NIMESULIDE

Mymedabc.com

Nimesulide adalah ubat bukan steroid anti-radang (NSAID) yang direka untuk menghalang enzim COX-2. Ia biasanya digunakan sebagai analgesik dan antipiretik, yang bermaksud bahawa ia merawat sakit akut dan kebimbangan, masing-masing. Selain ciri-ciri terapeutik, bagaimanapun, ia adalah penting untuk kesan-kesan sampingan, termasuk kerosakan hati. syarikat farmaseutikal yang berpangkalan di Switzerland Helsinn bertanggungjawab untuk pembuatan asal nimesulide pada tahun 1976, walaupun perlindungan paten itu telah pun ditamatkan. Hari ini, dadah nimesulide berlalu lebih daripada 50 jenama di seluruh dunia, termasuk Lomotil, Renova, Nicip, Lamisil, Nimesil, Nimulid dan Sulide.

Nimesulide diklasifikasikan sebagai NSAID, bersama-sama dengan ubat-ubatan lain seperti aspirin, ibuprofen andnaproxen, kerana analgesik dan kesan antipiretik. Ia berfungsi dengan mematikan COX-2, satu enzim yang dipersalahkan kerana menyebabkan keradangan dan kesakitan. Inilah sebabnya mengapa ubat ini juga dikenali sebagai perencat COX-2 selektif.

Dos yang disyorkan, terutamanya bagi orang-orang 14 tahun dan lebih tua, adalah tablet 100 miligram dua kali sehari melalui pentadbiran lisan. Pesakit boleh mengharapkan keputusan yang positif antara tiga hingga 14 hari. Nimesulide adalah terutamanya digunakan untuk sumber tertentu kesakitan, termasuk osteoartritis, yang merupakan penyakit sendi degeneratif; dan senggugut, keadaan perubatan yang dicirikan oleh kesakitan yang wanita bertahan semasa tempoh haid.

Perlu diingat, bagaimanapun, nimesulide yang hanya merawat simptom masalah yang aliments dinyatakan di atas, tetapi bukan penyakit itu sendiri. Juga, nimesulide dikaitkan dengan kesan sampingan seperti perut kekejangan, cirit-birit, pedih ulu hati, rasa tidak selesa dan muntah-muntah. Kesan sampingan yang lebih serius termasuk edema, yang melibatkan bengkak akibat pengumpulan cecair di bahagian-bahagian tertentu badan.

Kesan sampingan yang paling serius nimesulide, bagaimanapun, adalah hepatoksisiti, atau kerosakan hati yang disebabkan oleh keracunan. Bahan kimia yang menyebabkan keadaan ini dirujuk sebagai hepatotoxins. Dalam sebuah buku bertajuk 2003 Semasa Diagnosis & Rawatan di Gastroenterology , penulis mengenal pasti lebih 900 ubat-ubatan yang boleh meningkatkan risiko hepatoksisiti, termasuk nimesulide. Hasilnya, penggunaan dan pembuatannya ubat telah diharamkan atau digantung di beberapa negara, termasuk India, Singapura, United Kingdom, Denmark dan Finland. Ia tidak dijual di Amerika Syarikat, di mana Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) telah tidak dinilai dadah.

Namun, nimesulide kekal popular di sesetengah negara, dan terdapat syarikat-syarikat yang masih mengeluarkan dan menjual dadah, kadang-kadang secara haram bergantung kepada bidang kuasa mereka berada di bawah. Selain itu, satu jawatankuasa (EMA) Agensi Ubat Eropah berhujah untuk, sekurang-kurangnya, penggunaan yang terkawal dan pengedaran ubat.

Mymedabc.com