu doktor anda jika anda menggunakan:

 • atorvastatin (lipitor);
 • bosentan (Tracleer);
 • colchicine (Colcrys);
 • fluticasone (Advair, Flonase, Flovent);
 • itraconazole (Sporanox) atau ketoconazole (Nizoral);
 • dan Baldone (Dr. Josephine, dan plumbum);
 • omeprazole (Prilosec);
 • phenytoin (Dilantin);
 • rifabutin (Mycobutin);
 • salmeterol (Advair, Serevent);
 • warfarin (Coumadin, Jantoven);
 • antidepresan seperti trazodone (desyrel) dan lain-lain;
 • jantung atau ubat tekanan darah seperti amlodipine (Norvasc, Caduet, Exforge, Lotrel, Tekamlo, Tribenzor, TWYNSTA, Amturnide), diltiazem (Tiazac, Cartia, Dilacor), felodipine (Plendil), nifedipine (Procardia, Adalat), atau verapamil ( Calan, Covera, Isoptin, Verelan);
 • ubat-ubatan yang melemahkan sistem imun, seperti cyclosporine (Gengraf, Neoral, Sandimmune), sirolimus (Rapamune), atau tacrolimus (Prograf);
 • insulin atau diabetes ubat yang anda ambil melalui mulut;
 • ubat-ubatan untuk merawat mati pucuk, seperti sildenafil (Viagra), tadalafil (Cialis), atau vardenafil (Levitra);
 • HIV atau AIDS ubat-ubatan lain seperti, delavirdine (Rescriptor), Indinavir (Crixivan) ritonavir (Norvir, Kaletra), atau saquinavir (Invirase); atau
 • ubat penyitaan seperti carbamazepine (carbatrol, equetro, Tegretol) atau phenobarbital (berongga, Solfoton).

Senarai ini tidak lengkap dan terdapat banyak ubat-ubatan lain yang boleh berinteraksi dengan nelfinavir. Beritahu doktor mengenai semua preskripsi dan ubat over-the-counter yang anda gunakan. Ini termasuk vitamin, mineral, produk herba dan ubat yang ditetapkan oleh doktor lain.Jangan mula menggunakan ubat baru tanpa memberitahu doktor anda. Pastikan senarai dengan anda semua ubat yang anda gunakan dan tunjukkan senarai ini kepada mana-mana doktor atau pembekal penjagaan kesihatan yang lain yang merawat anda.

NELFINAVIR DOS

Ambil seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Jangan ambil dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan. Ikut arahan pada label preskripsi anda.

Ubat ini datang dengan arahan pesakit untuk penggunaan yang selamat dan berkesan. Ikut arahan ini dengan teliti. Tanya doktor atau ahli farmasi jika anda mempunyai sebarang soalan.

Nelfinavir berfungsi paling baik jika anda mengambil ia dengan makanan.

Menelan seluruh nelfinavir tablet.

Jika anda tidak boleh menelan tablet keseluruhan, membubarkan ia dalam jumlah yang kecil air.Kacau campuran ini dan minum semua itu dengan segera. Untuk memastikan anda mendapat keseluruhan dos, tambah sedikit lagi air ke gelas yang sama, pusaran perlahan-lahan dan minum dengan segera.

Gunakan nelfinavir kerap untuk mendapatkan manfaat yang paling. Dapatkan preskripsi anda diisi semula sebelum anda kehabisan ubat sepenuhnya.

HIV / AIDS biasanya dirawat dengan gabungan ubat-ubatan. Gunakan semua ubat-ubatan seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Baca panduan ubat atau arahan pesakit dibekalkan dengan setiap ubat. Jangan ubah dos atau jadual ubat tanpa nasihat doktor anda. Tiap-tiap orang dengan HIV atau AIDS perlu kekal di bawah jagaan doktor.

Yang pasti ubat ini membantu keadaan anda, darah anda mungkin perlu diuji kerap. Berjumpa dengan doktor anda secara berkala.

Simpan ubat ini di dalam bekas asal pada suhu bilik jauh dari kelembapan dan haba.

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi talian Pusat Racun Negara di 1-800-222-1222.

Ambil dos tertinggal sebaik sahaja anda teringat. Langkau dos yang tertinggal jika ia hampir masa untuk dos yang dijadualkan berikutnya. Jangan ambil dos tambahan untuk menggantikan dos yang terlepas.

VIDEO NELFINAVIR

Mymedabc.com