NILOTINIB

Mymedabc.com

APA NILOTINIB?

Nilotinib adalah ubat kanser yang mengganggu pertumbuhan dan penyebaran sel-sel kanser dalam badan.

Nilotinib digunakan untuk merawat sejenis kanser darah yang dikenali sebagai Philadelphia kromosom positif leukemia mieloid kronik (CML).

Nilotinib biasanya diberikan selepas ubat-ubatan lain telah dicuba tidak berjaya.

Nilotinib juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Anda tidak perlu menggunakan nilotinib jika anda mempunyai tahap darah rendah kalium dan magnesium, atau gangguan rentak jantung dipanggil sindrom Long QT.

Sebelum dan semasa rawatan anda dengan nilotinib, fungsi hati mungkin diimbangi dengan elektrokardiograf atau ECG (kadang-kadang dipanggil EKG), dan anda mungkin perlu menjalani ujian darah.

Sesetengah ubat boleh menyebabkan kesan yang tidak diingini atau berbahaya apabila digunakan dengan nilotinib. Doktor anda mungkin perlu menukar pelan rawatan anda jika anda menggunakan mana-mana ubat yang berikut: chloroquine, metadon, nefazodone, antibiotik-clarithromycin, moxifloxacin, telithromycin; antikulat ubat-itraconazole, ketoconazole, voriconazole; rentak jantung ubat-amiodarone, disopyramide, dronedarone, procainamide, quinidine, sotalol; HIV atau AIDS ubat-atazanavir, Indinavir, nelfinavir, ritonavir, saquinavir; atau perubatan untuk merawat psikiatri gangguan-haloperidol, pimozide, thioridazine, ziprasidone.

Ambil nilotinib semasa perut kosong. Elakkan makan apa-apa untuk sekurang-kurangnya 2 jam sebelum dan 1 jam selepas anda mengambil nilotinib.

Anda tidak perlu menggunakan nilotinib jika anda alah kepadanya, atau jika anda mempunyai:

 • tahap darah rendah kalium atau magnesium; atau
 • gangguan rentak jantung dipanggil sindrom QT panjang.

Sesetengah ubat boleh menyebabkan kesan yang tidak diingini atau berbahaya apabila digunakan dengan nilotinib. Doktor anda mungkin perlu menukar pelan rawatan anda jika anda menggunakan mana-mana ubat yang berikut:

 • chloroquine, metadon, nefazodone; atau
 • antibiotik-clarithromycin, moxifloxacin, telithromycin; antikulat ubat-itraconazole, ketoconazole, voriconazole; rentak jantung ubat-amiodarone, disopyramide, dronedarone, procainamide, quinidine, sotalol; HIV atau AIDS ubat-atazanavir, Indinavir, nelfinavir, ritonavir, saquinavir; atau perubatan untuk merawat psikiatri gangguan-haloperidol, pimozide, thioridazine, ziprasidone.

Untuk membuat nilotinib pasti adalah selamat untuk anda, beritahu doktor anda jika anda mempunyai mana-mana syarat-syarat ini:

 • penyakit jantung, masalah rentak jantung;
 • sejarah peribadi atau keluarga sindrom Long QT;
 • penyakit hati;
 • sejarah pankreatitis; atau
 • jika perut anda telah dibuang melalui pembedahan (jumlah gastrectomy).

Nilotinib kapsul mungkin mengandungi laktosa. Berbincang dengan doktor anda sebelum menggunakan ubat ini jika anda mempunyai sikap tidak bertoleransi galaktosa, atau masalah teruk dengan laktosa (gula susu).

Jangan gunakan nilotinib jika anda hamil. Ia boleh membahayakan bayi dalam kandungan.Gunakan kawalan kelahiran yang berkesan untuk mengelakkan kehamilan, dan beritahu doktor anda jika anda hamil semasa rawatan.

Ia adalah tidak diketahui sama ada nilotinib melalui susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi yang menyusu. Anda tidak perlu menyusukan anak semasa anda mengambil nilotinib.

KESAN-KESAN SAMPINGAN NILOTINIB

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; sukar bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Berhenti menggunakan nilotinib dan hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai:

 • penindasan sumsum tulang-demam, menggigil, sakit pedih mulut, kulit pucat, mudah lebam atau berdarah, air kencing merah atau merah jambu, najis berdarah atau tinggal di sini, batuk, kesukaran bernafas, rasa kadar jantung yang cepat pitam,;
 • masalah yang lebih rendah buah pinggang sakit belakang, sedikit atau tiada air kecil;
 • sakit pankreas masalah-teruk pada bahagian atas perut anda merebak ke belakang anda, loya dan muntah-muntah;
 • tinggi atau rendah kalium-kekeliruan, kadar jantung yang perlahan atau tidak sekata, nadi lemah, dahaga yang melampau, kerap buang air kecil, ketidakselesaan kaki, tingly perasaan, kelemahan otot atau perasaan tempang;
 • kalsium kebas rendah atau tingly perasaan di sekeliling mulut anda, kadar jantung cepat atau lambat, sesak otot atau penguncupan, refleks terlalu aktif;
 • rendah natrium-sakit kepala, kekeliruan, pertuturan tidak jelas, halusinasi, muntah, lemah teruk, kekejangan otot, kehilangan koordinasi, rasa tak mantap, penyitaan (sawan), pernafasan cetek;
 • masalah-loya hati, sakit perut atas, gatal-gatal, hilang selera makan, air kencing gelap, najis berwarna tanah liat, jaundis (kekuningan kulit atau mata); atau
 • pendarahan dalam masalah penglihatan otak secara tiba-tiba sakit kepala, kekeliruan, dan perasaan seperti anda mungkin akan pengsan.

Kesan-kesan sampingan mungkin termasuk:

 • cirit-birit, sembelit, perut rasa tidak selesa;
 • gatal-gatal ringan atau ruam, rambut gugur sementara;
 • berair atau tersumbat hidung, bersin, sakit tekak;
 • sakit kepala ringan, sakit belakang, sakit sendi atau otot; atau
 • perasaan letih.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

NILOTINIB INTERAKSI

Elakkan mengambil pengurang asid perut (Axid, Pepcid, Tagamet, Zantac, dan lain-lain) dalam tempoh 10 jam sebelum atau 2 jam selepas anda mengambil nilotinib.

Elakkan mengambil antasid (Di-Gel, Gaviscon, Maalox, Susu Magnesia, setakat ini Mylanta, Rolaids, dan lain-lain) dalam tempoh 2 jam sebelum atau 2 jam selepas anda mengambil nilotinib.

Limau dan jus limau gedang boleh berinteraksi dengan nilotinib dan membawa kepada kesan sampingan yang tidak diingini. Elakkan penggunaan produk anggur semasa mengambil nilotinib.

Ubat ini boleh masuk ke dalam cecair badan (termasuk air kencing, najis, muntah, air mani, cecair faraj). Pesakit dan penjaga perlu memakai sarung tangan getah dan membersihkan cecair badan, pengendalian sampah yang tercemar atau dobi atau menukar lampin. Basuh tangan sebelum dan selepas menanggalkan sarung tangan. Wash kotor pakaian dan linen berasingan dari pakaian lain.

cecair badan tidak boleh dikendalikan oleh seorang wanita yang sedang hamil atau yang boleh menjadi hamil. Menggunakan kondom semasa aktiviti seksual untuk mengelakkan pendedahan kepada cecair badan.

Banyak ubat boleh berinteraksi dengan nilotinib, termasuk preskripsi dan over-the-kaunter ubat-ubatan, vitamin, dan produk herba. Beritahu doktor mengenai semua ubat yang anda gunakan, dan mereka yang anda memulakan atau berhenti menggunakan semasa rawatan anda dengan nilotinib. Tidak semua interaksi mungkin disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

NILOTINIB DOS

Nilotinib biasanya diambil setiap 12 jam. Ikut arahan pada label preskripsi anda. Jangan mengambil ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Ambil ubat ini dengan segelas penuh air. Menelan kapsul keseluruhannya nilotinib.

Ambil nilotinib dengan perut kosong, sekurang-kurangnya 1 jam sebelum atau 2 jam selepas makan. Jangan ambil dengan makanan. Makanan boleh meningkatkan tahap darah anda nilotinib dan boleh meningkatkan risiko kesan sampingan yang berbahaya.

Untuk membuat menelan lebih mudah, anda boleh membuka kapsul nilotinib dan taburkan ubat ke dalam tidak lebih daripada 1 sudu teh sos epal. Menelan merta tanpa mengunyah. Jangan simpan campuran untuk kegunaan kemudian.

Elakkan makan apa-apa untuk sekurang-kurangnya 2 jam sebelum dan 1 jam selepas anda mengambil nilotinib.

Nilotinib akan diambil jangka panjang. Anda tidak perlu berhenti menggunakan nilotinib tiba-tiba.Berhenti tiba-tiba boleh membuat keadaan anda lebih teruk.

Nilotinib boleh mengurangkan sel-sel darah yang membantu melawan jangkitan badan anda dan membantu darah anda membeku. darah anda perlu diuji kerap. rawatan kanser anda boleh ditangguhkan berdasarkan keputusan ujian ini.

fungsi jantung anda mungkin diperiksa dengan elektrokardiograf atau ECG (kadang-kadang dipanggil EKG an).

Simpan pada suhu bilik jauh dari kelembapan dan haba.

Baca semua maklumat pesakit, panduan ubat-ubatan, dan lembaran arahan yang diberikan kepada anda. Tanya doktor atau ahli farmasi jika anda mempunyai sebarang soalan.

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi talian Pusat Racun Negara di 1-800-222-1222.

Gejala dos berlebihan mungkin termasuk mengantuk dan muntah-muntah.

Ambil dos tertinggal sebaik sahaja anda teringat. Langkau dos yang tertinggal jika ia hampir masa untuk dos yang dijadualkan berikutnya. Jangan ambil dos tambahan untuk menggantikan dos yang terlepas.

VIDEO NILOTINIB

Mymedabc.com