NISOLDIPINE

Mymedabc.com

APA NISOLDIPINE?

Nisoldipine adalah penghalang saluran kalsium. Ia memberi kesan kepada jumlah kalsium yang terdapat dalam sel-sel hati dan otot anda. Ini melegakan saluran darah anda, yang boleh mengurangkan jumlah kerja jantung perlu lakukan. Ubat ini digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi.

GAMBARAN KESELURUHAN

Nisoldipine digunakan bersendirian atau bersama-sama dengan ubat-ubatan lain untuk merawat tekanan darah tinggi. Tekanan darah tinggi menambah beban kerja jantung dan arteri. Jika ia berterusan untuk masa yang lama, jantung dan arteri mungkin tidak berfungsi dengan betul. Ini boleh merosakkan salur darah otak, jantung, dan buah pinggang, menyebabkan strok, kegagalan jantung, atau kegagalan buah pinggang. Tekanan darah tinggi juga boleh meningkatkan risiko serangan jantung. Masalah-masalah ini mungkin kurang mungkin berlaku jika tekanan darah dikawal.

Nisoldipine adalah penghalang saluran kalsium. Ia berfungsi dengan mempengaruhi pergerakan kalsium ke dalam sel-sel jantung dan saluran darah. Hasilnya, ia melegakan saluran darah dan meningkatkan bekalan darah dan oksigen ke jantung di samping mengurangkan beban kerja.

Ubat ini boleh didapati hanya dengan preskripsi doktor.

PENGGUNAAN YANG BETUL

Selain daripada penggunaan ubat ini, rawatan untuk tekanan darah tinggi anda mungkin termasuk kawalan berat badan dan perubahan dalam jenis-jenis makanan yang anda makan, terutama makanan yang tinggi sodium. Doktor anda akan memberitahu anda yang mana satu ini adalah yang paling penting untuk anda. Anda perlu menyemak dengan doktor anda sebelum menukar diet anda.

Ramai pesakit yang mempunyai tekanan darah tinggi tidak akan melihat apa-apa tanda-tanda masalah. Malah, ramai mungkin berasa normal. Ia adalah sangat penting bahawa anda mengambil ubat seperti yang diarahkan dan bahawa anda temu janji dengan doktor anda walaupun anda berasa sihat.

Ingatlah bahawa ubat ini tidak akan menyembuhkan tekanan darah tinggi anda, tetapi ia membantu mengawalnya. Anda perlu terus mengambil ia seperti yang diarahkan jika anda mengharapkan untuk menurunkan tekanan darah anda dan ke bawah. Anda mungkin perlu mengambil ubat tekanan darah tinggi untuk sepanjang hayat anda. Jika tekanan darah tinggi tidak dirawat, ia boleh menyebabkan masalah yang serius seperti kegagalan jantung, penyakit saluran darah, strok, atau penyakit buah pinggang.

Ambil ubat ini seperti yang diarahkan walaupun anda berasa sihat. Jangan mengambil lebih daripada ubat ini dan tidak mengambil lebih kerap daripada doktor anda pesan. Ubat ini amat berkesan sekiranya terdapat jumlah yang tetap di dalam darah. Untuk mengekalkan tahap darah yang berterusan, mengambil ubat ini pada masa yang sama setiap hari dan tidak terlepas apa-apa dos.

Menelan lanjutan pelepasan tablet keseluruhan. Tidak pecah, menghancurkan, atau mengunyah.Ia adalah yang terbaik untuk mengambil ubat ini semasa perut kosong.

DOS

Dos ubat ini akan berbeza untuk pesakit yang berlainan. Ikut arahan doktor anda atau arahan pada label. Maklumat berikut termasuk hanya dos purata ubat ini. Jika dos anda adalah berbeza, tidak mengubahnya melainkan jika doktor anda memberitahu anda untuk berbuat demikian.

Jumlah ubat yang anda ambil bergantung kepada kekuatan ubat. Juga, jumlah dos yang anda ambil setiap hari, masa yang dibenarkan antara dos dan tempoh masa yang anda mengambil ubat ini bergantung kepada masalah perubatan yang mana anda sedang menggunakan ubat.

 • Untuk bentuk dos oral (dilanjutkan tablet release):
  • Untuk tekanan darah tinggi:
   • Orang dewasa 10 hingga 20 miligram (mg) sekali sehari. Doktor anda mungkin akan meningkatkan dos anda jika diperlukan.
   • Kanak-kanak-Penggunaan dan dos mestilah ditentukan oleh doktor anda.

TERLEPAS DOSE

Jika anda terlepas satu dos ubat ini, mengambil ia sebagai secepat mungkin. Walau bagaimanapun, jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan kembali kepada jadual dos biasa anda. Jangan menggandakan dos.

PENGGUNAAN & STORAGE

Simpan ubat di dalam bekas tertutup pada suhu bilik, jauh daripada haba, kelembapan, dan cahaya langsung. Elakkan daripada membeku.

Jauhkan dari jangkauan kanak-kanak.

Jangan simpan ubat lama atau ubat tidak diperlukan lagi.

Bertanya kepada pakar penjagaan kesihatan anda bagaimana anda perlu melupuskan mana-mana ubat-ubatan anda tidak menggunakan.

SEBELUM MENGGUNAKAN

Dalam memutuskan untuk menggunakan ubat, risiko mengambil ubat itu mesti dipertimbangkan dengan baik ia akan lakukan. Ini adalah keputusan anda dan doktor anda akan membuat. Untuk perubatan ini, yang berikut perlu dipertimbangkan:

ALAHAN

Beritahu doktor anda jika anda pernah mempunyai apa-apa reaksi luar biasa atau alah kepada ubat ini atau mana-mana ubat-ubatan lain. Juga memberitahu profesional penjagaan kesihatan anda jika anda mempunyai mana-mana jenis alahan, seperti untuk makanan, pewarna, pengawet, atau haiwan. Bagi produk bukan preskripsi, membaca label atau pakej bahan-bahan dengan teliti.

PEDIATRIC

kajian yang sesuai tidak dilakukan ke atas hubungan umur untuk ofnisoldipine kesan dalam populasi pediatrik. Keselamatan dan keberkesanan belum ditubuhkan ..

GERIATRIC

kajian yang perlu dilakukan sehingga kini tidak menunjukkan geriatrik khusus masalah yang akan mengehadkan kegunaan nicardipine di kalangan orang tua. Walau bagaimanapun, pesakit tua lebih cenderung untuk mempunyai masalah buah pinggang, hati, atau hati yang berkaitan dengan usia yang mungkin memerlukan pelarasan dos pesakit yang menerima nisoldipine.

KEHAMILAN

kehamilan Kategori penjelasan
semua trimester C kajian haiwan telah menunjukkan kesan yang buruk dan tidak ada kajian yang mencukupi di kalangan wanita hamil ATAU no kajian haiwan telah dijalankan dan tidak ada kajian yang mencukupi di kalangan wanita hamil.

PEMAKANAN PAYUDARA

Tiada kajian yang mencukupi di kalangan wanita untuk menentukan risiko bayi apabila menggunakan ubat ini semasa menyusu. Timbang potensi faedah terhadap potensi risiko sebelum mengambil ubat ini dalam tempoh penyusuan.

INTERAKSI DADAH

Walaupun ubat-ubatan tertentu tidak boleh digunakan bersama-sama pada semua, dalam kes-kes lain dua ubat yang berlainan boleh digunakan bersama-sama walaupun satu tindak balas mungkin berlaku. Dalam kes ini, doktor anda mungkin ingin menukar dos, atau langkah berjaga-jaga yang perlu. Apabila anda mengambil ubat ini, ia adalah amat penting bahawa profesional penjagaan kesihatan anda jika anda mengambil mana-mana ubat-ubatan yang disenaraikan di bawah.Interaksi berikut telah dipilih atas dasar kepentingan potensi mereka dan tidak semestinya merangkumi semua.

Menggunakan ubat ini dengan mana-mana ubat yang berikut adalah tidak digalakkan. Doktor anda boleh membuat keputusan untuk tidak melayan anda dengan ubat ini atau menukar beberapa ubat-ubatan yang lain yang anda ambil.

 • itraconazole
 • ketoconazole
 • primidone

Menggunakan ubat ini dengan mana-mana ubat yang berikut biasanya tidak digalakkan, tetapi mungkin diperlukan dalam beberapa kes. Jika kedua-dua ubat-ubatan yang ditetapkan bersama-sama, doktor mungkin menukar dos atau berapa kerap anda menggunakan salah satu atau kedua-dua ubat-ubatan.

 • amiodarone
 • Ceritinib
 • clarithromycin
 • clopidogrel
 • Cobicistat
 • Dabrafenib
 • dantrolene
 • Fluconazole
 • Idelalisib
 • Lacosamide
 • Mibefradil
 • Nilotinib
 • Piperaquine

Menggunakan ubat ini dengan mana-mana ubat yang berikut boleh menyebabkan peningkatan risiko kesan sampingan yang tertentu, tetapi menggunakan kedua-dua ubat-ubatan boleh menjadi rawatan yang terbaik untuk anda. Jika kedua-dua ubat-ubatan yang ditetapkan bersama-sama, doktor mungkin menukar dos atau berapa kerap anda menggunakan salah satu atau kedua-dua ubat-ubatan.

 • cimetidine
 • Dalfopristin
 • digoxin
 • Fosphenytoin
 • Indinavir
 • phenytoin
 • quinidine
 • Quinupristin
 • rifampin

INTERAKSI LAIN

Ubat-ubat tertentu tidak boleh digunakan pada atau sekitar masa makan makanan atau makan makanan tertentu kerana interaksi mungkin berlaku. Menggunakan alkohol atau tembakau dengan ubat-ubatan tertentu juga boleh menyebabkan interaksi berlaku. Interaksi berikut telah dipilih atas dasar kepentingan potensi mereka dan tidak semestinya merangkumi semua.

Menggunakan ubat ini dengan mana-mana daripada yang berikut boleh menyebabkan peningkatan risiko kesan sampingan tertentu tetapi mungkin tidak dapat dielakkan dalam beberapa kes. Jika digunakan bersama-sama, doktor mungkin menukar dos atau berapa kerap anda menggunakan ubat ini, atau memberi anda arahan khas mengenai penggunaan makanan, alkohol atau tembakau.

 • Jus limau gedang

LAIN-LAIN MASALAH PERUBATAN

Kehadiran masalah perubatan yang lain boleh menjejaskan penggunaan ubat ini. Pastikan anda memberitahu doktor anda jika anda mengalami sebarang masalah perubatan yang lain, terutama sekali:

 • kegagalan jantung kongestif atau
 • penyakit arteri koronari atau
 • Darah rendah tekanan Gunakan dengan berhati-hati. Boleh meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius.
 • Penyakit hati-Gunakan dengan berhati-hati. Kesan nisoldipine boleh meningkat kerana penyingkiran yang lebih perlahan ubat dari badan.

LANGKAH BERJAGA-JAGA

Ia adalah penting bahawa doktor anda memeriksa kemajuan anda pada lawatan tetap memastikan ubat ini berfungsi dengan baik dan untuk memeriksa kesan yang tidak diingini.

Ia adalah sangat penting bahawa doktor anda memeriksa darah anda semasa anda mengambil ubat ini. Anda juga mungkin perlu untuk memantau tekanan darah anda di rumah. Jika anda mendapati apa-apa perubahan kepada tekanan darah anda disyorkan, hubungi doktor anda dengan segera.

Tekanan darah rendah (hipotensi) boleh berlaku semasa mengambil ubat ini. Semak dengan doktor anda dengan segera jika anda mempunyai tanda-tanda berikut: penglihatan kabur;kekeliruan; pening yang teruk, rasa hendak pitam atau pening apabila bangun dari berbaring atau duduk kedudukan tiba-tiba; berpeluh; atau keletihan luar biasa atau kelemahan.

Ubat ini boleh menyebabkan pening, kepala, atau pengsan. Pastikan anda tahu bagaimana anda bertindak balas kepada ubat ini sebelum anda memandu, menggunakan mesin, atau melakukan apa-apa lagi yang boleh membahayakan jika anda mengalami kesan-kesan.

Nisoldipine tidak boleh diambil dengan makanan tinggi lemak atau dengan jus limau gedang atau produk anggur lain kerana ini boleh meningkatkan tahap nisoldipine dalam badan.

VIDEO NISOLDIPINE

Mymedabc.com