NETILMICIN

Mymedabc.com

Netilmicin adalah ahli keluarga aminoglycoside yang antibiotik. Ini antibiotik mempunyai keupayaan untuk membunuh pelbagai bakteria. Netilmicin tidak diserap dari usus dan oleh itu hanya diberikan melalui suntikan atau infusi. Ia hanya digunakan dalam rawatan jangkitan serius terutamanya yang tahan gentamicin.

farmakokinetik

Netilmicin, antibiotik aminoglycoside, mengikat kepada 30S dan sedikit sebanyak untuk 50S subunit ribosom bakteria terdedah mengganggu fotosintesis, sekali gus menyebabkan membran sel bakteria rosak.

Penyerapan
pantas dan diserap sepenuhnya (IM). Kepekatan plasma puncak selepas 0,5-1 jam (IM), 1 jam (IV infusi).

Perkumuhan
Via air kencing dalam tempoh 24 jam (80% daripada dos a); 2-2,5 jam (penghapusan separuh hayat).

Reaksi buruk Netilmicin / Kesan Side Netilmicin

Sakit kepala, kelesuan, gangguan penglihatan, kekeliruan, tachycardia, tekanan darah rendah, berdebar-debar, thrombocytosis, paraesthesia, ruam, menggigil, demam, pengekalan cecair, muntah-muntah, cirit-birit. Peningkatan gula dalam darah; meningkat phosphatase alkali;meningkat enzim hati, bilirubin; meningkat kalium; LFTs tidak normal yang lain; menurun hemoglobin, WBCs dan platelet; eosinofilia, anemia dan peningkatan dalam masa prothrombin.

Berpotensi Fatal: nephrotoxicity; ototoxicity; anafilaksis.

Langkah berjaga-jaga khas

kerosakan buah pinggang; memantau buah pinggang, vestibular dan fungsi pendengaran.Memantau tahap serum puncak. Myasthenia gravis, Parkinson, botulism bayi; syarat predisposing untuk ototoxicity dan nephrotoxicity. bayi pra-matang dan neonatal, dehidrasi, warga tua.Mengandung dan menyusukan anak.

dos

Parenteral
jangkitan Mudah terdedah
Dewasa: 4-6 mg / kg sekali sehari atau dalam dos yang sama dibahagikan diberikan setiap 8 atau 12 jam. Mengancam nyawa jangkitan: Tambahkan sehingga 7.5 mg / kg setiap hari setiap 8 jam.Semua dos boleh diberikan tentang IM, IV perlahan (lebih 3-5 minit) atau sebagai 50-200 ml infusi lebih 0,5-2 jam. Rawatan biasanya diberikan untuk 7-14 hari.
Kanak-kanak: bayi pra-matang dan neonat <1 minggu: 6 mg / kg setiap hari dalam dos yang dibahagikan setiap 12 jam. Bayi dan neonat> 1 minggu: 7,5-9 mg / kg setiap hari dalam dos yang dibahagikan setiap 8 jam. Kanak-kanak lebih tua: 6-7,5 mg / kg setiap hari dalam dos yang dibahagikan setiap 8 jam. Regimen alternatif: neonat <6 minggu: 4-6,5 mg / kg setiap hari dalam dos yang dibahagikan setiap 12 jam. Bayi yang lebih tua dan kanak-kanak: 5,5-8 mg / kg setiap hari dalam dos yang dibahagikan setiap 8 atau 12 jam.
Kemerosotan Renal: pengurangan dos atau memanjangkan selang antara dos yang perlu.Hemodialisis: 50% daripada loading dos permulaan diperlukan selepas dialisis.

Parenteral
kencing jangkitan saluran
Dewasa: 150 mg sebagai dos harian tunggal selama 5 hari. UTI rumit: 3-4 mg / kg setiap hari dalam dos yang dibahagikan setiap 12 jam. Semua dos boleh diberikan tentang IM, IV perlahan (lebih 3-5 minit) atau sebagai infusi 50-200 ml lebih 0,5-2 jam. Rawatan biasanya diberikan untuk 7-14 hari.
Kemerosotan Renal: pengurangan dos atau memanjangkan selang antara dos yang perlu.Hemodialisis: 50% daripada loading dos permulaan diperlukan selepas dialisis.

Ketidakserasian
Jangan campur dalam picagari yang sama dengan penisilin atau cephalosporins.

SENARAI KONTRA

Netilmicin dan Kehamilan

Hati apabila digunakan semasa mengandung

Kategori D: Terdapat bukti positif risiko janin manusia, tetapi manfaat daripada penggunaan di kalangan wanita hamil boleh diterima walaupun risiko (contohnya, jika ubat yang diperlukan dalam keadaan yang mengancam nyawa atau untuk penyakit yang serius yang mana ubat-ubatan yang lebih selamat tidak boleh digunakan atau tidak berkesan).

Netilmicin dan Laktasi

Awas apabila digunakan semasa laktasi

Netilmicin dan Kontra lain

Hipersensitiviti kepada ubat atau aminoglycosides lain

Mymedabc.com