NIKOTIN

Mymedabc.com

Nikotin adalah sebatian kimia yang terdapat dalam tembakau. Apabila tembakau dihisap, nikotin diserap melalui lapisan dinding daripada pundi udara kecil dalam paru-paru. Apabila dihidu atau dikunyah, ia diserap melalui membran mukus hidung atau mulut. Nikotin juga boleh diserap melalui kulit.

Tidak kira bagaimana nikotin diserap, ia memasuki aliran darah di mana ia beredar ke seluruh badan dan bergerak ke otak di mana ia melintasi halangan darah otak. Sebaik sahaja di dalam otak, ia mengikat dan mengaktifkan reseptor dipanggil reseptor cholinergic.

KESAN

Reseptor cholinergic terdapat di dalam otak dan juga dalam bidang lain seperti otot, jantung, kelenjar adrenal dan organ-organ penting yang lain. Biasanya, reseptor ini diaktifkan oleh asetilkolina neurotransmitter yang dihasilkan di hujung saraf di dalam otak dan dalam saraf sistem saraf periferal.

Tindakan asetilkolina membantu untuk mengekalkan pernafasan sihat, fungsi jantung, pergerakan otot dan fungsi kognitif seperti ingatan.

Sejak nikotin mempunyai struktur yang sama dengan asetilkolina, ia boleh mengaktifkan reseptor cholinergic. Walau bagaimanapun, tidak seperti asetilkolina, nikotin memasuki otak dan mengganggu fungsi normal. merokok yang kerap membawa kepada perubahan dalam bilangan reseptor cholinergic dan perubahan dalam sensitiviti mereka kepada nikotin. Ini boleh membawa kepada pembangunan toleransi nikotin.

Apabila ini berlaku, orang terjejas perlu menggunakan nikotin dengan kerap untuk mengekalkan fungsi otak yang normal. Jika tahap nikotin jatuh, perokok mungkin mengalami gejala yang tidak menyenangkan yang membawa kepada mereka “menambah nilai” tahap nikotin mereka dengan merokok lagi. Kerana sifat-sifat yang sangat ketagihan, merokok dianggap oleh Persatuan Jantung Amerika untuk menjadi salah satu daripada ketagihan paling sukar untuk memecahkan.

KIMIA

Nikotin adalah sejenis alkaloid yang terdapat dalam tumbuh-tumbuhan tertentu. Ia menjadikan 0.6 kepada 3.0% daripada berat kering tembakau. Nikotin yang terdapat dalam tumbuhan tembakau (Nicotiana tabacum) di mana ia adalah disintesis di dalam asas dan berkumpul di dalam daun. Ia adalah cecair berminyak yang larut dengan air dalam bentuk dasarnya. bentuk nitrogenous garam bentuk nikotin dengan asid yang larut dalam air.

VIDEO NIKOTIN

Mymedabc.com